Joulumenu kasvisruoan ystävälle

Kasvissyöjän joulu on tänä päivänä yhtä maukas kuin kinkunpaistajankin. Kokosimme joulupöydän ruokavinkit ja valmiin joulumenun kasvisruoan ystäville.

Tarjoa kasvisruoan ystävälle joulun alkuruoaksi lämmintä lehtikaalisalaattia ja karpalonäkkäriä sekä porkkanaromescoa. Näiden alkupalojen kera sointuu hyvin kuiva tai puolikuiva, runsaan hedelmäinen ja tasapainoisen hapokas rosee tai raikas ja maltainen lager. Rosollin asemesta punajuurisalaatti mallasleivän ja crème fraîchen kera tuo raikkautta ja runsautta joulupöytään. Punajuurisalaatin kanssa vehnäolut luo tasapainoisen makuparin.

Ruotsalaiset nauttivat jouluateriallaan lihapullia. Entä jos kokeilisit pääruoaksi lihapullien kasviversiota, nyhtökaurapyöryköitä? Lännen lisäksi inspiraatiota voi hakea itänaapurista: vegepelmenit tattikastikkeella on kermaisen täyteläinen juhlapöydän kruunu.

Niiden kanssa maistuvat perinteiset kasvislaatikot, joita voit halutessasi päivittää esimerkiksi inkiväärillä tai pähkinöillä. Tai kokeile juurespaistosta ja siideripikkelöityä omenaa ja punasipulia sekä pähkinä-fenkolipateeta. Ruokajuomaksi sopii joko kotimainen, kuiva käsityösiideri tai toscanalainen vivahteikas punaviini tai miksei vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini.

Jouluinen jälkiruoka on herkullinen glögijuustokakku puolikuivan roseekuohuviinin tai portviinin kera. Vin santon tai moscatel-viinin kanssa sopii makeantahmea pekaanipähkinäpudding tai suklaakakku, esimerkiksi toscanalainen panforte. Joulun vakiovarusteen, suklaan, kanssa toimii myös stout ja porter.