Vegaaniset viinit

Ruoan ja juoman ammattilaiset pääsevät uusien makujen äärelle alati kasvavan vegaanisen ruoan suosion ansiosta.

Kaupan hyllyille ja pakastealtaisiin on viime vuosien aikana ilmestynyt yhä mielikuvituksellisimpia kasviproteiinituotteita, välipaloja ja raaka-aineita. Muun muassa härkis, nyhtökaura eli nyhtis ja vihis ovat jo vakiintuneet puhekielessä.

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennosen mukaan vegaaniruoalle kysytään juomasuosituksia entistä enemmän. Kysyntää on kuitenkin ollut säännöllisesti jo aikaisempina vuosina.

”Meillä on myös asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita vegaanijuomista, joiden valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita”, Wennonen kertoo.

Mitä on vegaaninen viini?

Alkon valikoimissa on yli 600 erilaista vegaanille sopivaa juomaa ja viinivaihtoehtoja löytyy niin punaviinienvalkoviinien, roseeviinien kuin
kuohuviinien ystäville. 

Tavallisesta viinistä vegaaninen viini eroaa siten, että sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita. Muissa kuin vegaanisissa viineissä on kirkastuksessa sen sijaan voitu käyttää liivatetta, kananmunaa, kaseiinia tai kalaliimaa.

Vegaanisuudelle ei ole kansainvälistä yhtenäistä valvottua standardia eikä sertifiointia ja Alkon valikoiman vegaanisten tuotteiden merkintä perustuu tuottajan tekemään ilmoitukseen juoman vegaanisuudesta.

Osa tuottajista käyttää viinipullon etiketissä vegaanisuudesta kertovaa merkintää.
 ”European Vegetarian Unionin V-Label –sertifikaatti alkaa jo olla melko yleinen. Myös The Vegan Societyn oma kukkalogo on alkanut yleistyä”, kertoo Kokkolan myymälöissä ja Alkon asiakaspalvelussa työskentelevä Raisa Kivelä.

Kiinnostus vegaanisia viinejä kohtaan kasvussa

Kuluttajien kiinnostus vegaanisia viinejä kohtaan vaikuttaisi olevan kasvussa.

”Asiakkaat ovat selvästi kiinnostuneita vegaanisista tuotteista ja vegaanisuus mainitaan aiempaa useammin kriteerinä sopivaa juomaa etsiessä myös täällä Kokkolassa. Vaikuttaisi siltä, että vegaanisuus ei ole siis enää vain suurten kaupunkien asukkaiden erikoisuus, vaan kiinnostaa myös pienemmällä paikkakunnalla”, Raisa jatkaa.

Näin tunnistat vegaaniset juomat

 Vegaaniset viinit ja juomat

Alkon valikoiman vegaaneille sopivat viinit ja juomat on merkitty tuottajan ilmoituksen perusteella vegaanisiksi. Tunnistat kaikki vegaaniset juomat vegaanisesta symbolista. Jos et löydä suosikkiasi lähimyymälästäsi, voit tilata haluamasi tuotteen näppärästi myös verkkokaupasta. Tiesitkö, että normaalitoimitus myymäläämme on maksuton?

Katso myös nämä juomatrendit