Vuosikertataulukot

Viiniköynnös on herkkä kasvi, joten kasvuvuoden olosuhteet vaikuttavat sadon laatuun.

Vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi köynnöksen lehtien saama aurinkotuntien määrä, sateet ja kosteus sekä lämpötila. Erityisen krittiisiä hetkiä ovat kukinta ja sadonkorjuu, jolloin sateista on haittaa.

Parhaassa tapauksessa köynnös pystyy olosuhteiden ansiosta kasvattamaan kypsiä sekä happo-, sokeri- ja nestetasapainoltaan ihanteellisia rypäleitä.

Huonoina vuosina taas rypäleet eivät esimerkiksi ehdi kypsymään, tai ne sisältävät liian vähän tanniineja tai happoja.

Vuosikertaerot vaihtelevat viinialueittain. Joillakin alueilla – esimerkiksi Bordeaux'ssa – vaihtelut ovat suuria, toisaalta monilla alueilla olosuhteet ovat suotuisat vuodesta toiseen.

Vuosikerran vaikutusta ei kannata liioitella, sillä useimmat keskihintaiset tuotteet ovat hyvin tasalaatuisia vuosikerrasta riippumatta.

Vuosikerran laatu vaikuttaa kuitenkin viinin kypsytyspotentiaaliin, sillä huippuvuosien viinit säilyvät ja paranevat pidempään.

Tähän osion alalaitaan on tehty linkit, joiden taakse on koottu arviot keskeisimpien viinialueiden vuosikerroista.

Arviot on ilmoitettu asteikolla, jossa 20 on paras arvo. Lihavoidulla painettu luku on päivitetty arvo.