Englanti tunnetaan nyt laadukkaista kuohuviineistä

Englanti on nouseva viinimaa, joka on profiloitunut etenkin kuohuviinien tuottajana. Syy on selvä: maan viinitarhojen olosuhteet muistuttavat Ranskan Champagnea, joten Englannissa voidaan tuottaa samppanjan tasoisia elegantteja kuohuvia.

Englanti on nuori, kasvava viinimaa, jonka tuotteiden laatu on noussut kohisten. Kehittyneet tekniikat ja uusi tietotaito mahdollistavat hienojen viinien valmistamisen.

Maan tuotteiden laadukkuutta on nostanut myös se, että britit ovat pitkälti keskittyneet omiin vahvuuksiinsa – klassisella menetelmällä tehtyihin kuohuviineihin. Niiden osuus maan pullotteista on peräti 70 %. Englantilaiset kuohuviinit ovat jo päihittäneet samppanjoita viinikilpailuissa, ja samalla muutamat samppanjatalot ovat investoineet tuotantoon Englannissa.

Viinintuotanto kasvaa Englannissa kovaa vauhtia. Vuodesta 2000 tarhojen ala on kolminkertaistunut vajaaseen 3000 hehtaariin, mikä toki on vähän useimpiin muihin viinimaihin verrattuna. Istutukset kuitenkin jatkuvat koko ajan, ja niistä iso osa on kuohuviineihin soveltuvia Chardonnayta, Pinot Noiria ja Meunieria.

Seuraavien 20 vuoden aikana Britannian tuotannon odotetaan kasvavan nykyisestä noin 15 miljoonasta pullosta jopa 40 miljoonaan.

Englantilaisten kuohuviinien valikoima on kasvanut reippaasti myös Alkossa, joten tarjontaa on nyt monelta tuottajalta niin vaaleana kuin roseena.

Englannin eteläosissa on Champagnea muistuttavat olosuhteet

Britannian viinitarhat sijaitsevat pääosin Englannin eteläosissa, mutta köynnöksiä kasvaa jonkin verran myös Lontoon pohjoispuolella sekä Walesissa ja jopa Skotlannin puolella. Kaakkois-Englanti on ylivoimaisesti tärkein tuotantoalue noin 75 % osuudellaan.

Etelä-Englannin viinitarhojen olosuhteet muistuttavat Champagnen maakuntaa Ranskassa.

Molempien kalliopohja on vanhaa merenpohjaa, joka sisältää syvän kerroksen fossiilista kalkkikiveä. Molemmat ovat myös viinialueiksi viileitä, vaikka ilmastonmuutoksen myötä lämpötila nousee. Etelä-Englannin lämpötila on kohonnut 50 vuodessa niin, että se lähenee Champagnen perinteisiä keskiarvoja. Jotkut arvioivatkin, että parin vuosikymmenen kuluttua juomme englantilaista kuohuviiniä, jos haluamme nykyistä samppanjaa muistuttavaa tyyliä.

Viileillä tarhoilla rypäleisiin kehittyy runsaasti happoja. Niistä tehtävät happamat viinit saattavat maistua kuplimattomina jopa aavistuksen epämiellyttäviltä, mutta kuohuviiniksi valmistettuna ne palkitsevat hurmaavilla aromeillaan.

Kuohuviini valmistetaan samppanjan rypäleillä ja menetelmillä

Koska olosuhteet on todettu otollisiksi, Englannissa kopioidaan samppanjan rypälesekoitusta. Maan PDO-laatuviinimerkinnällä aateloidut viinit tehdäänkin pääosin vaalean Chardonnayn sekä tummien Pinot Noirin ja Meunierin sekoituksena. Myös Pinot Blanc, Pinot Gris ja harvinainen Pinot Noir Précoce on sallittu. PGI-merkityissä alueviineissä käytetään muitakin lajikkeita.

Englantia ja Champagnea yhdistää myös se, että kuohuviini valmistetaan aina perinteisellä menetelmällä, joka kulkee myös samppanjamenetelmän nimellä.

Klassisessa menetelmässä valmistetaan ensin kuplimaton perusviini, joka käytetään toiseen kertaan kuplivaksi siinä samassa pullossa, jossa se tulee kypsyttämisen ja hiivasakan poiston jälkeen myyntiin. Sakkakypsytyksen on kestettävä Englannissa vähintään 9 kuukautta. Samppanjan kohdalla minimi on hieman pidempi, vähintään 15 kuukautta. Kypsytys on ratkaiseva tekijä viinien moniulotteisen luonteen synnyssä.

Miltä laadukas englantilainen kuohuviini maistuu?

Koska Englannissa tarhat ovat viileitä, viinien hedelmäisyys on tuoretta ja raikasta. Maussa voi usein havaita tuoreen vihreän omenan ja sitrusten kirpeitä aromeja. Mukana saattaa olla myös esimerkiksi hunajamelonin, aprikoosin, keltaisen luumun tai mineraalisuuden tuntua.

Klassisen valmistusmenetelmän vaatima kypsytys antaa viineihin kypsän paahteisia piirteitä, jotka voivat muistuttaa paahtoleipää tai briossia.

Englannin kuohuviinejä yhdistää erityisen runsas hapokkuus. Rapsakka terävyys usein erottaakin ne samppanjoista.

Ryhdikkään rakenteen ansiosta viinit herauttavat aperitiivina veden kielelle. Ne käyvät mainiosti myös ruokapöytään, sillä maku kantaa monien herkkujen parina. Englantilaisen kuohuviinin voi yhdistää esimerkiksi kasvisruokiin, äyriäisiin, sushiin, vaaleaan kalaan, kermaisiin juustoihin tai jopa vaaleaan lihaan.


Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStockphoto