Muhkeiden punaviinien Zinfandel

Zinfandel on Kalifornian perinteikäs lajike, joka on paljastunut samaksi rypäleeksi Etelä-Italiassa viljeltävän Primitivon kanssa. Lämpimässä viihtyvä lajike tuottaa tuhteja punaviinejä.

Zinfandel on sopiva rypälevalinta, kun punaviiniltä halutaan täyteläisyyttä ja runsasta hedelmäisyyttä.

Alkossa viinien tuotepäällikkönä työskentelevä Karina Tiihonen sanoo, että zinfandelit ovat aina herkullisen muhkeita, usein isojakin, sekä monesti aromiltaan hilloisia viinejä. Maussa on miellyttävää pyöreyttä.

”Maku on usein konsentroitunut. Viineillä on hyvä rakenne ja tanniinejakin, mutta suutuntuma on aina miellyttävä. Tanniinit eivät ole koskaan kiristäviä tyyliltään”, Tiihonen luonnehtii lajikkeen punaviinejä.  

Perehdy Zinfandel-rypäleeseen

Mistä Zinfandel on kotoisin?

Zinfandel on mielletty Kalifornian omaksi perinteiseksi lajikkeeksi, jota on viljelty siellä jo 1800-luvun alulta lähtien. Sen alkuperäinen koti Euroopassa oli pitkään hämärän peitossa.

1990-luvulla Zinfandel vahvistettiin DNA-kokeissa samaksi lajikkeeksi kuin Etelä-Italian Primitivo. Myöhemmin paljastui vielä, että molempien kantaäiti on Kroatian harvinainen Crljenak Kaštelanski -lajike.  

Takaisin ylös.

Mitkä ovat Zinfandelin tyypilliset aromit?

Zinfandelin aromimaailma on yleensä runsaan hedelmäinen ja marjaisa. Viinitarhan paikka vaikuttaa viinien luonteeseen.

”Kun mennään vähän viileämmälle alueelle tai noustaan korkeudessa, saadaan vadelmaisuutta ja punamarjaisuutta. Hyvin lämpimässä viini taas menee enemmän konsentroituneeseen ja jopa viikunan makumaailmaan”, Tiihonen kertoo.

Zinfandelin aromeissa voi havaita

 • runsasta hedelmäisyyttä, jossa voi olla karhunvatukkaa, kirsikkaa, mustikkaa, vadelmaa, luumua ja viikunaakin, roseeviineissä myös kypsän aprikoosin sävyjä
 • hilloisuutta, runsasta mausteisuutta ja pippurisuutta
 • hentoa savuisuutta, jossa voi olla soijan umamimaisia eli lihaisia piirteitä
 • tammen antamaa vaniljaisuutta, kanelia ja joskus jopa kaakaon tai mokan vivahteita.

Takaisin ylös.

Millaisia viinejä Zinfandelista tehdään?

Karina Tiihonen kertoo, että Zinfandel-rypäleistä valmistetaan punaviinien ohella myös roseeviinejä.

 • Kalifornian zinfandel-roseet ovat yleensä helposti lähestyttäviä ja niissä on tyypillisesti jonkin verran makeutta. Viinejä kutsutaan toisinaan termillä white zinfandel.
 • Italian primitivo-roseet ovat useammin kuivia ja niissä on enemmän hapokkuuden antamaa rakennetta sekä raikasta marjaisuutta.
 • Punaviinit vaihtelevat pehmeän hedelmäisistä meheviin ja hilloisiin viineihin. Myös rotevia ja voimakkaita valmistetaan.

Takaisin ylös.

Missä Zinfandelia viljellään?

Zinfandelia viljellään eri puolilla maailmaa, mutta merkittävimmät tarhat ovat Yhdysvaltojen Kaliforniassa sekä Italian Apuliassa, missä lajike kulkee useammin nimellä Primitivo.

”Italialainen tyyli on yleisesti ottaen rustiikkisempi kuin amerikkalainen, ja rypäleet ehkä kerätään hieman aiemmin, joten hilloisuus voi olla hillitympää. Tuottajan kädenjälki toki näkyy viineissä”, Tiihonen kuvailee.

Kalifornia

 • Zinfandel on Kalifornian toiseksi viljellyin punainen lajike Cabernet Sauvignonin jälkeen.
 • Osavaltiossa on myös hyvin vanhoja Zinfandel-köynnöksiä, jotka tuottavat pienen mutta aromikkaan sadon. Pullon etiketissä on tällöin usein maininta ”old vine”.
 • Lodi Kalifornian Keskuslaaksossa on klassinen Zinfandel-alue. Se hyötyy San Franciscon lahdelta puhaltavista viilentävistä merituulista, jotka raikastavat ilmastoa ja edelleen viinejä.
 • Sumujen viilentämä Sonoma on toinen Zinfandelin klassikkoalue. Sieltä saadaan runsaita ja usein rotevia viinejä. Myös arvostettu Napa tuottaa zinfandeleita jonkun verran.
 • Zinfandel-viinejä tehdään myös eri alueita sekoittamalla, jolloin alkuperämerkintänä on usein yksinkertaisesti California.

Italia

 • Apulia on perinteikäs primitivo-viinien tuottaja. Maakunta sijaitsee Koillis-Italiassa eli saapasmaan korossa.
 • DOP Primitivo di Manduria on klassinen viinityyppi, joka tulee Apuliasta Mandurian kaupungin läheisyydestä.
 • Italian primitivot ovat tyypillisesti Kalifornian zinfandel-serkkujaan ryhdikkäämpiä.
 • Myös Italian viinien etiketeissä käytetään joskus nimeä Zinfandel, joka on joillakin kansainvälisillä markkinoilla Primitivo-nimeä tutumpi. Yleistäen viinit edustavat tällöin modernin kansainvälistä tyyliä.

Takaisin ylös.

Jos pitää Zinfandelista, mitä muita rypäleitä kannattaa kokeilla? 

Karina Tiihonen vinkkaa, että zinfandeleista pitävän kannattaa maistaa muitakin viinejä, joissa on vastaavaa täyteläisyyttä ja rakennetta.

 • Australian Shiraz-lajikkeen punaviineissä on samankaltaista muhkeutta ja täyteläisyyttä.
 • Italiasta voi valita maan runsaamman pään viinejä, vaikka amaronen  tai ripasson, joissa on mukavaa marjaisuutta ja pyöreyttä.
 • Monastrell - eli Mourvèdre -lajikkeen viineissä Espanjasta, Australiasta ja muualtakin on mehevyyttä ja Zinfandelia muistuttavaa makumaailmaa.

Takaisin ylös.

Minkä ruokien seuraan Zinfandel-lajikkeen viinit sopivat?

”Zinfandel sopii esimerkiksi mausteisten ja grillissä valmistettujen ruokien seuraan”, Tiihonen kertoo ja sanoo, että ruoassa saa olla runsautta.

Liha

Zinfandel on tyypillisesti muhevien liharuokien viini. Se saattelee hyvin esimerkiksi grillilihat, itse tehdyt hampurilaiset sekä mausteiset lammasruoat.

Kasvikset

Zinfandel sopii myös täyteläisten kasvisruokien kylkeen. Se on hyvä kumppani esimerkiksi kasvisraguulle, runsaille sieniruoille tai vaikka juustolla kuorrutetulle munakoisovuoalle.

Juustot

Runsas viini on kotonaan myös runsaiden juustojen seurana. Etenkin kypsytetyt kovat juustot toimivat erinomaisesti.

Takaisin ylös.

Karina Tiihonen

Viinien tuotepäällikkö Karina Tiihonen on työskennellyt Alkossa vuodesta 2012, taustaltaan hän on elintarviketieteiden maisteri. Tällä hetkellä Tiihonen vastaa Italian, Pohjois-Amerikan, Australian, Uuden-Seelannin, Aasian ja Iso-Britannian viinien valikoimasta. Tiihonen rakastaa matkustamista, ja Aasian kulttuurit ja ruoka, etenkin Japanin, ovat lähellä hänen sydäntään. Ruoan ja juoman yhdistämistä Tiihonen lähestyy rohkeasti kokeilemalla.

Zinfandel-viinit Alkon valikoimissa

Alkossa on useita kymmeniä punaviinejä, joissa rypäleen nimenä on Zinfandel. Niistä suurin osa saadaan Yhdysvalloista, loput Italiasta. Lisäksi saman lajikkeen Primitivo-nimellä kulkevia versioita on runsaasti, ne tulevat Italiasta. Valikoimassa on myös roseeviinejä niin Zinfandelista kuin Primitivosta.​