Yhdistä väkevät viinit oikein

Väkevien viinien ylellinen värikirjo heijastaa niiden hienostuneita aromeja. Monien vuosikertaviinien ystävien mielestä näissä viineissä on myös maailman paras hinta-laatusuhde.

Väkeviä viinejä on tarjolla kuulaan vaaleissa, syvän ruskeissa ja hehkuvan punaisissa sävyissä. Värit antavat karkeaa osviittaa siitä millaiseen yhteyteen juoma suurin piirtein sopii, mutta väkevät viinit toimivat ruokien kanssa yllättävinäkin pareina.

”Väkevistä viineistä on tarjolla varsin monia eri tyylejä”, muistuttaa ­Alkon asiantuntija Taina Vilkuna.

”Oikea viini oikeaan paikkaan on helppo löytää, kun kiinnittää huomiota sokerin määrään, viinin ikään ja kypsytystapaan.”

Valkoista juomaa aperitiiviksi

Fino- tai sitä hieman tummempi amontillado-sherry on upea aperitiivi. Kuiva sherry maistuu aperitiivina myös tonicilla maustettuna.

”Tällöin sen seurana maistuisivat vaikkapa hunajalla sivellyt paahdetut mantelit tai pekonilla silatut viikunat”, Vilkuna herkuttelee.

Aperitiiviksi sopii myös vaaleanruskea kuiva madeira, ja sitä voi hyödyntää myös mausteena keitoissa. Alkupalojen kanssa maistuu kuiva viini.

”Fino on täydellistä seuraa esimerkiksi tapaksille, ja se voi toimia loistavasti myös lämpimän ruokalajin kanssa”, Vilkuna neuvoo. 

”Esimerkiksi manzanilla ja fino ovat vain 15-prosenttisia ja sopivat ruokajuomaksi siinä missä miedotkin viinit.”

Alkukeiton seuraksi voi harkita myös ruskeampaa, kuivaa amontilladoa.

Vaaleita juomia löytyy myös portviineistä. Makeat valkoiset portviinit kannattaa kuitenkin säästää jälkiruokien seuraksi – joskus jopa jälkiruoan korvikkeeksi. Myös vaalea, väkevöity muscat on kiitollinen kumppani jälkiruoille.

”On oikeastaan vaikea kuvitella, minkä kanssa se ei sopisi”, Taina ­Vilkuna arvioi.

Ruskeaa pähkinän, kakun ja suklaan seuraksi

Tumma oloroso-sherry tai tawny-portviini uhkuvat eksoottisia puun ja kaakaon aromeja sekä paahteisia, karamellisoituja vivahteita. Upean mahonkiset sävyt ohjaavat ajatukset helposti vaikkapa paahdettuihin pähkinöihin, suklaaseen tai jopa kahviin. Vilkuna poimii esimerkiksi makean pitkään kypsytetyn tawny portin, joka yhdistää paahteisia ikääntymisaromeja kadottamatta hedelmäisyyttään.

”Se sopisi erinomaisesti pähkinäisen hedelmäkakun seuraksi.”

Väkeviin viineihin tutustumisen voi aloittaa kokeilemalla esimerkiksi madeiraa, malagaa tai marsalaa. Hapokas madeira luontuu kuivien hedelmien ja pähkinäkakun seuraksi, mutta se voi pärjätä suklaankin rasvaisuudelle. Osin kuivatuista rypäleistä valmistetun malagan rusinaisuus kaipaa seurakseen luumua tai viikunaa. Monipuolinen marsala ei ole aivan yhtä hapokas kuin madeira eikä yhtä makea kuin malaga.

Punaista juustoon ja jälkiruokaan

Punainen portviini on syystäkin suosittu jälkiruokajuoma, mutta se toimii myös sinihomejuuston, kuten stiltonin tai roquefortin kanssa. Vaihtelua portviinille tarjoaa ranskalainen banyuls, joka on yhtä monikäyttöinen.

”Sokkotesteissä niitä ei välttämättä erotakaan toisistaan”, varoittaa Vilkuna.

”Banyuls toimii kovienkin juustojen kanssa.”

Sekä portviini että banyuls sopivat mitä mainioimmin suklaiselle jälkiruoalle, vaikkapa sacher­kakulle.

Tärkeää viinin ja makean jälkiruoan yhdistämisessä on, että viini on makeampaa kuin ruoka. Silloin viinin hapot eivät korostu liikaa. Hyvä perustaso on vähintään sata grammaa sokeria litraa kohden.

Yllättäviä yhdistelmiä

  • Kuiva manzanilla tai fino-sherry ja sushi

  • Väkevöity muscat ja tumma suklaa

  • Ruby-portviini ja pippuripihvi

  • Marsala ja maitosuklaiset mansikat

  • Kuiva madeira ja maksapatee sekä kirsikkahilloke

  • Cream sherry ja jäätelö

  • Oloroso-sherry ja kahvi

  • Malaga ja mämmi

  • Marsalaa, banyulsia tai portviiniä kannattaa kokeilla myös lihan marinoimisessa.

Katso myös nämä