Valkoviinien uudet sävyt 2023: makeus ja tammisuus pois pannasta

Valkoviinien maailma monipuolistuu. Suosiossa ne ovat nousseet punaviinien rinnalle.

Valkoviinit ovat nyt pinnalla. Punaviinit ohittivat Alkon myynnissä valkoviinit 20 vuotta sitten ja menivät kirkkaasti ohi, mutta nyt valkoviinit ovat nousseet punaviinien kanssa taas tasoihin. 

Otetaanpa esimerkki kaukaa: Georgian vuoristojen ympäröimillä viiniseuduilla on takanaan pitkä historia, peräti 8 000 vuosikertaa omaleimaista traditiota. Sikäläiset valkoviinit käytetään usein maahan haudatuissa kvevri-astioissa.  

Harva tunsi maan viinit vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt Georgian arkaaiset viinit ovat yhtäkkiä yksi viinimaailman trendeistä, samalla kun ne ovat esimerkki kuluttajien valkoviinimaun laajentumisesta. 

Georgialaiset valkoviinit sopivat useampaankin pinnan alla väreilevään ilmiöön:  

  • Viinit valmistetaan omista alkuperäislajikkeista. 

  • Rypäleiden kuoret saavat monesti olla mukana punaviinien tapaan myös valkoviinien käymisessä.

  • Usein viinit valmistetaan niiden tekeytymiseen juurikaan puuttumatta. 

  • Monet haluavat kokea uudenlaisia elämyksiä myös valkoviinimaailmassa. 

Suomalaiset pitävät raikkaudesta valkoviineissä 

Yleistäen: monissa valkoviineissä on lähinnä rypäleestä tulevia raikkaita aromeja. Viileillä viinialueilla sävyt ovat yleensä tuoreen hedelmäisiä, lämpimässä kypsempiä ja kenties eksoottisen hedelmäisiä. Myös viininvalmistus saattaa antaa sävyjään. 

Viinitrendien mannerlaatat eivät liiku samaan tahtiin kuin esimerkiksi vaatemuodissa. Selkeitä ilmiöitä on kuitenkin havaittavissa, mikä on viime vuodet tarkoittanut keveyden ja raikkauden trendiä. Se ei näytä olevan katoamassa minnekään. 

Viininystävien makuun on vastannut esimerkiksi Riesling-rypäle, jonka viineissä on ajan henkeen sopivaa raikasta aromikkuutta ja ryhdikkyyttä. Samalla lajikkeen kotimaa Saksa on noussut Alkossa Chilen rinnalle suosituimmaksi valkoviinimaaksi.  

Suomalaiset tuntuvat tykkäävän valkoviineistä, joissa on raikasta maukkautta, mutta jotka ovat samalla mutkattomia.  

Edelleen porskuttavan Chilen hedelmäiset valkoviinit vastaavat siihen erinomaisesti. Chilen ja monen muun viinimaan suosikkivalkoviineissä maistuvat pääsääntöisesti hedelmäiset, suoraan rypäleestä tulevat aromit. 

Sokerin ja tammen uusi tuleminen – mutta tyylillä 

Raikkaus ja keveys ei ole ollut vallitseva makusuuntaus ihan aina.  

Muistatko vielä kun… 

  • 1980- ja 90-luvuilla Suomessa juotiin hyvin erilaisia valkoviinejä. Suosiossa olivat puolimakeat ja pehmeät valkoviinit, jotka eivät ehkä olleet niitä kaikista parhaiten ruokapöytään sopivia.  

  • Hieman myöhemmin muotiin tulivat vahvasti tammikypsytetyt valkoviinit, etenkin chardonnayt. Niistä jotkut leikkisästi sanoivat, että ikenistä sai nyppiä puutikkuja siemausten välillä. 

Raikkauden trendin noustessa molemmat viinityylit julistettiin lähestulkoon pannaan.  

Nyt ilmassa on kuitenkin muutoksen tuulia:

  • Riesling on esimerkki hienoisen makeuden uudesta tulemisesta. Pieni määrä sokeria lajikkeen viineissä itse asiassa edesauttaa ruokayhdistelmiä, mikä tekee viinistä ruokapöydässä moneen yhteyteen taipuvan moniottelijan. 

  • Tammisuus on sekin pääsemässä valkoviineissä kyseenalaisesta maineestaan. Tyylikäs tammitettu valkoviini sopii upeasti ruokayhdistelmiin esimerkiksi silloin, kun lautasella on ranskalaisen keittiön klassisia, voin ja kerman pyöristämiä makuja. Muun muassa lohi tai kampasimpukat sopivat hienostuneen tammisuuden seuraan. 

Mitä vaihtoehdoiksi valtavirtarypäleille? 

Valtavirran rypäleet eivät toki ole ainoita, joita valkoviinimaailmalla on tarjota. Mitä voisi kokeilla vaihtoehdoiksi? 

  • Rieslingin raikkautta rakastavat voivat kokeilla vaikka Itävallan Grüner Veltlineriä, Espanjan Verdejoa, Kreikan Assyrtikoa tai Espanjan Rias Baixasin Albariñoa

  • Tammitetulle Chardonnaylle löytyy taas mielenkiintoisia vaihtoehtoja esimerkiksi Chenin Blanc -rypäleestä tai Portugalin omaperäisistä rypälesekoituksista. 

  • Uusia valkoviinin sävyjä lasiinsa haluavat saattavat innostua Italian alkuperäislajikkeista, Unkarin Tokaji-viinialueen kuivista Furmint­lajikkeen viineistä tai miksei esimerkiksi Espanjan Baskimaan Hondarrabi Zuri- ja Hondarrabi Zuri Zeratia -lajikkeiden viineistä. Moni ammattilainenkaan ei tuntenut jälkimmäisiä vielä hetki sitten! 

  • Valkoviini, jossa on väriä. Oranssiviinit eli valkoviinit, joissa kuoret ovat olleet mukana viininvalmistuksessa kuten Georgian kvevriviineissä kautta aikain, ovat nousussa.  

  • Suosittuja ovat myös alkuviinit eli viinit, jotka on valmistettu mahdollisimman luonnonmukaisesti ilman kemikaaleja tai viinin manipulointia.  


Näin chardonnayn ja sauvignon blancin aromit eroavat toisistaan

Valkoviinin aromitaulu



Teksti: Lasse Pakarinen

Tiesitkö? 

Alkon valikoimassa on reilusti yli 2 000 valkoviiniä miltei 40 eri maasta. Hinnat 0,75-litran pulloissa vaihtelevat alle kympistä satoihin euroihin.

Valkoviinitrendit lukuina  

210 000 ha
Chardonnayn eli suurimman viiniin käytettävän vaalean lajikkeen viljelyala 

(Vertailun vuoksi: luku vastaa Chilen kaikkien viinitarhojen alaa. Sauvignon Blancin viljelyala on taas 120 000 ha.)  Lähde: OIV 

50–50
Valkoviini on noussut Alkon myynnissä tasoihin punaviinin kanssa. 

430 kpl
Alkossa myytävät valkoviinit, joiden valmistuksessa on käytetty Chardonnay-rypälettä.

Sinua voisi myös kiinnostaa