Satu Silvo suosii juureksia ja kauden kasviksia

Raakaruoan puolestapuhujana tunnettu näyttelijä ja ravintoloitsija Satu Silvo iloitsee käsillä olevasta kasvisruokabuumista.

Perustit Silvoplee-kasvisravintolan vuonna 1999. Miten kaikki alkoi? 

Paria laadukasta poikkeusta – Kasvis ja Ani – lukuun ottamatta 1980-luvulla ei ravintoloista tahtonut saada monipuolista ja maistuvaa kasvisruokaa. Varsinkin elävän ravinnon ravintolat hävisivät 1990-luvulla kokonaan, ja muistan miettineeni, että minunko tämä pitää sitten tehdä. Jouduin vuosikymmenen lopulla rinneonnettomuuteen, mikä tiesi pitkää taukoa näyttelemiseen. Käytin vapautuneen ajan yrittäjäkoulutuksen hankkimiseen ja lopulta Silvopleen perustamiseen.

Nyt on käsillä varsinainen kasvisruokabuumi. Mitä mieltä olet siitä?

On aivan ihanaa, että voin mennä mihin kaupunkiin tahansa ja tilata ravintolassa laadukasta, maistuvaa ja idearikasta kasvisruokaa. Siirryin kasvisruokaan aikoinani sen terveysvaikutusten takia, eettinen ulottuvuus tuli mukaan matkan varrella. Ja luojan kiitos ihmisten tietoisuus eettisistä asioista on lisääntynyt. Nykyiset kolmikymppiset ovat kasvaneet aivan eri maailmaan kuin oma sukupolveni. Nyt ihmisillä on ymmärrys, että henkilökohtaisilla valinnoilla on iso merkitys.

Mitä näin keväällä löytyy lautaseltasi?

Juureksia on saatavilla ympäri vuoden. Lisäksi esimerkiksi munakoiso, kikhernepaistos ja lupiinitempe ovat ihania kevättalvella. Raakaruoista suosittelisin esimerkiksi erilaisia puuroja aamupalaksi. Myös elävää ravintoa, kuten ituja ja versoja voi hyvin kasvattaa talvisaikaan. Jos kotoa löytyy tehosekoitin, voi tehdä monenlaisia keittoja ja pirtelöitä välipalaksi vaikkapa juustovoileivän sijaan.

Millainen ruoan ja juoman yhdistelmä on mieleisesi?

Syön viikonloppuisin joskus myös kalaa, ja esimerkiksi sitruunalla raakakypsytetty vaalea kala kevyesti pirskahtelevan pinot grigion kanssa on herkullinen yhdistelmä.

Luottoreseptisi?

Munakoiso-kikhernepaistos rakennetaan kerroksittain, kuten lasagne, mutta italialaiseen esikuvaansa verrattuna se on superterveellinen: vehnätön, lihaton, maidoton ja lähes rasvaton. Ateria ei jämähdä vatsan pohjalle kuin kivi ja väsytä, vaan tuo energiaa. Kikherneet sisältävät runsaasti proteiinia, rautaa ja kuituja.

Teksti Samppa Haapio kuva Pekka Holmström/Otavamedia

Lue myös heistä