Tutustu valkoviineihin

Valkoviinejä voidaan valmistaa kaikista viinirypälelajikkeista, mutta pääosin viinien valmistukseen käytetään vaaleita rypäleitä.

Valkoviinin väri

Valkoviinien väri vaihtelee alueesta, rypälelajikkeesta ja iästä riippuen vihertävästä kellanruskeaan. Terveen viiniin väri on tavallisesti viherkeltainen. Värin syvyys johtuu pääosin iästä, sokerista ja uutospitoisuudesta. Myös tynnyrikypsytys antaa lisäväriä.

Valkoviinien makeusasteet ja makutyypit

Valkoviinit jaotellaan makeusasteensa mukaan neljään luokkaan: kuiviin, puolikuiviin, puolimakeisiin ja makeisiin.

Valkoviinien makumaailma vaihtelee runsaasti aina hedelmäisen raikkaista tuhtiin ja täyteläisiin valkoviineihin. Alkon valikoimassa valkoviinit on lajiteltu viiden eri makutyypin mukaan: pehmeä ja kepeä, lempeä ja makeahko, pirteä ja hedelmäinen, vivahteikas ja ryhdikäs, runsas ja paahteinen. Tutustu makutyyppien tarkempiin kuvauksiin.

Valkoviinien alkoholipitoisuus

Valkoviinien alkoholipitoisuus on yleensä noin 12-14 tilavuusprosenttia. Valkoviinejä valmistetaan myös matala-alkoholisempana ja alkoholittomana.

Valkoviinien tarjoilulämpötila

Tarjoa juomat mieluummin hieman viileinä kuin lämpiminä, sillä lämpötila kohoaa nopeasti lasissa. Muista kuitenkin, että viini menettää makuominaisuuksiaan, jos se tarjoillaan liian kylmänä.

Valkoviini tarjoillaan yleensä viilennettynä. Kuivat ja kuivahkot viinit tarjoillaan noin 10–12 °C Makeat ja makeahkot valkoviinit tarjoillaan hyvin villennettyinä, noin 8–10 °C.

Yleisimmät vaaleat rypälelajikkeet

Valkoviinien rypälelajikkeita on tunnistettu maailmalla satoja. Näistä yleisempiä ja eniten viljeltyjä rypälelajikkeita ovat Chardonnay, Gewürztraminer, Grenache Blanc, Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Sémillon ja Viognier. Tutustu vaaleisiin rypäleisiin ja niiden luonnehdintoihin.

Valkoviinit Alkon valikoimassa

Alkon valikoimassa on yli 2 000 erilaista valkoviiniä. Valkoviinejä voi hakea Alkon verkkokaupasta suodattamalla niitä esimerkiksi rypäleen, maan, viinialueen, maun, ruoan, viinin alkoholiprosentin, hinnan, pakkauksen tai saatavuuden mukaan.