Tummat rypäleet

Yleisimmät punaiset rypälelajikkeet ja niiden luonnehdinnat.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon saattaa hyvinkin olla maailman tunnetuin punainen rypälelajike. Rypäle tuottaa runsasvärisiä, aromikkaita viinejä, jotka tavallisesti paranevat vanhetessaan.

Viineistä voi löytää muun muassa mustaherukan, setripuun ja musteen aromeja.

Tyypillisiä aromeja ovat muste, mustaherukka, setripuu, mansikka, kirsikka, savu, mausteet, toffee, kahvi, nahka, talli, minttu ja paprika.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Bidure, Petite Vidure, Vidure. Marchoupet, Bouchet, Sauvignon Rouge, Burdeos tinto , Bordeaux, Lafite , Cabernet, Petit Cabernet ja Kaberne Sovinjon .

Carmenère

Carmenèrea viljellään miltei ainoastaan Chilessä, jonne se saapui Euroopasta 1800-luvun puolivälissä. Lajike sekoitettiin vuosikymmenten ajan Merlot-rypäleeseen.

Viinit ovat helposti lähestyttäviä, syvän punaisia, pyöreän tanniinisia ja marja-aromisia.

Tyypillisiä aromeja ovat chilipippuri, mustikka, tumma kirsikka, lakritsi, suklaa, mokka, mausteet, mustaherukka, punaherukka, metsämansikka ja vadelma.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Bouton Blanc, Cabernella, Cabernet Carmenère, Cabernet Gemischt, Carbouet, Grand Carmenet, Grande Vidure ja Karmene.

Gamay

Gamay on peräisin Bourgognesta, jossa se on edelleen Beaujolais’n ala-alueen tärkein lajike.

Gamay sisältää paljon sokeria, aromiaineita ja happoja, mutta vähän tanniinia. Viinit ovat melko ohutvärisiä, eivätkä ne yleensä kestä kypsytystä. Nuoret viinit ovat voimakkaan hedelmäisiä ja notkeita.

Tyypillisiä aromeja ovat mansikka, vadelma, karhunvatukka, kirsikka, luumu, banaani, suklaa, tupakka ja imelyys.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Gamay Noir à Jus Blanc, Olivette Beaujolaise, Beaujolais, Gamay Beaujolais, Gamay d’Arcenant, Gamay de Caudoz, Gamay Saint-Foix, Plant Robert, Game ja Nagyburgundi Kék.

Grenache Noir

Grenache Noir on yksi maailman yleisimmistä tummista rypäleistä. Sitä käytetään usein tanniinipitoisiin lajikkeisiin sekoitettuna, jolloin saadaan voimakasaromisia viinejä.

Tyypillisiä aromeja ovat toffee, luumu, rusina, pippuri, yrtit ja hedelmähillot.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Garnacha, Garnacha Pais, Gironet, Lladoner ja Tinto Aragonés. Aragonais, Grenache Noir, Alicante Roussillon, Cannonau, Alicante, Granaccia, Guarnaccia, Garnaccia, Tocai Rosso, Abundante ja Grenash Crni.

Malbec

Malbec kuuluu Ranskan Bordeaux’n, Cahorsin ja Loiren perinteisiin lajikkeisiin, mutta se on menettänyt siellä merkitystään. Tällä hetkellä lajikkeen tärkein viljelyalue on Argentiina, jonka lämpimässä ilmastossa syntyy vahvempaa ja aromikkaampaa viiniä kuin perinteisillä viljelyalueilla Ranskassa.

Tyypillisiä aromeja ovat karhunvatukka, vadelma, mausteet, luumu ja lievä lahopuu.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Malbeck, Cot ja Auxerrois.

Merlot

Merlot on sametinpehmeiden punaviinien rypäle, joka on viime aikoina levinnyt voimakkaasti ympäri maailmaa.

Viinit ovat pulskempia, makeampia ja aistillisempia kuin toisesta klassisesta rypäleestä, Cabernet Sauvignonista valmistetut viinit.

Tyypillisiä aromeja ovat punaiset marjat, herukat, puolukka, vihannekset, yrtit, marjahillo, minttu, nokkonen, savu, mausteet, lahokanto, kasvihuone, toffee, tryffeli, pippuri ja luumu.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Merlot Noir, Merle, Petit Merle, Vitraille, Crabutet Noir, Bigney, Merlo tai Merlaut ja Medoc Noir.

Nebbiolo

Nebbiolo lajiketta viljellään erityisesti Italian Piemontessa.

Nebbioloviinit ovat tumman granaattiomenanpunaisia, melko syviä ja ne vaativat pitkän kypsytysajan. Parhaat viinit ovat erittäin pitkäikäisiä, ja niissä on paljon alkoholia, tanniinia, happoja ja aromaattisia yhdisteitä.

Tyypillisiä aromeja ovat vadelma, luumu, orvokki, pippuri, terva, mausteet, yrtit ja tryffeli.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Spanna, Picutener, Prugnet ja Chiavennasca.

Nero D’avola

Kalabriasta kotoisin oleva Nero d’Avola on nykyisin Sisilian tärkeimpiä lajikkeita, josta tuotetaan hyvin erilaisia viinejä.

Parhaat punaviinit ovat hedelmäisiä, tanniinisia ja aromikkaita. Roseeviineihin saadaan parhaimmillaan erittäin marjaisa aromi.

Tyypillisiä aromeja ovat marjat, marjahillot, luumu, rusina, mausteet, havupuu ja yrtit.

Lajike tunnetaan myös nimellä Calabrese.

Pinot Noir

Pinot Noir on Bourgognen klassinen rypäle, joka tuottaa parhaimmillaan maailman arvostetuimpia punaviinejä. Viineillä on ominaista verraten vaalea väri, runsas hapokkuus sekä hedelmäisyys ja marjaisuus.

Parhaat viinit ovat voimakkaita ja pitkäikäisiä.

Tyypillisiä aromeja ovat marjat, vadelma, kirsikka, orvokki, minttu, mausteisuus, paahtoleipä, nahka, savu ja lievä imelyys.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Auvernat, Noirien, Noble ja Plant Doré, Spätburgunder, Blauburgunder , Blauer Spätburgunder,  Pinot Nero, Pignol ja Pignola, Servagnin, Pinot Tinto, Rouci, Burgundské modré, Kisburgundi Kék ja Burgundac Crni.

Pinotage

Pinotage on eteläafrikkalainen risteytyslajike Cinsault ja Pinot Noir -rypäleistä. Lajiketta on viime aikoina ryhdytty viljelemään myös mm. Kaliforniassa, Argentiinassa ja Australiassa.

Tyypillisiä aromeja ovat pihka, terva, paahdetut hedelmät ja pippurit.

Lajike tunnetaan myös nimellä Perold's Hermitage x Pinot.

Sangiovese

Sangiovese on tärkeä punaviinien raaka-aine ennen kaikkea Keski-Italiassa Toscana maakunnassa. Rypäle tuottaa vaihtelevia viinejä keveistä roseeviineistä voimakkaisiin supertoscanalaisiin.

Parhaimmillaan viinit ovat täyteläisiä, aromikkaita ja pitkäikäisiä.

Tyypillisiä aromeja ovat mausteet, etenkin piparkakkumausteet ja omena. Muita usein esiintyviä aromeja ovat paahtoleipä, mansikka, vadelma, kaneli, savimaa, talli ja orvokki.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo, Sangiovese Toscano, Sangiovese di Lamole, Sangiovese di Romagna, Prugnolo Gentile, Brunello, Morellino, Nerino, Sangioveto, Nielluccio ja Toustain.

Syrah

Syrah on alkuperältään vanha rypäle, jonka antimista nautittiin "jo roomalaisissa pidoissa".

Lajike vaatii menestyäkseen lämpimän ilmaston ja karun maaperän, jossa se tuottaa pitkäikäisiä, syvän punaisia, voimakkaita ja mausteisia punaviinejä.

Tyypillisiä aromeja ovat mausteet, erityisesti pippuri, kaneli, neilikka, vanilja, savu, terva, vadelma, karhunvatukka, palanut kumi, mustaherukka, nahka, orvokki, luumuhillo, tupakka, manteli ja paahdetut hedelmät.

Lajike tunnetaan myös nimellä Shiraz.

Tempranillo

Tempranillo on kotoisin Pohjois-Espanjasta, Riojan viinialueelta. Sieltä rypäle on levinnyt mm. Pohjois- ja Keski-Espanjan viinitarhoille, Etelä-Ranskaan, Portugaliin ja Argentiinaan.

Viinit ovat täyteläisiä, meheviä, mausteisia ja hedelmäisiä.

Tyypillisiä aromeja ovat muste, tupakka, pippuri, neilikka, mausteet, imeläkirsikka, jogurtti, mansikka, vadelma, savu, noki, talli, terva, toffee ja vanilja.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Cencibel, Tinto de Madrid, Tinto Fino, Tinto del País ja Tinta de Toro, Tinto de Santiago, Ull de Llebre, Tinta Roriz, Aragonez, Valdepeñas ja Tempranilla.

Touriga Nacional

Touriga Nacional on arvostetuin Portugalin Dãon, Douron ja portviinien tummalajike. Se on kotoisin Douron -laaksosta, joka on edelleen sen tärkein viljelyalue.

Touriga Nacional tuottaa erittäin tummaa ja tanniinipitoista viiniä. Lajike kestää hyvin, jopa tarvitsee tammikypsytystä. Touriga Nacionalista tehdyt lajikeviinit ovat yleistymässä.

Tyypillisiä aromeja ovat karhunvatukka, mustaherukka, mulperipuunmarja, orvokki, päivännouto, risiininkukka, mausteet ja toffee.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Preto Mortágua, Amaral ja Touriga.

Zinfandel

Zinfandel on tullut tunnetuksi kalifornialaisena lajikkeena, vaikka sen alkuperä todennäköisesti on Kroatiassa tai Etelä-Italiassa.

Rypäleestä tuotetaan hyvinkin erityyppisiä viinejä kevyistä valko- ja roseeviineistä tummiin, täyteläisiin punaviineihin.

Tyypillisiä aromeja ovat karhunvatukka, vadelma, metsämansikka, terva, talli, lakritsi ja suolaliha.

Lajike tunnetaan myös nimellä Primitivo.