Vuosikertataulukot

Viiniköynnös on herkkä kasvi, joten kasvuvuoden olosuhteet vaikuttavat sadon laatuun.

Viinin vuosikertaan vaikuttavat tekijät

Vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi köynnöksen lehtien saama aurinkotuntien määrä, sateet ja kosteus sekä lämpötila. Erityisen krittiisiä hetkiä ovat kukinta ja sadonkorjuu, jolloin sateista on haittaa.

Parhaassa tapauksessa köynnös pystyy olosuhteiden ansiosta kasvattamaan kypsiä sekä happo-, sokeri- ja nestetasapainoltaan ihanteellisia rypäleitä.

Huonoina vuosina taas rypäleet eivät esimerkiksi ehdi kypsymään, tai ne sisältävät liian vähän tanniineja tai happoja.

Vuosikertojen alueelliset erot

Vuosikertaerot vaihtelevat viinialueittain. Joillakin alueilla – esimerkiksi Bordeaux'ssa – vaihtelut ovat suuria, toisaalta monilla alueilla olosuhteet ovat suotuisat vuodesta toiseen. Uuden maailman viinimaiden alueilla vaihtelut ovat pienempiä.

Vuosikerran vaikutusta ei kannata liioitella, sillä useimmat keskihintaiset tuotteet ovat hyvin tasalaatuisia vuosikerrasta riippumatta.

Vuosikertaviini lahjaksi ja vuosikertojen kypsytys

Vuosikertaviini on suosittu idea ostaa esimerkiksi syntymäpäivä- tai häälahjaksi. Vuosikerran laatu ja viinityyli vaikuttavat viinin kypsytyspotentiaaliin, sillä huippuvuosien viinit säilyvät ja paranevat pidempään. Parhaiten kypsytystä kestävät erilaiset laadukkaat klassikkopunaviinit, samppanjat, port- ja jälkiruokaviinit.

Lahjaviiniä ostaessa on hyvä muistaa, että vuosikertaviiniä ei löydy myynnistä vielä kuluvan vuoden aikana, vaan ne tulevat yleensä myyntiin vasta muutaman vuoden päästä pullotuksesta.

Lue lisää viinin säilyttämisestä ja varastoinnista.

Alkon vuosikertataulukot

Alkon julkaisemat vuosikertataulukot koostetaan lukuisten eri lähteiden perusteella. Jokaisen taulukossa olevan numeron takana on vähintään viisi eri tietolähdettä, yleensä yli kymmenen. Tietolähteiden erilaiset laatutaulukot esim. 0-5, 0-10 tai 50-100 on muunnettu sapluunalla 0-20 muotoon. Nämä vuosikertataulukot antavat yleistiedon maan tai viinialueen vuosikerrasta.

Alta löydät arviot keskeisimpien viinialueiden vuosikerroista. Arviot on ilmoitettu asteikolla 0-20, jossa 20 on paras arvo.

Vuosikertaviinit verkkokaupassa

Voit hakea viinejä myös vuosikerran mukaan. Valitse Verkkokauppa-valikosta haluamasi tuoteryhmä, jonka jälkeen voit valita Maku-valikoista vuosikerran.

Huom. Vuosikerran vaihtuessa myymälöiden ja verkkokaupan hyllyissä saattaa olla eri vuosikertoja. Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun.