Lämmin juoma maistuu pakkasella: katso ideat talven kuumiin juomiin

Höyryävän lämmin juoma maistuu pakkaspäivänä. Sesongin juomat voi päivittää kokeilemalla resepteissä uusia raaka-aineita.

Lämpimillä juomilla on omat klassikkonsa. Glögi kuuluu joulunaikaan, kaakaopohjaset juomat taas ovat suosiossa esimerkiksi hiihtokeskuksissa. Kahvidrinkkejä nautitaan yleisemmin ympäri vuoden.

Punaviinin, kahvin tai kaakaon voi vaihtaa juomasekoituksissa muihin raaka-aineisiin, jolloin lämpöä hehkuvasta lasista paljastuu uusia elämyksiä. Myös mausteilla voi luoda uusia sävyjä.

Lämmin juoma: pohjaksi mehu, tee, siideri tai vaikka olut

Mehu on hyvä vaihtoehto kuuman juoman rungoksi. Esimerkiksi karpalomehu tai kylmäpuristettu omenamehu toimii hyvin lämmitettynä.

Tee on nyt suosiossa muutenkin, joten se on löytänyt tiensä myös lämpimien juomien pohjaksi. Vihreä tee toimii mustan teen ohella.

Espresso on maukas vaihtoehto suodatinkahvin korvaajaksi.

Siideri toimii lämmitettynä mainiosti. Juoman voi maustaa glögin tapaan.

Kriek-tyypin olut sopii sekin kattilaan. Kirsikkainen, kauniin punainen olut ei kaipaa mausteita vaan on hyvä lämmike sellaisenaan.

Lämpimiin juomiin variaatioita mausteilla

Viinipohjaisiin glögeihin voi virittää sävyjä käyttämällä mukana väkeviä viinejä, kuten portviiniä tai madeiraa. Myös mehut ja mehutiivisteet sopivat antamaan vivahteita.

Kuuman juomareseptin voi päivittää myös vaihtamalla mausteita. Perinteisten glögimausteiden ohella juomassa voi käyttää vaikka kokonaisia pippureita, laakerinlehtiä, tuoretta inkivääriä, chiliä, sitrushedelmien paloja tai tuoreita yrttejä, esimerkiksi minttua tai rosmariinia.

Kuuman juoman seuraksi pientä naposteltavaa

Lämpimät juomat ovat harvoin ruokajuomia, mutta myös niiden kyljessä maistuu pieni naposteltava. Esimerkiksi paahdetut pähkinät sopivat hyvin.

Juomasekoitukset ovat yleensä makeita, joten niin saavat olla myös niiden seuralaiset. Suklaa ja kuivatut hedelmät ovat klassikoita, mutta myös tuoreet hedelmät, kuten päärynä- tai viikunalohkot käyvät hyvin.

Makeiden juomien vastaparina kannattaa kokeilla myös voimakkaan suolaisia makuja. Sinihomejuusto ja piparit ovat glögin perinteinen kumppani. Myös muut juustot sopivat viinipohjaisten glögien kanssa.


Teksti Lasse Pakarinen