Mikä ihmeen pét nat -viini?

Haluatko olla trendien harjalla, suositko luonnonmukaisesti tuotettua ja pidätkö kuplivasta viinistä? Silloin valintasi on pét nat.

Pét nat on lyhenne ranskan kielen termistä pétillant naturel, joka tarkoittaa luonnollisesti kuplivaa. Pét nat -viinit ovat kasvattaneet suosiotaan alkuviinitrendin myötä, mutta todellisuudessa tätä kevyen pirskahtelevaa juomaa on juotu iät ajat.

Pét nat -viineihin viitataan termillä methode ancestral. Se on Ranskasta lähtöisin oleva, kaikista vanhin tapa valmistaa kuohuviiniä. Valmistustavassa viini pullotetaan kesken alkoholikäymisen, jolloin käyminen jatkuu pullossa luoden kuplat viiniin.

Ranskalaisista juuristaan huolimatta methode ancestral -menetelmällä valmistetaan nykyään viiniä ympäri maapalloa.

Mistä pét nat -viinin tunnistaa?

Pét nat -viinistä ei poisteta käymisessä syntynyttä sakkaa, mikä antaa juomalle samean värin. Italiassa näitä helmeileviä alkuviinejä kutsutaankin nimellä col fondo, joka viittaa pullon pohjalla olevaan sakkaan.

Annakaisa Virtanen Arkadian Alkon myymälästä vinkkaa, että pullo kannattaa aina heilauttaa ylösalaisin ennen nauttimista, jotta sakka ei jää pohjalle ja viinin maut tulevat paremmin esiin.

Pét Nat -viinin voi tunnistaa myös korkista, sillä pullot suljetaan usein kruunukorkilla.

Pét Nat ja col fondo -viinit hurmaavat persoonallisuudellaan. Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo, että kuplivissa alkuviineissä lopputulos ei ole yhtä ennakoitu kuin muissa pullokypsytetyissä kuohuviineissä, joissa pystytään toisen käymisen tarkalla hiivan ja sokerin lisäämisellä määrittelemään haluttu alkoholipitoisuus ja kuplamäärä. Lisäksi uudelleenkorkituksen yhteydessä näiden viinien makeusaste voidaan säätää halutunlaiseksi.

”Voi sanoa, että jokainen pullo on uusi seikkailu” toteaa Annakaisa.

Millaisiin tilanteisiin pét nat -viini sopii nautittavaksi?

Pét nat ja col fondo -viinit ovat pirskahtelevia, kevyitä viinejä, jotka istuvat monenlaisen ruoan seuralaiseksi. Esimerkiksi syksyiset sieni- ja kasvisruoat sopivat erinomaisesti näiden maanläheisten kuplivien kumppaniksi.

Annakaisa suosittelee pét nat -viinejä myös aperitiiviksi ja seurustelujuomaksi.

Toisin kuin esimerkiksi ikääntyessään paraneva samppanja, pét nat -viini on parhaimmillaan nuorena nautittuna. Viinin voi siis huoletta avata heti ostohetken jälkeen.

Millaisia ovat Alkon valikoimassa olevat kevyesti kuplivat?

Alkuviinitrendi on viime vuosina lyönyt läpi Euroopan suurkaupungeissa. Annakaisa ja Taina uskovat, että kevyesti kuplivat viinit tulevat kasvattamaan suosiotaan myös Suomessa.

Alkon valikoimassa näitä pirskahtelevia viinejä on tällä hetkellä puolisen tusinaa. Makumatka alkuviinien maailmaan on helppo aloittaa Alkosta, sillä valikoiman viinit ovat helposti lähestyttäviä.

Katso myös nämä juomatrendit