Vegaaniset viinit

Ruoan ja juoman ammattilaiset pääsevät uusien makujen äärelle alati kasvavan vegaanisen ruoan suosion ansiosta.

Kaupan hyllyille ja pakastealtaisiin on viime vuosien aikana ilmestynyt yhä mielikuvituksellisimpia kasviproteiinituotteita, välipaloja ja raaka-aineita. Muun muassa härkis, nyhtökaura eli nyhtis ja vihis ovat jo vakiintuneet puhekielessä.

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennosen mukaan vegaaniruoalle kysytään juomasuosituksia entistä enemmän. Kysyntää on kuitenkin ollut säännöllisesti jo aikaisempina vuosina.

”Meillä on myös asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita vegaanijuomista, joiden valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita”, Wennonen kertoo.

Mitä on vegaaninen viini?

Tavallisesta viinistä vegaaninen viini eroaa siten, että sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita. Muissa kuin vegaanisissa viineissä on kirkastuksessa sen sijaan voitu käyttää liivatetta, kananmunaa, kaseiinia tai kalaliimaa.

Vegaanisuudella ei ole vielä kansainvälistä ja valvottua sertifiointia. Ilmoitettu vegaanisuus perustuu tuottajan antamiin tietoihin. Kysyntä luo kuitekin tässäkin tapauksessa tarjontaa:

”European Vegetarian Unionin V-Label –sertifikaatti alkaa jo olla melko yleinen. Se tulee varmaankin yleistymään lähivuosina ainakin meillä Euroopassa”, kertoo Alkon palveluneuvoja Otto Köngäs.

Katso myös nämä juomatrendit