Viinityyppien määritelmiä

Tutustu erilaisten viinityyppien määritelmiin.

Viini on käymisteitse rypäleistä valmistettu mieto alkoholijuoma.

Punaviini on punainen, pääosin tummista rypälelajikkeista käymisteitse valmistettu viini.

Roseeviini on vaaleanpunainen, pääosin tummista rypälelajikkeista käymisteitse valmistettu viini.

Valkoviini on kellertävä, pääosin vaaleista rypälelajikkeista käymisteitse valmistettu viini.

Kuohuviini on runsaasti hiilidioksidia sisältävä viini, jossa on painetta vähintään 3,5 ilmakehän verran.

Alkoholiton viini on viini, jossa ei ole alkoholia lainkaan tai enintään 2,8 tilavuusprosenttia.

Alkuviini (natural wine) kasvatetaan ja valmistetaan luonnonmukaisin menetelmin ilman synteettisiä kemikaaleja. Esimerkiksi synteettisiä torjunta-aineita ei käytetä lainkaan. Myöskään viinin valmistuksessa ei yleensä käytetä lainkaan kemikaaleja, sillä alkuviinejä ei kirkasteta, suodateta tai stabiloida. Lue lisää alkuviinien valmistuksesta ja makumaailmasta.

Aromatisoitu viini on viini, johon on lisätty aromiaineita, esimerkiksi marjoja, hedelmiä tai marja- ja hedelmäuutteita tai -tisleitä. Aromatisoitu viini voi olla myös kuohuva.

Biodynaaminen viini ja rypäleiden viljely täyttää luomutuotannon vaatimukset ja sillä on samat positiiviset ympäristövaikutukset. Biodynaamisen viinin viljelyssä hyödynnetään biodynaamisia valmisteita, joita viljelijät käyttävät esimerkiksi köynnösten kasvun tehostamiseksi ja tuholaisten torjuntaan. Tämän lisäksi biodynaamisessa viljelyssä noudatetaan tarkkaa luonnon rytmiä, joka perustuu maan liikkeisiin, vuodenaikojen vaihteluun, kuunkiertoon ja vuorokausirytmiin. Lue lisää biodynaamisesta viinistä.

Eettisesti sertifioitu viini ottaa huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös ihmisten hyvinvoinnin eri hankintaketjun vaiheissa. Alkon valikoimissa on Reilu kauppa, Fair for Life ja For life -sertifioituja tuotteita. Lue lisää eettisistä sertifioinneista ja niiden kriteereistä.

Hedelmäviini
on käymisteitse valmistettu mieto alkoholijuoma, joka on tehty ainakin osin marjoista tai hedelmistä, jotka voivat olla joko tuoreita tai kuivattuja. Raakaaaineena voi olla myös täysmehu tai täysmehutiiviste. Hedelmäviini voi olla myös kuohuva.

Kosherviini on talmudin eli juutalaisten yhteiskunnallisten ja lainopillisten kirjoitusten mukaan valmistettu viini.

Lajikeviini on pääosin yhdestä rypälelajikkeesta valmistettu viini. EU:n alueella viinissä on oltava etiketissä mainittua rypälelajiketta vähintään 85 %. Poikkeuksena tähän ovat Yhdysvalloista tulevat viinit, joissa vaatimus on 75 %.

Luomuviini viljellään luonnonmukaisella tavalla, jolla tavoitellaan viljelysmaan parempaa hedelmällisyyttä sekä ympäröivän luonnon monimuotoisuuden parantumista. Luomutuotannossa viljelysmaan kyky sitoa ilman hiilidioksidia kasvaa, millä on suotuisia vaikutuksia myös ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta. Luomuviinien kriteereihin sisältyy, että tuotteessa on vähemmän sulfiitteja eli rikkiyhdisteitä, joita käytetään viinien säilöntäaineena. Myös muut vierasainemäärät ovat luomutuotteissa pienemmät. Lue lisää luomuviinistä.

Matala-alkoholinen viini on viini, jossa on alkoholia enintään 10 tilavuusprosenttia.

Pét nat -viinit ovat kevyesti pirskahtelevia alkuviinejä. Pét nat on lyhenne ranskan kielen termistä pétillant naturel, joka tarkoittaa luonnollisesti kuplivaa. Pét nat -viinistä ei poisteta käymisessä syntynyttä sakkaa, mikä antaa juomalle samean värin. Viinipullot suljetaan usein kruunukorkilla. Italiassa tähän viinityyppiin viitataan sanaparilla col fondo.

Tarhaviini on tietyn viinitarhan rypäleistä valmistettu viini.

Tilaviini on suomalainen hedelmäviini, jonka raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 %, ja jossa vähintään puolet raaka-aineesta on tilan omaa tuotantoa.

Vegaaninen viini on viini, jonka valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan eläinperäisiä ainesosia tai materiaaleja, eikä vegaaninen alkoholijuoma sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Lue lisää vegaanisista viineistä.