Sangiovese tuottaa erinomaisia ruokaviinejä

Chianti-viineistä tuttu Sangiovese on Italian oma rypälelajike. Siitä saadaan monipuolisesti erilaisia viinejä aina kirkkaimpiin huippuihin saakka.

Sangiovese on punainen lajike, josta tehdään monet Italian tunnetuimmista ja arvostetuimmista viineistä. Rypäle on samalla maan viljellyin lajike.  

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Susanna Hildén sanoo, että Sangiovese on mielenkiintoinen siitä tehtävien viinien monipuolisuuden ansiosta. 

”Ei voida yhdellä lauseella sanoa, että sangioveset ovat tällaisia, vaihteluväli on niin laaja. Osa viineistä on todella kepeitä, mutta siitä voidaan tehdä myös älyttömän täyteläisiä ja vuosikausien kypsytystä kestäviä viinejä.” 

Hildén kertoo löytävänsä Sangiovese-lajikkeen viineistä edelleen uutta, vaikka se on kuulunut hänen suosikkeihinsa jo pitkään. Hän arvostaa etenkin viinien sopivuutta ruokapöytään. 

”Itse juon viiniä etenkin ruoan kanssa. Sangiovese on yksi parhaita ruokaviinejä ominaisuuksiensa ja aromiensa vuoksi”, Hildén sanoo.  

Tutustu Sangiovese-lajikkeeseen: 

Mistä Sangiovese on kotoisin?  

Susanna Hildén kertoo, että Sangiovese on kotoisin Keski-Italiasta. Sen kotimaakunta saattaa olla Toscana, mutta siitä ei ole ihan varmaa näyttöä. 

Lajike on hyvin vanha, jo etruskien uskotaan viljelleen sitä. Nimen sanotaan tulevan sanoista sangue Jovese, Jupiterin veri. 

Koska Sangiovesen historia on pitkä, siitä on olemassa useampia klooneja eli lajikkeesta on tarjolla muita kantoja. Niistä tunnetuin on Sangiovese Grosso eli iso Sangiovese, joka saattaa näkyä nimenä myös etiketeissä. Sangiovese Piccolo eli pieni Sangiovese on yksi muista kloonilajikkeista. 

Lajikkeen muita nimiä ovat esimerkiksi Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino ja Nieluccio 

Millaisia aromeja Sangiovesen viineissä on? 

Kirsikat lasissa

Sangiovesen aromikkuus vaihtelee viineissä tuoreen marjaisasta kypsempiin sävyihin. 

Hildén nostaa viinejä yhdistävänä aromina kirsikan. 

”Kirsikkaisuus on usein jollain tavalla läsnä. Se voi olla heleää kirsikkaa, tummaa kirsikkaa tai mistä itse pidän erityisesti, hapankirsikkaa.” 

Monet tunnustelevat viineistä hieman karvasta eli ns. bitteristä jälkimakua, jossa voi olla mukana piparkakkumaisiin joulumausteisiin taittuvaa mausteisuutta. 

Sangiovesen tyypillisiä aromeja ovat: 

  • punainen marjaisuus 
  • orvokki 
  • kirsikka 
  • luumu 
  • viikuna 
  • yrttisyys 
  • mausteisuus, jopa piparkakkuiset joulumausteet 
  • runsaissa viineissä usein tammen aromit, esimerkiksi vanilja 
  • kypsissä viineissä tallimainen maku.  

Millaisia viinejä Sangiovesestä tehdään? 

Sangiovese-lajikkeen punaviinejä yhdistää hapokkuus, joka voi olla hyvinkin runsasta. Muuten viinien tyyli vaihtelee. 

”Viini voi olla keveimmillään ihan kevyttä, suuri osa on keskitäyteläisiä. Myös ihan täyteläisiä tehdään, niissä tammi on usein valmistuksessa läsnä”, Hildén kertoo. 

Viinien vaihtelevuus juontuu paljolti siitä, että Sangiovese ilmentää kasvupaikkaansa. Myös valmistustapa vaikuttaa. 

Usein lajike saa viineissä seurakseen muita rypäleitä. Monesti niiden tarkoituksena on pehmentää kokonaisuutta.  

Sangiovese-viinit ovat tyypillisesti: 

  • hapokkaita 
  • täyteläisyydeltään vaihtelevia 
  • napakan tanniinisia, mutta siinäkin on vaihtelevuutta 
  • joskus roseeviinejä, joista monet sopivat hapokkuutensa ansiosta erinomaisesti ruokapöytään. 

Millä viinialueilla Sangioveseä viljellään? 

Sangiovese on leimallisesti Toscanan ja muun Keski-Italian lajike. Sitä viljellään kuitenkin koko maassa ja jonkin verran myös italian ulkopuolella, esimerkiksi Yhdysvalloissa, Argentiinassa sekä Korsikalla, jossa se tunnetaan nimellä Nieluccio. 

Hildén kertoo, että lajikkeen viinit eroavat toisistaan kasvupaikastaan riippuen. Mitä kuumemmille alueille mennään esimerkiksi Etelä-Italiassa, sitä täyteläisempiä ja aromeiltaan tummempia ja intensiivisempiä viinit ovat.  

Jos alue taas on viileämpi esimerkiksi pohjoisuuden tai korkealla sijaitsevien tarhojen vuoksi, viini on kevyempi ja sen aromimaailma heleämpi. Viinissä saattaa tällöin korostua punainen marjaisuus ja orvokkisuus. 

Tunnetuimmat Sangiovese-lajikkeen viinit tulevat Toscanasta: 

DOCG Chianti  

  • Chianti alatyyppeineen on luultavasti Italian tunnetuin viinityyppi. 
  • Rypälesekoituksen tärkein lajike on Sangiovese. 
  • Viinit tulevat pääosin Firenzen ja Sienan kaupunkien väliseltä kauniilta kukkulaseudulta. 
  • Viinit vaihtelevat suhteellisen kevyistä hyvinkin täyteläisiin. 
  • Chianti Classico on alueen perinteisin ydin. Sen viinit ovat yleistäen perus-chianteja täyteläisempiä. 
  • Chiantin riserva-versiot ovat perusviinejä pidempään kypsytettyjä. 

DOCG Brunello di Montalcino 

  • Brunello di montalcino on puhdas Sangiovese-lajikkeen viini ja yleisesti arvostetuin lajikkeen edustaja. 
  • Rypäle tunnetaan Sienan kaupungin lähellä sijaitsevalla alueella nimellä Brunello
  • Viinit ovat täyteläisiä, hienostuneita, tanniinisia ja kalliita. 
  • Alueella tehdään myös kevyempää DOC Rosso di Montalcino -viinityyppiä. 

DOCG Vino Nobile di Montepulciano 

  • Vino nobile di montepulciano on toinen erityisen arvostettu Sangiovese-lajikkeen viini, johon tosin voidaan käyttää osin myös muita rypäleitä. 
  • Tarhat sijaitsevat Toscanan itäosassa. 
  • Viinit ovat täyteläisiä ja aromikkaita. 

DOCG Morellino di Scansano 

  • Morellino di scansano tulee läheltä Toscanan rannikkoa, Sangiovese on sen päälajike. 
  • Sangiovese kulkee alueella nimellä Morellino
  • Viinit ovat usein kypsän hedelmäisiä. 

Supertoscanalaiset 

  • Modernien viinien ryhmä, joista ensimmäiset tehtiin aluksi pöytäviinin statuksella lainsäädännöstä poikkeavien rypäleiden vuoksi. 
  • Nykyisin viineillä saattaa olla laatuviinimerkintä, esimerkiksi DOC Bolgheri
  • Näiden hintavien viinien kapinalliset tuottajat yhdistivät Italian perinteisiin ranskalaisperäisiä menetelmiä ja lajikkeita. 
  • Rypälesekoituksena saattaa olla esimerkiksi Sangiovese, joka saa seurakseen Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n. 

Millaisten ruokien seuraan Sangiovese-lajikkeen viinit sopivat?

Gnocchi-bolognese katettu pöytään

Sangiovese on loistava kumppani tomaattipohjaisille ruoille. Katso Gnocchi-bolognesen resepti.

Hildénin mielestä sangioveset sopivat erinomaisesti ruokaviineiksi: 

”Hyvä hapokkuus on niissä kantava voima ruokapöydässä. Se pärjää monenlaisten ruokien kanssa.” 

Hildén nostaa viinin ja ruoan yhdistämisen perussäännön, joka pätee myös erilaisiin Sangiovese-lajikkeen viineihin: kevyelle ruoalle valitaan kevyempi viini, runsaan makuiselle sopii täyteläisempi vaihtoehto. 

Tomaattipohjaiset ruoat 

Tomaatti viihtyy sangiovese-viinien kanssa niiden hapokkuuden ansiosta. Tämä pätee niin tomaattisiin pastakastikkeisiin kuin pizzaan. 

Runsaat liharuoat 

Täyteläisen pään sangiovese saattelee hyvin liharuoat, joissa voi olla viinin seuraan sopivaa yrttisyyttä.  

Grillatut kasvikset 

Runsaanmakuiset, kenties yrttiset kasvisruoat viihtyvät niin ikään sangiovesen kanssa. 

Esimerkiksi grillattu tai gratinoitu munakoiso käy viinin kylkeen erinomaisesti, samoin paahdettu paprika. 

Juustot 

Sangiovese on oiva juustoviini etenkin kovien ja kypsytettyjen juustojen kanssa. Hapokkuus taittaa juuston rasvaisuuden. 



Teksti Lasse Pakarinen

Sangiovese Alkossa

Alkon valikoimassa on yli 200 punaviiniä, joihin on käytetty Sangiovese-lajiketta. Niistä valtaosa tulee Italiasta. Lisäksi valikoimassa on lajikkeen roseeviinejä.

Susanna Hildén

Susanna Hildén työskentelee Alkossa palvelu- ja tuotekouluttajana. Sangiovese on yksi hänen suosikkirypäleistään, jonka viinit Hildén yhdistää mielellään pastaan.