Mocktail – hittidrinkki ilman alkoholia

Alkoholiton drinkki eli mocktail sopii nautittavaksi niin rennossa illanistujaisissa tai perhejuhlien fiininä tarjottavana. Lue vinkkimme, kuinka saat raikkaasta suosikkijuomasta entistäkin maukkaamman.

Miten mocktail syntyi?

Takavuosina alkoholiton drinkki tarkoitti useimmiten soodaa limellä tai makeaa sokerisiirappilitkua. Mocktail saikin alkunsa ravintola-asiakkaiden tarpeesta löytää laadukkaita ja tyylikkäitä alkoholittomia vaihtoehtoja.

Toisinaan käytetään myös virgin-etuliitettä – esimerkkinä Virgin Mojito – mutta tänä päivänä mocktail on käytännössä alkoholittoman drinkin synonyymi. Kyse on sanaleikistä: mock tarkoittaa matkimista ja tail on napattu cocktail-sanan hännästä. Alkujaan mocktail onkin versio cocktailista, johon ei käytetä alkoholia, mutta kaikki mocktailit eivät matki cocktaileja. Nykyään drinkkejä kehitetään varta vasten mocktaileiksi.

Alkoholittomuus vahvassa nosteessa

Tänä päivänä mocktaileihin panostetaan, eikä alkoholittomia vaihtoehtoja mielivän tarvitse tyytyä vähempään kuin alkoholilla drinkkejään nauttivan. Niin ravintolassa kuin kyläreissulla voi nauttia herkullisista ja kauniista mocktaileista – ja ajaa illan päätteeksi kotiin.

Mocktail-trendit seuraavat vahvasti muita juoma- ja ruokatrendejä. Lähialueen raaka-aineita suositaan myös mocktaileissa. Käsityöläisyystrendi näkyy itse tehtyjen siirappien, mehujen ja kombuchoiden sekä itse kerättyjen villiyrttien suosiossa. Nämä kaikki vastaavat tuoreuden, puhtauden ja alhaisemman sokeripitoisuuden kysyntään. Lisäksi uudet innovaatiot, kuten alkoholittomat tisleet, ovat kasvussa.

Mocktailien nousu on tapahtunut eittämättä hyvinvointi- ja terveysboomin imussa. Myös alkoholinkäytön vähentyminen, etenkin nuoremmissa ikäpolvissa, antaa tuulta mocktail-trendin purjeisiin. Ravintolat ovat kehittäneet alkoholittomia juomavaihtoehtoja vastatakseen kysyntään ja trendi kannustaa baarimestareita luovuuteen. Myös Suomessa toinen toistaan kekseliäimmät mocktailit ovat saaneet oman osionsa monen ravintolan drinkkilistalla, ja sieltä ne ovat rantautuneet koteihin.

Oikeat välineet mocktailin valmistamiseen

Mocktail syntyy joka keittiön perustarvikkeilla, mutta esimerkiksi Alkossa myytävä Home Bar -setti sisältää kaiken tarpeellisen mocktailin tekoon. Tarvitset ainakin näitä:

 • Murskaimella irrotat juomiin makua hedelmistä, marjoista ja muista kiinteistä raaka-aineista.

 • Shaker eli ravistin on paikallaan varsinkin, jos käytät siirappeja.

 • Siivilä helpottaa shakerissa ravistettujen ainesten ja nesteen erottamisessa, kun kaadat juomaa lasiin.

 • Tehosekoitin on tarpeen tuoreita marjoja ja hedelmiä suosiville.

 • Jääpalamuotti. Jäät pitävät juoman viileänä ja tuovat näyttävyyttä.

Mocktailin salaisuus on tasapainoinen pohja

mocktail

Tasokas mocktail on tehty aidoista ja laadukkaista raaka-aineista. Suosi tuorepuristettuja mehuja sekä tuoreita hedelmiä ja yrttejä, juuri ne antavat juomalle aidon maun.

Mocktaileja loihtiessa keskiössä on tasapainoinen makumaailma. Raaka-aineiden maut eivät saa riidellä keskenään tai peittää toisiaan.

Myös hapokkuuden ja makeuden suhde on tärkeää. Juoma ei saa olla liian laimea tai liian makea – sokeria on helppo lisätä, mutta hankala ottaa pois. Sitrushedelmät luovat raikkaan hapokkaan pohjan: esimerkiksi tuorepuristettu greippimehu tuo juomaan sopivaa katkeruutta.

9 vinkkiä: Näin onnistut mocktailin teossa

 1. Maistuva mocktail tehdään usein sour-pohjalle, johon tarvitset 2 cl sitruunamehua ja 2 tl sokeria. Kokeile esimerkiksi Grape and Tonic -mocktail

 2. Sokeri tuo juomaan täyteläisyyden tuntua sekä korostaa muita makuja, ja sitä tulee luonnostaan mehuista. Voit myös korvata sokerin laadukkaalla mehutiivisteellä tai siirapilla.

 3. Sour-pohjaan voi lisätä mieluisia mehuja, hedelmiä ja yrttejä.

 4. Hedelmien sijaan voit käyttää vihannesmehuja. Porkkana-, palsternakka-, punajuuri- ja tomaattimehu toimivat mainiosti mocktaileissa.

 5. Kuivemmista ja vähemmän makeista vaihtoehdoista pitäville sitrushedelmistä ja soodasta valmistetut mocktailit ovat mieluisia. Hyvä valinta on vaikkapa tonic-veteen rakennettu greippinen mocktail.

 6. Rakennetta ja suutuntumaa mocktaileihin saa kuplajuomilla. Tarjolla on laadukkaita valmiita soodavesiä, innokkaampi tekee itse. – Miltä kuulostaisi vaikkapa kuusenkerkkäsiirapilla ja jäisillä karpaloilla aateloitu kuplavesi.

 7. Koristeet tuovat mocktaileihin näyttävyyttä. Useimmiten juomassa käytetyt raaka-aineet toimivat mainiosti myös koristeina. Aateloi sitruksinen mocktail esimerkiksi greippisiivulla.

 8. Vältä mocktaileissa esanssimakuja sekä valmiita, pitkälle prosessoituja mehujuomia.

 9. Kun juhlia taas voi järjestää, näyttävä mocktail sopii illallisten tai kesäisten grillijuhlien aperitiiviksi. Voit tarjota mocktailin myös virkistävänä kannujuomana. Isompien juhlien, kuten häiden, järjestäjä osoittaa huomaavaisuutta, jos tarjolla on edes yksi mocktailvaihtoehto. Laajemmasta kattauksesta olisi hyvä löytyä kolmea erilaista mocktailia: kirpeä ja raikas, makea ja hedelmäinen sekä lyhyt ja napakka.

Klassikodrinkistä mocktailiksi

hugo

Monet klassikkodrinkit taipuvat helposti alkoholittomiksi. Alkoholittomaan kuohuviinipohjaan on erityisen helppo rakentaa mocktail. Usein aperitiivina nautittu Hugo-drinkki muuntuu mocktailiksi, kun vaihdat kuohuviinin alkoholittomaan versioon ja lisäät seljankukkamehun ja tuoreen mintun.

Kaikista mocktaileista saa myös kätevästi boolin tai trendikkään kannujuoman. Mökkiterassilla istuessa maistuu vaikkapa alkoholittomaan roseeviinipohjaan valmistettu mocktail-sangria.

Videolla syntyy alkoholiton Mango MimosaTeksti Kalle Naatula, drinkkivinkit Santeri Saarinen, kuvat Roope Permanto, Alko ja iStock

Alkon valikoimassa

Alkon valikoimassa on yli 280 alkoholitonta tuotetta. Tämä pitää sisällään myös valmiita mocktail -sekoituksia. Alkoholittomien tuoteryhmä on ollut kasvussa, ja viime vuosina Alkoon on tullut myyntiin myös muutamia trendikkäitä alkoholittomia tisleitä. Näistä syntyy alkoholittomia vaihtoehtoja monille cocktaileille. Kysy lisää Alkon myyjiltä.

Mocktailin varmat makuparit

Kun mocktailin runko ja tasapaino ovat kunnossa, vain mielikuvitus on rajana maustamisessa. Kokeile esimerkiksi näitä makuyhdistelmiä:

 • kurkku + basilika

 • sitruuna + rosmariini

 • seljankukka + minttu

 • mansikka + raparperi

 • mansikka + lime

 • porkkana + granaattiomena

 • omenamehu + lime + vaniljatanko

 • vadelma + chili + kaakao

Mocktail-reseptejä