10 x helpompaa ja nopeampaa ruoanlaittoa

Poimimme talteen Alko.fin nopeat ja helpot puolen tunnin reseptit, jotka tekevät ruoanlaitosta mutkatonta. Lue myös vinkit, miten helpotat ruoanlaittoa arjen keskellä.

Arkiruoanlaiton ei tarvitse olla monimutkaista ja aikaa vievää. Arjen ruoanlaitossa nopeus, vaivattomuus ja simppelit ruoka-aineet ovat valttia – hyvää makua unohtamatta.

1. Myös helpot ja nopeat reseptit kaipaavat hiukan suunnittelua

Vanha sanonta siitä, että hyvin suunniteltu on huoliksi tehty, pitää paikkansa myös ruoanlaitossa. Ruokalistoja voi suunnitella joko koko viikoksi tai lyhyemmille ajanjaksoille – riippuen siitä, kuinka usein kaupassa tulee käytyä. Ruoanlaittoon on helpompi ryhtyä, kun tiedossa on jonkinlainen suunnitelma siitä, mitä ruoaksi on tarkoitus valmistaa ja kauanko ruoanlaittoon milloinkin kuluu aikaa. Helpot reseptit -kategoriassa erityisesti keitot ja laatikot ansaitsevat erityismaininnan, sillä ne kypsyvät lähes itsestään, ja kypsymisajan voi puuhata muuta. Gourmet-illalliset kannattaa suosiolla jättää hetkiin, jolloin niiden valmistamiseen riittää aikaa.

2. Arkiruoka valmistuu koko perheen voimin

Jos perheessä asuu useampi ihminen, on tärkeää, ettei arkiruoka ja ruoanlaitto kaadu vain yhden ihmisen harteille. Koko perhe kannattaa ottaa mukaan ruoanlaittopuuhiin. Lapsille voi järjestää ikätason mukaista tekemistä. Kun arjen ruoanlaittoon oppii pienestä pitäen, se on helpompaa myös aikuisena.

3. Vaihtelu virkistää

Suhtaudu ruoanlaittoon seikkailunomaisesti ja kokeile rohkeasti uutta. Arkipäivien ruoanlaittoa ja ruoanlaiton suunnittelua voi helpottaa esimerkiksi tilaamalla silloin tällöin ruokaa kotiin, jos taloustilanne vain sen sallii. Pohdi, virkistäisikö ruoanlaittoa esimerkiksi viikon ruokien raaka-aineiden ja reseptien tilaaminen, tai vaikkapa viikonlopuksi tilattava erillinen ruokakassi?

4. Hyödynnä ruoanlaitossa puolivalmisteet

Puolivalmisteita ja pakasteita ei kannata kaihtaa, ja säilykehyllyltäkin voi hyvin poimia käyttövalmiit suosikkiraaka-aineet valmiiksi kaappiin. Monet yksinkertaiset pakastevihanneksetkin tuovat vaihtelua ruokapöytään: esimerkiksi maukas tuorehernekeitto valmistuu pakasteherneistä hyvin nopeasti.

5. Valmista arkena ruokaa paljon kerralla

Arkiruokaa kannattaa valmistaa useampi annos kerralla – mielellään niin, että sitä jää vielä seuraavallekin aterialle. Esimerkiksi uuniruokia on helppo tehdä kerralla isompikin määrä. Jos kaipaat vaihtelua aterioiden välille, voit pakastaa ylijäävät annokset ja syödä ne myöhemmin saman viikon aikana.

6. Hyödynnä ruoanlaitossa tähteet

Edelliseltä aterialta jääviä tähteitä ei ole syytä heittää hävikkiin. Hyödynnä tähteet ruoanlaitossa seuraavalla aterialla: jos esimerkiksi porkkanaraastetta jää jäljelle, käytä se seuraavan päivän makaronilaatikossa. Myös munakkaaseen saa hyvin upotettua edellisen aterian tähteet. Tähteillä voi myös leikitellä. Tarjoile esimerkiksi edelliseltä aterialta jäänyt keitto pienenä alkuruokana.

7. Tuunaa valmisruokia

Valmisruokia ei kannata kaihtaa kokonaan, sillä valmisruoka-annokset voivat helpottaa suuresti ruoanlaittoon liittyviä haasteita. Tuunaa valmisruoka-annos mielesi mukaan. Tarjoile esimerkiksi pinaattilettuja erilaisten täytteiden kanssa tai lisää valmisruoka-annoksen kylkeen aimo annos tuoreita kasviksia.

8. Järjestä jääkaappi

Ruoanlaittoon on helpompi ja nopeampi ryhtyä, kun jääkappi on järjestyksessä. Järjestele jääkaapissa olevat ruoka-aineet niin, että sijoitat ensiksi pilaantuvat ainekset etualalle. Ruoat kannattaa muutenkin sijoitella kaappiin ryhmittäin, esimerkiksi siten, että aamiaisleipien päälliset löytyvät yhdeltä hyllyltä ja varsinaisten aterioiden raaka-aineet toiselta.

9. Hyödynnä kuivakaapin ainekset

Älä unohda kuivakaapin perälle kertyneitä ruoka-aineita. Nosta esimerkiksi kuiva-ainekaappiin jääneet paketit keittiönpöydälle muistuttamaan niiden käytöstä. Kauppalasku pienenee muutenkin, kun ruokien suunnittelun aloittaa niistä raaka-aineista, jotka löytyvät jo valmiiksi kotoa.

10. Suhtaudu ruoanlaittoon rennosti

Ruoanlaitosta – ja etenkään arkiruoanlaitosta – ei kannata tehdä liian totista, eikä jokaisen aterian valmistamista kannata stressata. Suositusten mukainen lautasmalli on toki hyvä pitää mielessä, ja kasviksia kannattaa nauttia jossakin muodossa joka aterialla. Suhtaudu ruoanlaittoon kuitenkin sallivasti ja rennosti. Jos aikaa ja aineksia on vähän, tee illalliseksi vaikka pellillinen lämpimiä voileipiä.

Vinkit antoi Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen.

Teksti Pi Mäkilä, kuva iStock

Kokosimme tähän alle kattauksen nopeita, puolessa tunnissa valmistuvia reseptejä, jotka kaikki löytyvät Alko.fin reseptiosiosta. Tutustu myös muihin resepteihimme ja kokonaisiin menuihin.

Pääruoat