10 x Kesämakuja Suomesta

 

Kysyimme Alkon neuvonantajilta, mikä resepti on heidän kesäsuosikkinsa. Saimme vastaukseksi 10 kesänmakuista tarinaa. 

1. Ihanin kesäruoka ja juoma

Tätä kyselimme Alkon Neuvonantajat -ryhmältä ympäri Suomen, ja kokosimme vastauksista kymmenen kesänmakuista tarinaa juhannuksen perinneherkusta mehukkaaseen grillipihviin ja hernepeston maustamaan perunasalaattiin. Juomasuositukset saimme taitavilta alkolaisilta niin ikään ympäri Suomen, kuten asiakkaammekin joka päivä myymälässä tai chatissä asioidessaan. 

Monen vastaajan kesä koostuu yksinkertaisen herkullisesta ruoasta: simppelistä mökkiruoasta, uusista perunoista ja kesäkeitosta sekä kotimaisesta kalasta, joka useimmiten pyydetään itse ja halstrataan, savustetaan tai grillataan oman porukan tai kesävieraiden herkuteltavaksi. Ja kun mieli tekee makeaa, käydään torilla munkkikahvilla tai herkutellaan marjoilla. Löydä oma kesäsuosikkisi!

 

2. Kuuluisat lihikset Lappeenrannan torilla

”Vety ja atomi ovat 60-luvulla innovoituja nimiä lihapiirakalle, jossa on täytteenä muna tai kinkku tai molemmat. Tämä on pommin varma tieto Kuuban kriisin ajalta. Luonani vieraili ystäväni Saksasta, Schwarzwaldista. Päädyimme Lappeenrannan torin ”Vetykioskille” syömään paikallista herkkua. Vety, tai itse asiassa kaksi, maistui vieraalle oikein hyvin. Kehui kyllä todella maukkaaksi. Se on paljon mieheltä, joka syö siivutettua ja pilkottua lauantai­­makkaraa salaattina.”

Neuvonantaja Jukka, Lappeenranta

Juomasuositus 

”Vedyn tai atomin kera nauttisin raikkaan pilssin, mutta varsin suosittu juoma vedyn kera on myös ”niittyviski”.” 

Mika Kouvo, Alko Lappeenranta

 

3. Grilli kuumana Kokkolassa

”Takuumureat naudanpihvit valkosipuliperunanyyttien, kotimaisten porkkanoiden ja kesäkurpitsan kera. Juomaksi roseeta kuplavedellä laimennettuna tai laadukas punaviini. Viime äitienpäiväksi sattui kevään lämpimin ja aurinkoisin päivä ja ilta. Koko perhe oli harvinaisesti koolla nauttimassa kotipihan patiolla iskän grillaamaa pihviä ja perunoita. Mitäpä äiti olisi muuta enää tahtonutkaan!”

Neuvonantaja Sisko, Kokkola

Juomasuositus 

”Punaviiniksi tarjoaisin jenkkiläistä Lodin alueen ryhdikästä zinfandelia tai hennon jäännössokerin pyöristämää malbecia Argentiinasta. Kuplavedellä jatkettuun roseeviiniin suosittelisin puolikuivaa täyteläisemmän marjaisuuden omaavaa roseeta, jotta maku säilyisi raikkaana.”

Tiina Ruusila, Alko Kokkola

 

4. Kalanyytit Nilsiästä

Kalanyytit ovat helppoa kesäruokaa, joita on ihana syödä yhdessä porukalla. Yleensä laitan kaikki ainekset raakana nyytteihin, mutta luontoretkelle lähtiessäni esikypsennän kaiken valmiiksi.”

Reseptin jakoi: Neuvonantaja Kaija, Nilsiä

Juomasuositus

”Suosittelen itävaltalaista sauvignon blancia tai saksalaista rieslingiä, joiden raikkaus ja hapokkuus korostavat kalanyyttien makua. Portugalin Vinho Verden alueen nuoret ja raikkaat viinit käyvät myös erinomaisesti. Jotkut niistä ovat myös mukavasti pirskahtelevia.” 

Pasi Riekkinen, Alko Siilinjärvi 

 

5. Savustusta Kuopiossa

”Olen oppinut kalojen savustamisen isältäni ja harrastanut sitä jo yli 40 vuotta. Edelleen mielestäni paras savukala on iso ahven, jonka olen itse pyytänyt lähijärvestä. Keräämme vaimoni kanssa ahkerasti sieniä ja mielestämme suppilovahveroista saa maukkaimman sienikastikkeen perunoiden ja savuahvenen kanssa.”

Neuvonantaja Pekka, Kuopio

Juomasuositus 

”Pirteä ja hedelmäinen saksalainen riesling, tai jos haluaa olla trenditietoinen, niin espanjalainen albariño. Oluista kävisi raikas vaalea vehnäolut.” 

Anne Siikavirta ja Toni Stranius, Alko Kuopio

 

6. Perinneruoka Oulaisista

Juustokeitto, juhannusjuusto, punainen juusto, makia juusto – rakkaalla perinneruoalla on monta nimeä. Juustokeittoa syödään Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla erityisesti juhannuksena. Kotijuustoa keitetään heraliemessä pitkään, jotta liemi punertuu ja karamellisoituu. Ulkonäöstään huolimatta juustokeiton maku on herkullinen.

Äiti keitti juustokeittoa joka juhannus ja vei sen kellariin jäähtymään. Sieltä oli kiva hakea kylmää herkkua.”

Neuvonantaja Oili, oulainen

Juomasuositus 

”Juustokeiton kanssa sopisi kevyt ja raikas, ei liian banaaninen  vehnäolut  tai marjainen olut. Vaihtoehtoisesti voisi kokeilla kotimaista makeampaa marjaista kuohuviiniä, alkoholilla tai ilman.”

Sara Kempppainen, Alko Oulu

 

7. Kesäkeittoa Joensuussa 

Uusista vihanneksista ja juureksista tehty kesäkeitto, suurustettuna kermalla! Aivan uskomattoman hyvä ja kevyt kesäruoka, kyytipojaksi kylmää valkoviiniä.”

Neuvonantaja Eero, Joensuu

Juomasuositus 

”Keittopuuhiin on siis lähdettävä! Mie ottaisin sopalle kaveriksi Pfalzin alueen rieslingiä  tai pinot grigiota Venetosta!”

Samuli Saavalainen, Alko Joensuu 

 

8. Järvenpäästä Savoon 

”Suutarinpaisti eli pilkottua pekonia mausteiden ja pilkottujen pienten kalojen, esimerkiksi silakoiden tai muikkujen kera. Voit käyttää myös lohta tai siikaa. 

Kypsennä joko wokissa tai padassa uunissa. Tarjoa salaatin ja perunoiden, muusin tai riisin kera. Hankin muutama vuosi takaperin Keski-Savosta vapaa-ajan asuntoni, joka toimii satunnaisesti myös etätyöpaikkanani. Eräänä päivänä satuin tutustumaan netissä paikallisiin ruokalajeihin ja siellä tuli esille tämä uskomattoman hyvänmakuinen ruoka.”

Neuvonantaja Jouni, Järvenpää ja Keski-Savo

Juomasuositus 

”Yhteistuumin mietittiin, että suutarinpaistille kävisi ryhdikäs pinot grigio tai aromikas pils. Eikä hedelmäinen barberakaan huono valinta olisi.”

Valtteri Paakkari ja Sini Pietiläinen, Alko Järvenpää

 

9. Pottusalaattia Helsingistä

Hernepesto-perunasalaatti 

Tämä perunasalaatti on serkkuni Ullan kehittelemä, ja resepti on kulkenut suvussamme. Se kuuluu ehdottomasti alkukesän, erityisesti juhannuksen ruokapöytään. Olen kokeillut hernepeston tilalla myös kuusenkerkkäpestoa ja se toimii myös loistavasti perunoiden kanssa.”

Reseptin jakoi: neuvonantaja Hanne, Helsinki

Juomasuositus

”Salaatissa on paljon elementtejä, jotka vaativat viiniltä raikkautta ja ryhdikkyyttä. Kapriksissa on suolaa, sinapissa tulisuutta ja hapokkuutta ja rucolassa pippurisuutta ja karvautta. Kotimaisten ihanien uusien perunoiden aromeja ei kuitenkaan pidä peittää. Laadukas eurooppalainen hieman runsaampi riesling voisi toimia tässä hienosti. Ranskan Provencen roseeviinistä löytyy salaatin vaatimaa raikasta hapokkuutta. Oluthyllystä poimisin vaalean vehnäoluen, jonka raikas hedelmäisyys ja lempeä sitruksisuus olisivat oiva yhdistelmä uusien perunoiden ja yrttien kera.”

Katja Sipi, Alko Helsinki

 

10 Suut makeaksi Mansessa

Laukontorin munkkikahvilan vastapaistettu munkki hyvän kahvin kera raikkaan viileänä kesäaamuna kahvilan terassilla.”

Neuvonantaja Risto, Tampere

Juomasuositus 

”Jos nappaat munkit mukaan kotiterassille, voit nauttia munkin kyljessä hedelmäistä proseccoa  tai rehellisen makeaa astia Italiasta.” 

Niina Malinen, Alko Tampere

teksti: Annika Elomaa, kuvat Antti Raatikainen 

Alko kehittää palvelujaan ja valikoimaansa yhdessä asiakkaiden kanssa Neuvonantajat-asiakasraadissa, johon kuuluu yli 4 500 jäsentä. Raadin jäsenille järjestetään asiakastilaisuuksia, ja heiltä kysytään palautetta eri aihepiireistä sähköpostikyselyillä. Neuvonantajaksi ryhtyminen on helppoa: ainoina vaatimuksina on täysi-ikäisyys sekä into ja palo vaikuttaa.