Ranskan valkoviiniklassikot vertailussa: chablis & sancerre

Chablis ja Sancerre tuottavat viininsä eri rypäleistä, mutta myös yhdistäviä tekijöitä on paljon. Alueiden valkoviineissä on tyylikästä raikkautta ja mineraalisuutta.

Chablis ja sancerre ovat Ranskan tunnetuimpia valkoviinejä, jotka kiinnostavat trendien heilahteluista riippumatta.

”Ne ovat koko maailman tuntemia ja arvostamia klassikoita”, sanoo Karina Tiihonen, joka työskentelee Alkossa viinien tuotepäällikkönä.

”Loiren sancerre on monien mielestä yksi parhaista Sauvignon Blanc -lajikkeen viineistä, johon muita aina verrataan. Burgundi taas on tyypillisesti Chardonnayn koti, missä Chablis’n ala-alue tekee mineraalisia, elegantteja ja puhdaspiirteisiä viinejä, joissa rypäle tulee tyylikkäänä esiin.”

Tiihosen mielestä chablis- ja sancerre-viinit ovat mielenkiintoinen pari vertailtavaksi, koska niissä on eri rypälelajikkeet ja viinialueet mutta paljon myös yhtäläisyyksiä.

”Molemmat ovat todella hyvähappoisia ja raikkaita. Molemmat ovat tyyliltään vivahteikkaita ja elegantteja. Erilaisten viinien vertaileminen keskenään on hyvin antoisaa ja näin niiden ominaisuuksia ymmärtää paremmin”, Tiihonen sanoo ja vinkkaa, että chablis’ta ja sancerrea kannattaa maistaa rinnakkain.

Tutustu chablis’n ja sancerren eroihin ja yhtäläisyyksiin:

Mistä chablis ja sancerre tulevat?

Sekä Chablis että Sancerre ovat isomman viinialueen ala-alueita, joiden tuottamat viinit kulkevat tuotantoalueen nimellä.

Alueita yhdistää viileä, mantereinen ilmasto sekä maaperän runsas kalkkikivipitoisuus. Viinit ovat ilmaston ansiosta raikkaita.

Chablis

  • Chablis on arvostetun Bourgognen viinialueen pohjoisin osa, joka on erillään muista merkittävistä ala-alueista.
  • Maaperä on muinaista merenpohjaa, jossa on siksi runsaasti fossiilista kalkkikiveä.
  • Chablis jakautuu neljään ala-alueeseen, jotka kerrotaan viinipullojen etiketeissä. Alueet menevät toistensa kanssa sisäkkäin ja ovat samalla laatuluokkia.
  • Ytimen muodostavat Chablis Grand Cru- ja Chablis Premier Cru -luokkien tarhat, joiden ympärillä on yleinen Chablis. Sitä ympäröi vielä laajempi Petit Chablis.
  • Korkein laatuluokka Chablis Grand Cru ja niin ikään arvostettu Chablis Premier Cru tulevat huipputarhoilta, joiden nimet merkitään etikettiin.
  • Kaikki viinit ovat valkoviinejä.

Sancerre

  • Sancerre on osa Loiren viinialuetta, joka sijoittuu Atlanttiin laskevan Loirejoen varrelle. Sancerre on sisämaassa alueen itäisimmässä osassa, eikä ole itse asiassa linnuntietä kovinkaan kaukana Chablis’n alueesta.
  • Sancerressa aluemerkintöjä on vain yksi. Alueen eri viinikylien olosuhteissa on kuitenkin eroja, joten viinit eivät ole samasta puusta veistettyjä.
  • Maaperä voi olla kalkkikiven ohella esimerkiksi savea tai piikiveä, jonka usein katsotaan antavan viineihin kalkkikiven tapaan mineraalista aromia.
  • Sancerressa tehdään valkoviinien ohella jonkin verran myös rosee- ja punaviinejä Pinot Noir -lajikkeesta.

Miten chablis ja sancerre valmistetaan?

Sekä chablis että sancerre valmistetaan tyypillisesti neutraalisti terästankeissa. Etenkin sancerre maistuu useimmiten lähinnä suoraan rypäleistä tulevilta aromeilta.

Chablis’ssa saatetaan joskus hyödyntää myös muuta viininvalmistuksen keinovalikoimaa, esimerkiksi tammitynnyreitä. Ne ovat yleisimpiä korkeampien laatuluokitusten viineissä, etenkin chablis grand cru’ssa.

”Tammi ei välttämättä maistu vaan tuo rakennetta, pyöristää viiniä”, Tiihonen kertoo.

Viini saattaa käydä läpi malolaktisen jälkikäymisen, joka pehmentää happoja. Lisäksi joskus chablis’ta saatetaan kypsyttää hiivasakan kanssa, mikä edelleen lisää moniulotteisuutta.

Miltä chablis- ja sancerre-viinit maistuvat?

Chablis ja sancerre ovat molemmat yhden lajikkeen viinejä, joissa maistuvat rypäleiden tyypilliset aromit. Chablis’ssa rypälelajike on Chardonnay, sancerressa Sauvignon Blanc.

”Sancerressa on hyvä hapokkuus, mineraalisuus ja hedelmäisyys. Maku riippuu talon tyylistä. Jotkut ovat tiukempia, jotkut runsaampia ja antavampia”, Karina Tiihonen kuvailee.

”Chablis’ssa on samoin äärettömän hyvä hapokkuus, ja kun menet laatuluokituksissa eteenpäin, täyteläisyys lisääntyy.”

Sancerren tyypillisiä aromeja ovat:

  • mustaherukanlehti
  • karviainen
  • sitruksisuus
  • greippi
  • tomaatinlehti
  • leikattu ruoho
  • yrtit
  • mineraalisuus, joka saattaa vivahtaa savuun.

”Sancerren aromi on vähän kuin työntäisit kasvot mustaherukkapensaaseen. Jos verrataan Uuden-Seelannin sauvignon blanceihin, siellä viinit ovat runsaamman hedelmäisiä. Sancerressa on pitkäikäisyyttä ja eleganssia”, Tiihonen sanoo.

Chablis’n aromeja ovat puolestaan:

  • sitrushedelmäisyys
  • vaalea persikka
  • vihreä omena
  • päärynä
  • toisinaan hento kukkaisuus
  • mineraalisuus, joka voi tuoda mieleen vaikka märät kivet
  • joskus tammikypsytyksen vivahteet.

”Mitä pidemmälle laatuluokituksissa mennään, sitä täyteläisempiä ja moniulotteisempia viinit ovat”, Tiihonen kertoo chablis’sta. Hän sanoo ylempien laatuluokkien viinien sopivan myös kellarissa kypsytettäviksi.

Minkä ruokien kanssa chablis ja sancerre sopivat?

Chablis ja sancerre ovat herkän vivahteikkaita viinejä, jotka sopivat vastaavan kevyille mauille. Niiden käyttöyhteyksissä on paljon samaa, mutta perinteisesti jonkin verran myös eroja.

”Molemmat sopivat mereneläville eli äyriäisille ja kalalle  sekä myös kasvisruoille. Molemmissa on mineraalista makumaailmaa”, Tiihonen makustelee.

  • Sancerren oma klassinen yhdistelmä on vuohenjuusto, jonka kanssa se muodostaa erinomaisen yhdistelmän.
  • Chablis’n klassikkoruoista Tiihonen nostaa osterit ja muut merenherkut.
  • Viinejä kannattaa kokeilla myös sushin tai keveiden kanaruokien parina.
  • Samoin salaatit ja muut kevyet ja raikkaat kasvisruoat sopivat niiden seuraan. Sancerressa on usein yrttisyyttä, joka sopiin erityisen hyvin yrttisen raikkaiden salaattien pariksi.
  • Hapokas chablis on perinteinen valinta silloin, jos lautasella on esimerkiksi kalan kanssa voipitoista kastiketta. Raikas hapokkuus taittaa annoksen rasvaisuutta.

Teksti Lasse Pakarinen

Chablis ja Sancerre Alkon valikoimissa
Karina Tiihonen

Viinien tuotepäällikkö Karina Tiihonen on työskennellyt Alkossa vuodesta 2012, taustaltaan hän on elintarviketieteiden maisteri. Tällä hetkellä Tiihonen vastaa Italian, Pohjois-Amerikan, Australian, Uuden-Seelannin, Aasian ja Iso-Britannian viinien valikoimasta. Tiihonen rakastaa matkustamista, ja Aasian kulttuurit ja ruoka, etenkin Japanin, ovat lähellä hänen sydäntään. Ruoan ja juoman yhdistämistä Tiihonen lähestyy rohkeasti kokeilemalla.