Luomun suosio kasvaa siidereissä

Siideri on monen huulilla. Perinteiset siiderimaat Espanja, Ranska ja Iso-Britannia maistuvat, mutta moni vannoo pohjoismaisten nimeen. Luomua löytyy miltei joka kategoriasta.

Tamperelainen ravintoloitsija Sami Lappalainen on tuonut kotikaupunkiinsa kiinnostavia juoman ja ruoan yhdistelmiä. Gastropub TuulensuunVinoteca del Piemonten ja O’Harasin jälkeen hän opettaa tamperelaisia nauttimaan espanjalaissiidereistä Inez tapas bar sidreriassa.

Inezin vajaan parinkymmenen espanjalaissiiderin valikoima kasvaa hiljalleen. Lappalainen toivoo ylipäätään lisää tarjontaa laatusiidereihin:

”Meillä on eri ravintoloissa Espanjan, Ranskan ja Britannian parhaat siiderit, ja niiden kysyntä on nousussa”, Lappalainen summaa.

Espanjassa siiderin valmistus on tiukasti säädeltyä: ainoa sallittu raaka-aine on omena.

”Omenasta puristettu mehu käy villihiivalla, ja sen annetaan käydä loppuun asti, noin kuusiprosenttiseksi, kastanjasammioissa. Pullotusvaiheessakaan ei lisätä sokeria, ja yleensä siiderit ovat suodattamattomia.”

Menetelmällä syntyy muiden siiderimaiden perinteestä poikkeavia, hiilihapottomia ja melko sulkeutuneita juomia. Niinpä myös tapa nauttia siideriä on Espanjassa hyvin erilainen kuin muualla.

”Siideribaarissa tarjoilija kaataa siiderin korkealta päänsä päältä ohuena nauhana alas lasiin. Juomaa roiskahtaa lasin pohjalle sormenlevyinen siivu ja kaadon aikana siiderin maku aukeaa. Kaato toimii kuin viinin dekantoiminen”, Lappalainen kertoo.

Opintomatkalla omenasta elävässä Asturian maakunnassa Lappalainen oppi, että kun juomatilkka täyttyy ilmakuplista, sen maku muuttuu.

”Siideritilkka juodaan yhdellä suullisella, taas kaadetaan pieni määrä pohjalle ja juodaan. Tällaista maistelukulttuuria haluamme opettaa tamperelaisille, Lappalainen kertoo.

Ylipäätään siiderin tarjoilu kaipaa Lappalaisen mielestä uudistusta:

”Siideriä voisi nauttia laseittain kuten viiniä. Eihän viiniäkään aina juoda pullollista. Laseittain ruoan kanssa tai seurustelujuomana nautittavat siiderit voivat olla voimakkaampia ja runsaampia maultaan, eikä niitä nautita ahtojäillä pullokaupalla.”

Mainio ruokajuoma

Aito omenasta valmistettu luonnollinen siideri on loistava ruokajuoma. Siinä on sopivasti hapokkuutta, makua ja se on riittävän kuiva, Lappalainen vinkkaa.

”Siideri on ruokajuomana mahtava; selvästi viiniä miedompana se sopii mainiosti pitkiin illanviettoihin. Kaikkiin ruokiin löytyy sopiva siideri, ellei Espanjasta, niin Ranskasta tai Britanniasta. Ranskassa kirjo on suurin.”

Alkuperä antaa osviittaa siitä, millaisen ruoan pariksi siideri sopii.

”Yksi klassikko on bretagnelainen siiderin ja tattaricrêpen yhdistelmä. Ranskalaisessa keittiössä suolainen lettu on makeaa yleisempi, ja nimenomaan sen kanssa siideri on sopiva.”

Tapas-kulttuurilla ei ole yhtä kotia, se elää yhtä hyvin Andalusiassa kuin Asturiassa, Baskimaalla ja Kataloniassakin. Lappalaisen tapasbaari Inez yhdistää nämä kaikki ja luottaa vaihteluun. Perinteisiä tapaksia edustavat perunamunakas, lihapullat tomaattikastikkeessa ja oliivit. Simppeliä maalaismeininkiä täydentää gourmet, toteaa Lappalainen, jonka listalla on myös ankanmaksaa ja tuoreita ostereita. Tyypillisiä siiderin seuraan sopivia espanjalaismakuja edustavat naudanmaksa ja sipuli, kieli pähkinäkastikkeessa, mantelikalkkuna, täytetyt herkkusienet ja perunat, patatas tres salsas.

Katso myös nämä juomatrendit