Tutustu klassiseen samppanjaan

Blanc de Blancs, Extra Brut, Blanc de Noirs, Millesime, Special Cuvée – kuluttaja voi olla samppanjahyllyn edessä ihmeissään. Mitä merkinnät tarkoittavat, ja mikä samppanja sopii mihinkin tilaisuuteen?

Samppanjan rypäleet

Kaikki lähtee rypäleistä. Samppanjan valmistukseen käytetään valtaosin kolmea rypälettä, jotka ovat punaiset Pinot Noir sekä Pinot Meunier ja valkoinen Chardonnay.

Jokaisella rypäleellä on samppanjassa oma tehtävänsä. Pinot Noir tuo samppanjaan voimaa ja ryhtiä, Meunier täyteläisyyttä, pehmeyttä sekä hedelmäisyyttä ja Chardonnay kestävyyttä ja raikasta eloisuutta.

Champagnessa viljellään myös neljää alueelle harvinaista vaaleaa lajiketta: Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc ja Pinot Gris. Nämä lajikkeet muodostavat yhdessä kuitenkin vain 0,3 % alueen koko pinta-alasta.

Alueelle on myös myönnetty lupa koeviljellä sienitaudeille vastustuskykyistä hybridilajiketta nimeltä Voltis. Tulevat vuodet näyttävät pääseekö se alueen kahdeksanneksi lajikkeeksi.

Katso samppanjavalikoima

Kullakin Champagnen alueen samppanjataloista on omanlaisensa tyyli, keveän mineraalisesta aina rehevän hedelmäisen paahteiseen. Tyylien lisäksi samppanjat jaetaan eri tyyppeihin.  

Vakiosamppanja

Vakiosamppanjalla ei ole vuosikertaa, ja sekoitukseen saatetaan käyttää useiden kymmenien palstojen eri rypäleistä tehtyä viiniä. Vakiosamppanjaan käytetään usein myös vanhempien vuosikertojen viinejä, joten näitä samppanjoita voi kutsua monivuosikertasamppanjoiksi. Vakiosamppanjaa pitää kypsyttää pullossa vähintään 15 kuukautta, mutta monesti kypsytysaika on paljon pidempi, jopa kolme vuotta.

Samppanjatalo pyrkii säilyttämään vakiosamppanjan tyylin muuttumattomana vuodesta toiseen ja siten kuluttaja tietää aina, mitä on ostamassa. Vakiosamppanjat ovat tyylillisesti raikkaan moniulotteisia ja siten parhaimmillaan aperitiiveina tai ruokajuomana. Vakiosamppanjoita voi varastoida, mutta osa samppanjoista ei välttämättä enää kehity pullossa.

Blanc de blancs -samppanjat

Nämä samppanjat on valmistettu yksinomaan Chardonnay-rypäleistä joita viljellään pääsääntöisesti Côte de Blancs’n ja Côte de Sezanne’n alueilla. Blanc de Blancs -samppanjat ovat hienostuneita, raikkaan hapokkaita ja niiden mousse on silkkisen kermainen.

Vuosikerralliset blanc de blancs -samppanjat kuuluvat samppanjamaailman huippuihin. Ne sopivat lahjaksi niin samppanjan tuntijalle kuin kulinaristillekin.

Blanc de noirs -samppanjat

Blanc de Noirs -samppanjat eli ”valkoisista mustista” valmistetaan punaisista Pinot Noir ja/tai Pinot Meunier -rypäleistä. Rypäleiden puristaminen on tarkkaa työtä, jottei kuorista irtoa väriä mehuun. Nämä hieman tummasävyiset sekä rakenteeltaan rotevammat samppanjat viihtyvät hyvin ruokapöydässä.

Pyöreä ja runsaan paahteinen sekä hedelmäinen maku sopii rasvaisten jalokalojen sekä äyriäisten seuraksi erinomaisesti. 

Roseesamppanjat

Yhä useamman tuottajan valikoimasta löytyy roseesamppanja, joko vakio, prestige tai vuosikertaversio. Roseesamppanja valmistetaan kuten vakiosamppanja, mutta viinisekoitukseen lisätään useimmiten punaviiniä ennen pullotusta tai harvemmin punaisten rypäleiden kuorien annetaan värjätä viini.

Roseesamppanja on usein hedelmäisen runsas ja sen maussa voi aistia vadelmaa, karhunvatukkaa sekä eksoottisia hedelmiä. Roseesamppanjan tyylistä riippuen ne toimivat hienosti ruokapöydässä aperitiivista aina jälkiruokaan asti.  

Vuosikertasamppanjat

Vuosikertasamppanjoita valmistetaan vain erittäin hyvinä vuosina. Valmistusmäärät ovat pieniä ja hinnat sen mukaisia. Vuosikertasamppanjoita on kypsytettävä pullossa vähintään kolme vuotta, mutta kypsytysaika voi olla jopa kymmenen vuotta. Silti nuoret vuosikertasamppanjat ovat usein sulkeutuneita ja yksioikoisia.

Vuosikertasamppanjat vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä antaakseen nauttijalleen koko potentiaalinsa. Jos viet tuoreen vuosikerran samppanjan lahjaksi, kerro lahjan saajalle, että juomaa kannattaa yleensä varastoida useampi vuosi ennen sen nauttimista.

Kypsä vuosikertasamppanja on todellinen elämys. Tuoksu on intensiivinen, kuplat ovat pieniä ja monikerroksisesta mausta löytää joka kulauksella jotakin uutta.

Vuosikertasamppanjat sopivat juhliin ja tyylikkäisiin illallispöytiin. Parhaimmillaan ne kuuluvat maailman hienoimpien ja nautinnollisimpien viinien joukkoon. Oikein säilytettynä elinkaari on pitkä, pisimmillään jopa useita kymmeniä vuosia. Katso vuosikertataulukostamme arviot samppanjan vuosikerroista.

Ota haltuun samppanjasanasto 

  • Vintage, Millésimé, vuosiluku etiketissä: juoma on yhdeltä vuosikerralta. Vuosikertasamppanjaa valmistetaan yleensä vain hyvinä vuosina.
  • NV, Non vintage, Non millésimé: Samppanjatalon vakiosekoitus, jonka tyyli pyritään pitämään samana vuodesta toiseen. Sekoituksessa on mukana perusviinejä eri rypälelajikkeista, eri kasvupaikoilta ja eri vuosikerroilta.
  • Blanc de Blancs: Samppanja pelkästään Chardonnay-rypäleestä. Nämä säilyvät pitkään.
  • Prestige: Samppanjatalon luksussekoitus, johon käytetään hienoimmat perusviinit. Prestiget kestävät varastointia paremmin kuin vakiosamppanjat.
  • Cuvée: Viinisekoitus.
  • Rosé: Värisävyltään vaihtelevan pinkkejä samppanjoita, joiden tyyli vaihtelee keveän hedelmäisestä ruokasamppanjaan. 
  • Blanc de Noirs: Samppanja tummista rypäleistä eli Pinot Noirista ja Pinot Meunierista.
  • Extra-brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut: Täysin kuivia samppanjalaatuja.
  • Brut: Kuiva samppanja.
  • Sec: Kuivahko samppanja.
  • Demi-sec: Puolikuiva samppanja.
Samppanjan ja kuohuviinin ero

Nimitystä Champagne tai samppanjamenetelmä, méthode champenoise, saavat käyttää vain Champagnen alueen alkuperäsuojatut kuohuviinit. Monet muutkin kuohuviinit, kuten esimerkiksi cavat, crémantit ja franciacortat valmistetaan kuitenkin aivan samalla tavoin. Silloin yleensä mainitaan, että juoma on valmistettu perinteisin menetelmin eli pullossa on maininta méthode traditionnelle.