Junior MasterChef Otto Leskinen aloitti kokkaamisen 3-vuotiaana

Tuore Junior MasterChef Otto Leskinen, 14, inspiroituu satokausista, rakastaa blinejä ja pitää isovanhempansa kiinni ruokatrendeissä.

Miten olet löytänyt ruoan pariin?

Meidän suvussa ei ole ammattikokkeja, mutta äiti ja mummot ovat tykänneet laittaa ruokaa. Minäkin olen ollut keittiössä sellaiset kymmenen vuotta. Kun aloitin 3-vuotiaana, tiskaaminen oli minusta ihan parasta. Itsenäisen ruoanlaiton olen aloittanut 6-vuotiaana sämpylöistä ja teeleivistä, ja sitä ennen olen jo ollut äidin apuna keittiössä. Suunnittelemme edelleen perheen kanssa yhdessä viikonloppuisin herkullisia ateriakokonaisuuksia. Mummot ovat opettaneet minulle perinteiset reseptit, mutta nyt minä opetan heille uudenlaisia juttuja.

Millainen ruokafilosofiasi on?

Ruoan terveellisyys on minulle tärkeää, ja suosin satokausia ruoanlaitossa. Henri Alén ja Kim Palhus ovat muutamia tärkeitä esikuviani. Ruoan ja juoman yhdistämiseen haen ideoita netistä, lehdistä ja vuodenajoista. Muokkaan reseptejä paremmiksi miettimällä, voisiko komponentteja yhdistää toisiinsa vieläkin paremmin. Haluan välittää ruoallani hyvää mieltä, ja pidän usein juhlia, joihin valmistan ruoat. Silloin haluan huomioida kaikki vieraat, ja teen myös jotakin gluteenitonta ja vegaanista tarjottavaa.

Mitä Junior MasterChef -kilpailusta jäi käteen?

Oli ihan mahtavaa päästä osallistumaan Junior MasterChefiin, ja kaikki osallistujat olivat tosi hyviä. Kehityin kilpailun aikana todella paljon. Opin monipuolisuutta ja järjestelmällisyyttä: kun aikaa on vähän, on tärkeää suunnitella etukäteen, mikä pitää saada ensimmäisenä esimerkiksi uuniin tai hyytymään jääkaappiin.

Mistä kuulemme sinusta seuraavaksi?

Olen suunnitellut erään leipomon kanssa nimikkotuotteita, joiden tuotosta osa menee hyväntekeväisyyteen. Itse haluaisin oppia seuraavaksi valmistamaan riistaruokia aiempaa paremmin. Nyt olen lähdössä partioretkelle, jossa aion kokata trangialla.

Mikä on luottoreseptisi?

Löysin blinit 7-vuotiaana ruokalehdestä, ja kokeiltiin niiden tekemistä äidin kanssa. Nyt blinit ovat ihan suosikkejani, koska ruokalaji on niin monipuolinen. Täytteissä voi kokeilla aina uusia makupareja, kuten tapenadea ja tomaattisalsaa tai punajuurta ja homejuustoa.

Teksti Selja Tiilikainen Kuva Jesse Karjalainen