Mitä samppanjan etiketti kertoo?

Blanc de Blancs, Extra Brut, Blanc de Noirs, Millesime, Special Cuvée – kuluttaja voi olla samppanjahyllyn edessä ihmeissään. Mitä merkinnät tarkoittavat, ja mikä samppanja sopii mihinkin tilaisuuteen?

Kaikki lähtee rypäleistä. Samppanjan valmistukseen käytetään kolmea rypälettä, jotka ovat punaiset Pinot Noir sekä Pinot Meunier ja valkoinen Chardonnay.

Jokaisella rypäleellä on samppanjassa oma tehtävänsä. Pinot Noir tuo samppanjaan voimaa sekä ryhtiä, Pinot Meunier täyteläisyyttä, pehmeyttä sekä hedelmäisyyttä ja Chardonnay kestävyyttä ja raikasta eloisuutta.

Samppanjan valmistaminen on tarkkaan säädettyä ja säänneltyä. Rypäleet on korjattava käsin, ja 160 kilosta rypäleitä saa puristaa vain 102 litraa rypälemehua.

Kullakin Champagnen alueen samppanjataloista on omanlaisensa tyyli, keveän mineraalisesta aina rehevän hedelmäisen paahteiseen. Tyylien lisäksi samppanjat jaetaan eri tyyppeihin.  

Perussamppanja

Perussamppanjalla ei ole vuosikertaa, ja sekoitukseen saatetaan käyttää useiden kymmenien palstojen eri rypäleistä tehtyä viiniä. Perussamppanjaan käytetään usein myös vanhempien vuosikertojen viinejä, joten näitä samppanjoita voi kutsua monivuosikertasamppanjoiksi. Perussamppanjaa pitää kypsyttää pullossa vähintään 15 kuukautta, mutta monesti kypsytysaika on jopa kolme vuotta. 

Samppanjatalo pyrkii säilyttämään perussamppanjan tyylin muuttumattomana vuodesta toiseen ja siten kuluttaja tietää aina, mitä on ostamassa. Perussamppanjat ovat tyylillisesti raikkaan moniulotteisia ja siten parhaimmillaan aperitiiveina tai ruokajuomana piknikillä. Perussamppanjoita voi varastoida, mutta ne eivät välttämättä enää kehity pullossa.

Blanc de blancs -samppanjat

Nämä samppanjat on valmistettu yksinomaan Chardonnay-rypäleistä joita viljellään pääsääntöisesti Côte de Blancs’n ja Côte de Sezanne’n alueilla. Blanc de Blancs -samppanjat ovat hienostuneita, raikkaan hapokkaita ja niiden mousse on silkkisen kermainen.

Vuosikerralliset blanc de blancs -samppanjat kuuluvat samppanjamaailman huippuihin. Ne sopivat lahjaksi niin samppanjan tuntijalle kuin kulinaristillekin.

Blanc de noirs -samppanjat

”Mustien valkoiset” valmistetaan punaisista Pinot Noir sekä Pinot Meunier -rypäleistä. Rypäleiden puristaminen on tarkkaa työtä, jottei kuorista irtoa väriä mehuun. Nämä mainettaan paremmat ja hieman tummasävyiset sekä rakenteeltaan rotevammat samppanjat viihtyvät hyvin ruokapöydässä.

Pyöreä ja runsaan paahteinen sekä hedelmäinen maku sopii rasvaisten jalokalojen sekä äyriäisten seuraksi erinomaisesti. 

Roseesamppanjat

Yhä useamman tuottajan valikoimasta löytyy roseesamppanja, joko vakio, prestige tai vuosikertaversio. Roseesamppanja valmistetaan kuten vakiosamppanja, mutta viinisekoitukseen lisätään punaviiniä ennen pullotusta tai punaisten rypäleiden kuorien annetaan värjätä viini.

Roseesamppanja on usein hyvin hedelmäisen runsas ja sen maussa voi aistia vadelmaa, karhunvatukkaa sekä eksoottisia hedelmiä. Vuosikertaversiot toimivat ruokajuomina ja keveämmät versiot aperitiivina.

Vuosikertasamppanjat

Vuosikertasamppanjoita valmistetaan vain erittäin hyvinä vuosina. Valmistusmäärät ovat pieniä ja hinnat sen mukaisia. Vuosikertasamppanjoita on kypsytettävä pullossa vähintään kolme vuotta, mutta kypsytysaika voi olla jopa kymmenen vuotta. Silti nuoret vuosikertasamppanjat ovat usein sulkeutuneita ja yksioikoisia.

Vuosikertasamppanjat vaativatkin aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos viet sellaisen lahjaksi, kerro lahjan saajalle, että juomaa kannattaa yleensä varastoida useampi vuosi ennen sen nauttimista.

Kypsä vuosikertasamppanja on todellinen elämys. Tuoksu on intensiivinen, kuplat ovat pieniä ja monikerroksisesta mausta löytää joka kulauksella jotakin uutta.

Vuosikertasamppanjat sopivat suuriin juhliin ja tyylikkäisiin illallispöytiin. Parhaimmillaan ne kuuluvat maailman hienoimpien ja nautinnollisimpien viinien joukkoon. Oikein säilytettynä elinkaari on pitkä, pisimmillään jopa useita kymmeniä vuosia. Katso vuosikertataulukostamme arviot samppanjan vuosikerroista.