Luomun suosio kasvaa siidereissä

Siideri kiinnostaa nyt monenlaisia kuluttajia. Pääosa suomalaisista vannoo pohjoismaisten siidereiden nimiin, edelläkävijät taas ovat päässeet jo ranskalaisen ja espanjalaisen siiderin makuun. Klassiset omenasiiderit Isosta-Britanniasta eivät jätä ketään kylmäksi. Luomusiidereitä löytyy miltei joka kategoriasta.

Tamperelainen ravintoloitsija Sami Lappalainen on tuonut kotikaupunkiinsa kiinnostavia juoman ja ruoan yhdistelmiä. Gastropub Tuulensuun, Vinoteca del Piemonten ja O’Harasin jälkeen hän opettaa tamperelaisia nauttimaan espanjalaissiidereistä Inez tapas bar sidreriassa.

Inezin vajaan parinkymmenen espanjalaissiiderin valikoima kasvaa hiljalleen. Lappalainen toivoo ylipäätään lisää tarjontaa laatusiidereihin:

”Meillä on eri ravintoloissa Espanjan, Ranskan ja Britannian parhaat siiderit, ja niiden kysyntä on nousussa”, Lappalainen summaa.

Espanjassa siiderin valmistus on tiukasti säädeltyä: ainoa sallittu raaka-aine on omena.

”Omenasta puristettu mehu käy villihiivalla, ja sen annetaan käydä loppuun asti, noin kuusiprosenttiseksi, kastanjasammioissa. Pullotusvaiheessakaan ei lisätä sokeria, ja yleensä siiderit ovat suodattamattomia.”

Menetelmällä syntyy muiden siiderimaiden perinteestä poikkeavia, hiilihapottomia ja melko sulkeutuneita juomia. Niinpä myös tapa nauttia siideriä on Espanjassa hyvin erilainen kuin muualla.

”Siideribaarissa tarjoilija kaataa siiderin korkealta päänsä päältä ohuena nauhana alas lasiin. Juomaa roiskahtaa lasin pohjalle sormenlevyinen siivu ja kaadon aikana siiderin maku aukeaa. Kaato toimii kuin viinin dekantoiminen”, Lappalainen kertoo.

Opintomatkalla omenasta elävässä Asturian maakunnassa Lappalainen oppi, että kun juomatilkka täyttyy ilmakuplista, sen maku muuttuu.

”Siideritilkka juodaan yhdellä suullisella, taas kaadetaan pieni siivu ja juodaan. Tällaista maistelukulttuuria haluamme opettaa tamperelaisille”, Lappalainen kertoo.

Ylipäätään siiderin tarjoilu kaipaa Lappalaisen mielestä uudistusta:

”Siideriä voisi nauttia laseittain kuten viiniä. Eihän viiniäkään aina juoda pullollista. Laseittain ruoan kanssa tai seurustelujuomana nautittavat siiderit voivat olla voimakkaampia ja runsaampia maultaan, eikä niitä nautita ahtojäillä pullokaupalla.”

Mainio ruokajuoma

Aito omenasta valmistettu luonnollinen siideri on loistava ruokajuoma. Siinä on sopivasti hapokkuutta, makua ja se on riittävän kuiva, Lappalainen vinkkaa.

”Siideri on ruokajuomana mahtava; selvästi viiniä miedompana se sopii mainiosti pitkiin illanviettoihin. Kaikkiin ruokiin löytyy sopiva siideri, ellei Espanjasta, niin Ranskasta tai Britanniasta. Ranskassa kirjo on suurin.”

Alkuperä antaa osviittaa siitä, millaisen ruoan pariksi siideri sopii.

”Yksi klassikko on bretagnelainen siiderin ja tattaricrêpen yhdistelmä. Ranskalaisessa keittiössä suolainen lettu on makeaa yleisempi, ja nimenomaan sen kanssa siideri on sopiva.”

Tapas-kulttuurilla ei ole yhtä kotia, se elää yhtä hyvin Andalusiassa kuin Asturiassa, Baskimaalla ja Kataloniassakin. Lappalaisen tapasbaari Inez yhdistää nämä kaikki ja luottaa vaihteluun. Perinteisiä tapaksia edustavat perunamunakas, lihapullat tomaattikastikkeessa ja oliivit. Simppeliä maalaismeininkiä täydentää gourmet, toteaa Lappalainen, jonka listalla on myös ankanmaksaa ja tuoreita ostereita. Tyypillisiä siiderin seuraan sopivia espanjalaismakuja edustavat naudanmaksa ja sipuli, kieli pähkinäkastikkeessa, mantelikalkkuna, täytetyt herkkusienet ja perunat, patatas tres salsas.

Luomusiideriä ruokapöytään?

Siideri on perinteinen maataloustuote kuten viinikin. On luonnollista, että se on aina yhdistetty paikallisiin ruokiin. Alkon oluiden ja siidereiden tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen aprikoi, että samalla kun oluen arvostus ruokajuomana nousee, nousee myös siiderin arvostus.

Kauppinen näkee vastuullisen ajattelun heijastumana, että kiinnostus perinteisiin siiderimaihin kasvaa.

”Perinteisiä siidereitä pidetään enemmän aitoina luonnontuotteina. Ne ovat suurelta osin lisäaineettomia ja niihin yhdistyy mielikuva luonnonmukaisesta tuotteesta.”

Luomussa ei ole kyseessä pelkkä mielikuva. Alkon siiderihyllyssäkin luomusiidereiden osuus on vaivihkaa kivunnut kymmeneen prosenttiin.

”Luomu on trendi myös siidereissä niin kuin kaikissa juomissa ja elintarvikepuolellakin. Jos kysyntää on, tuomme tarjolle lisää luomusiidereitä. Viime vuonna tuplasimme luomusiiderivalikoimamme.”

Luomusiideriä kannattaa etsiä perinteisten siiderimaiden tuottajien hyllystä. Connosseurit tuntevat myös vintagesiiderit ja yhdestä lajikkeesta valmistetut erikoisuudet.

Kiinnostus siidereihin nousee oluen vanavedessä

Viime vuosina Alko on panostanut paljon olutvalikoiman kehittämiseen. Kasvava kiinnostus erilaisiin oluisiin heijastuu myös siidereihin, toteaa Mika Kauppinen. Siiderin kysyntä kasvoi Alkossa vuonna 2011 neljä prosenttia.

”Asiakkaiden kiinnostus erilaisiin makuihin ja halu ymmärtää enemmän erilaisista juomatyypeistä näkyy myös siideripuolella”, Mika Kauppinen havainnoi.

Alkon kokonaisvalikoimassa on noin 40 siideriä, joista reilu puolet pohjoismaisia. Toisen puolen valikoimasta muodostavat perinteiset siiderimaat. Kauppinen puhuu erilaisista siidereistä tuoteryhmäpuun oksina.

”Joka oksalla kysyntä nousi. Ihmiset haluavat niin pohjoismaisia alkoholiprosentiltaan vahvoja siidereitä kuin erilaisia perinteisten siiderimaiden siidereitä. Panostamme siiderivalikoimaan kysynnän mukaisesti, joten sen kehittyessä tulee jatkossa kaikkiin oksiin lisää täytettä”, Kauppinen lupaa.

Siidereitä joka makuun

Pohjoismaiset päärynä- ja omenasiiderit sekä muut maut kattavat noin 60 prosenttia Alkon siiderikysynnästä. Kuluttajia viehättävät pohjoismaisissa siidereissä selkeät maut, vahvemman alkoholin pyöreys ja makeampi luonne. Niiden kysyntä onkin kasvussa.

Perinteisten siiderimaiden Britannian, Ranskan ja Espanjan siidereiden yhteisiä nimittäjiä ovat kypsä hedelmäisyys, vahvat maut ja kuivuus.

Isosta-Britanniasta tulee suomalaisille tuttuja perinteisiä siidereitä, joiden kysyntä kasvaa myös.

”Englantilainen omenasiideri on selkeästi omenaista. On kokeilemisen arvoista maistaa, löytääkö näistä omaan makumaailmaan sopivia”, Kauppinen kannustaa.

Englantilaissiiderit nauttivat parhaillaan renessanssia kotimaassaan. Uusien tekijöiden myötä on lisääntynyt nuorten aikuisten kiinnostus juomiin, jotka perinteisesti olivat iäkkäiden miesten suosikkeja.

Ranskalaiset siiderit muistuttavat joiltain ominaisuuksiltaan viinejä:

”Ranskalaisilla siidereillä voi olla terroir-ominaispiirteitä, niistä löytyy tallimaisuutta, luonnetta, särmää ja hienostuneisuutta. Ne ovat suomalaiselle vähän uudempi tuttavuus, vaikka Ranska onkin perinteinen ja yksi kolmesta alkuperäisestä siiderin tuottajamaasta. Ranskalaisten siiderien kysyntä on kasvanut viime vuosina merkittävästi.”

Kolmas suuri siiderimaa, Espanja, on suomalaisille vielä oudompi. Kauppinen aprikoi, että ihmisillä menee vielä aikaa löytää espanjalaiset siiderit. Ensimmäinen espanjalaissiideri tuli Alkon valikoimaan vuonna 2011.

Katso myös nämä juomatrendit