Ainutlaatuinen madeira

Kerrotaan, että Napoleonilla oli Santa Helenalla mukanaan madeiraa. Mitä muuta et vielä tiennyt madeirasta?

Madeiran valmistustapa on ainutlaatuinen, sillä viiniä lämmitetään hellävaroen kypsymisen aikana. Tapa on peräisin ajalta, jolloin viinin maun huomattiin parantuneen laivamatkojen aikana Amerikkaan ja Kaukoitään 1600- ja 1700-luvuilla.

Madeiran saaren löysi vuonna 1419 portugalilainen kapteeni Joao Goncalves Zarco, jonka johdolla saarelle istutettiin viiniköynnöksiä. Hän istutti Malvasia-lajiketta Kreetalta ja Kyprokselta ja myöhemmin muita nykyisinkin suosittuja lajikkeita, kuten Sercialia, Verdelhoa, Bualia, Terrantezia ja Bastardoa.

Sercial viihtyy jopa 700 metrin korkeudessa rinteillä. Se tuottaa raikasta ja maultaan kuivinta madeiraa. Sitä tarjotaan jäähdytettynä aperitiivina tai alkukeiton kera, salaattien tai tonnikalan seurana, ja se on mielenkiintoinen kumppani sushille. Myös Verdelhosta valmistettu puolikuiva madeira sopii jäähdytettynä aperitiiviksi, mutta myös kermaisten keittojen ja pateiden kumppaniksi sekä intialaisen keittiön vähemmän mausteisten alkuruokien kanssa.

Makein, Malvasiasta valmistettu tumma madeira on kotonaan englantilaisella kello viiden teellä kakkujen ja pikkuleipien kera. Se maistuu jälkiruokaviininä jopa suklaan ja hedelmäkakkujen kanssa ja erityisen hyvin eksoottisten hedelmien ja pähkinöiden seurana. Myös Bualista valmistettu puolimakea madeira sopii hyvin jälkiruokaviiniksi hedelmien ja kevyiden kermajälkiruokien kanssa mutta maistuu myös cheddarin kera.

Väkevöidyn viinin väri ja maku vaihtelevat rypälelajikkeista riippuen. Vanhetessaan väri tummuu ja maku tiivistyy. Makeudeltaan tyylejä on neljä: kuiva, puolikuiva, puolimakea ja makea.

Tiesitkö, että…

  • Madeira säilyy kuukausia avatussa pullossa jääkaapissa, jos korkki on huolellisesti suljettu.
  • Madeira on monikäyttöinen viini ruoanlaitossa.
  • Madeiraa kypsytetään perinteisesti joko canteiro- tai estufagem-menetelmillä; joko varastoimalla tynnyreitä katonrajassa, lämpimässä tai lämmittämällä juomaa.
  • Kun Yhdysvallat itsenäistyi, kohotettiin lasillinen madeiraa.
  • Santa Helenan saarelle karkoitetulle Napoleonille annettiin tynnyrillinen madeiraa. Myrkyttämistä pelännyt Napoleon ei maistanut viiniä, ja tynnyri oli korkkaamaton hänen kuoltuaan. Viini todettiin erinomaiseksi ja se pullotettiin ja myytiin keräilijöille nimellä ”Waterloon taistelu”.
  • Madeiralla voi korvata glögin tai sillä voi täydentää glögin makua.
  • Madeira on joko vuosikertamadeiraa tai yleisimmin sekoitus eri vuosikertojen viineistä.