Englanti tunnetaan nyt laadukkaista kuohuviineistä

Englanti on nouseva viinimaa, joka on profiloitunut etenkin kuohuviinien tuottajana. Syy on selvä: maan viinitarhojen olosuhteet muistuttavat Ranskan Champagnea, joten Englannissa voidaan tuottaa samppanjan tasoisia elegantteja kuohuvia.

Englanti on nuori, kasvava viinimaa, jonka tuotteiden laatu on noussut kohisten. Kehittyneet tekniikat ja uusi tietotaito mahdollistavat hienojen viinien valmistamisen.

Maan tuotteiden laadukkuutta on nostanut myös se, että britit ovat pitkälti keskittyneet omiin vahvuuksiinsa – klassisella menetelmällä tehtyihin kuohuviineihin. Niiden osuus maan pullotteista on peräti 70 %. Englantilaiset kuohuviinit ovat jo päihittäneet samppanjoita viinikilpailuissa, ja samalla muutamat samppanjatalot ovat investoineet tuotantoon Englannissa.

Viinintuotanto kasvaa Englannissa kovaa vauhtia. Vuodesta 2000 tarhojen ala on kolminkertaistunut vajaaseen 3 000 hehtaariin, mikä toki on vähän useimpiin muihin viinimaihin verrattuna. Istutukset kuitenkin jatkuvat koko ajan, ja niistä iso osa on kuohuviineihin soveltuvia Chardonnayta, Pinot Noiria ja Meunieria.

Seuraavien 20 vuoden aikana Britannian tuotannon odotetaan kasvavan nykyisestä noin 15 miljoonasta pullosta jopa 40 miljoonaan.

Englantilaisten kuohuviinien valikoima on kasvanut reippaasti myös Alkossa, joten tarjontaa on nyt monelta tuottajalta niin vaaleana kuin roseena.

Artikkeli jatkuu tuotelinkin jälkeen.

Hattingley Valley Blanc de Blancs Brut 2011

Ridgeview Blanc de Noirs Brut 2014

Runsas & paahteinen / Englanti