Kesän raikkaimmat piknikherkut ja juomat

Piknik on täydellinen tapa viettää kesäpäivää. Myös moneen tapahtumaan saa ottaa mukaan omat festarieväät. Tarjoomuksissa valttia ovat helppous ja kesäisyys.

Piknikin parhaat reseptit

Piknikeväät voi koostaa superhelposti kaupan valmiista antipasteista, leikkeleistä, juustoista, hyvästä leivästä ja kauden marjoista. Mukaan on mukava pakata myös omatekoisia herkkuja, vaikka dippitahnoja ja salaattia. Sommittele piknikmenu esimerkiksi näistä ruoista (reseptit alla):

  • Pyöräytä hernehummus tuoreen rapeakuorisen leivän ja kasvistikkujen kanssa dipattavaksi. 

  • Minttu-kurkku-jogurttidippi sopii hummuksen kaveriksi.

  • Dippien kimaraa voi täydentää vielä tapenade-oliivitahnalla.

  • Perinteisen skagenröra-katkaraputahnan voi tehdä pakasterasiaan ja lusikoida siitä piknikillä salaatinlehtien päälle.

  • Täytetyt leivät sopivat piknikille erityisen hyvin, valmista esimerkiksi modernisoidut club sandwichit.

  • Valmista salaatiksi vaikka kesäinen raparperi-fetasalaatti.

  • Koosta rucolasta ja grillatusta broilerista kesäinen salaatti.
  • Jälkiruoaksi mukaan voi leipaista helppotekoisen marjapiirakan.

Mitä juomaa piknikille?

Piknikin juomat saavat olla raikkaita sekä monipuolisesti eri ruokien kylkeen sopivia.

Kuohuviini sopii piknikille muutenkin kuin vappuna. Poimi vaikka kesäisen hedelmäinen prosecco tai panosta aitoon samppanjaan.

Roseeviini on piknikjuomien klassikko, ja suolaisten piknikpalojen kanssa maistuu etenkin viilennetty kuiva roseeviini.

Valkoviineistä piknikruokien seuraan sopivat yleensä varsinkin pirteät ja hedelmäiset, jotka ovat kevyitä mutta kesäisen aromikkaita viinejä. Makutyypin sisällä toimivia rypäleitä ovat esimerkiksi yrttinen Sauvignon Blanc, raikas Riesling sekä usein aavistuksen mausteinen Grüner Veltliner.

Jos haluat valita punaviinin, sekin saa olla ulkoilmassa melko kevyt. Marjaisa ja raikas -makutyypin viinit käyvät mainiosti, ja niitäkin voi viilentää hieman. Valitse esimerkiksi Pinot Noir -lajikkeen viini. Jos kuitenkin haluat hieman tuhdimman viinin, mehevät ja hilloiset kannattaa ottaa harkintaan.

Myös laadukkaat oluet maistuvat piknikillä. Poimi esimerkiksi hedelmäinen vehnäolut, kevyt ja raikas pils tai trendikäs sour ale. Samoin britti- tai ranskalaistyylinen omenasiideri käy erinomaisesti piknikruoille.

Juomat mukaan viileinä ja ehjinä

Useimpien Alkon myymälöiden viinijääkaapissa on kesäisiä kuohujuomia sekä muita viinejä kätevästi valmiiksi viilennettyinä.

Jos otat juoman mukaan kotoa, se säilyy viileänä esimerkiksi Etiketti-samppanjacoolerin, tavallisten viinipullojen Etiketti-viinicoolerin tai olutpulloille ja -tölkeille sopivan olutcoolerin avulla.

Lyhyellä kantomatkalla hyviä vaihtoehtoja ovat jäillä ja vedellä täytetty Ice Bag -cooler, sen vihreä versio sekä isompi king-koko.

Lasinen pullo ei ole kaikissa oloissa paras tai turvallisin pakkausmuoto. Hanapakkausten lisäksi käteviä ovat esimerkiksi muoviset pullot.

Teksti ja juomasuositukset Lasse Pakarinen