Tutustu punaviineihin

Punaviini on yksi maailman vanhimmista ja suosituimmista viinityyleistä. Punaviinit valmistetaan viinirypäleistä.

Punaviinin väri

Punaviinit ovat tunnettuja niiden punaisesta väristään. Punaviini saa värinsä viinirypäleiden kuorista viinin valmistuksen aikana. Punaviinien väriskaala, viinin värin sävy ja syvyys voi vaihdella paljon eri punaviinien kesken aina tumman violetista punaisen kautta ruskeaan. Viinin lopulliseen väriin vaikuttavat rypälelajike, valmistusmenetelmä ja viinin ikä. Tuoreet viinit ovat usein väriltään violetteja, kun taas iäkkäiden punaviinien väri kääntyy ruskeaksi.

Punaviinien makumaailma

Punaviinien maun tunnusomainen piirre on tanniini eli parkkiaineista suun limakalvoille syntyvä kiristävä makutuntemus. Tanniinit antavat viinille ryhtiä ja pitkää ikää.

Nuorena punaviinit ovat usein runsaan marjaisia ja hedelmäisiä. Ikääntyessään punaviinien tanniinisuus ja marjaisuus pehmenevät ja viinin kehittyy uusia makuja.

Alkon valikoimassa punaviinit on lajiteltu viiden eri makutyypin mukaan: marjaisa & raikas, pehmeä & hedelmäinen, mehevä & hilloinenvivahteikas & kehittynyt ja roteva & voimakas. Katso makutyyppien tarkemmat kuvaukset tästä.

Punaviinien alkoholipitoisuus

Punaviinien alkoholipitoisuus on yleensä noin 11-15 tilavuusprosenttia. Punaviinejä valmistetaan myös matala-alkoholisempana ja alkoholittomana.

Punaviinien tarjoilulämpötila

Tarjoa juomat mieluummin hieman viileinä kuin lämpiminä, sillä lämpötila kohoaa nopeasti lasissa. Muista kuitenkin, että viini menettää makuominaisuuksiaan, jos se tarjoillaan liian kylmänä.

Punaviini tarjoillaan yleensä hieman viilennettyinä, noin 16–18 °C. Tuoreet ja kevyet punaviinit voidaan tarjoilla tätäkin viileämpänä, noin 14–16 °C.

Yleisimmät punaiset rypälelajikkeet

Punaviinien rypälelajikkeita on tunnistettu maailmalla satoja. Näistä yleisempiä ja eniten viljeltyjä rypälelajikkeita ovat Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sangiovese, Malbec, Pinot Noir, Carmenère, Greanche Noir, Tempranillo, Pinotage ja Zinfandel. Tutustu tummiin rypäleisiin ja niiden luonnehdintoihin tästä.

Punaviinit Alkon valikoimassa

Alkon valikoimassa on yli 2800 erilaista punaviiniä. Punaviinejä voi hakea Alkon verkkokaupasta suodattamalla niitä esimerkiksi rypäleen, maan, viinialueen, maun, ruoan, viinin alkoholiprosentin, hinnan, pakkauksen ja saatavuuden mukaan.