Joulumenu modernin ruoan ystävälle

Joulun maut ovat tärkeä osa juhlaa, mutta joskus perinteiselle joulumenulle haluaa vaihtelua. Perinteisen joulupöydän herkut voi nimittäin modernisoida pienellä twistillä. Moderni jouluruoka rakentuu tutuista komponenteista uudella tavalla.

Bresaolalautanen tuo Toscanan joulupöytään. Perinteinen rosolli saa uudet vaatteet vuohenjuustosta. Sen kanssa toimii pinot noir -punaviini tai niin ikään raikas lager. Myös punajuuritartar ja sinappijäätelö tuovat uutta eloa klassikoksi muodostuneeseen joulupöydän makupalettiin. Makea bataatti pääsee oikeuksiinsa rapeassa ruiskuoressa, karjalan bataattipiirakoissa. Tarjoa niiden kanssa pilsiä tai tummaa lageria.

Kinkun tilalle joulupöydän päärooliin sopii hyvin Toscanalainen possurulla tai täytetty porsaanpaisti paahdettujen juuresten kera. Porsaanpaistin kanssa voi tarjota itsetehtyä olutsinappia. Valitse juomaksi tasapainoisen hapokas punaviini Toscanasta tai hedelmäinen ja vivahteikas aleolut. Myös vahva lager soveltuu porsaanpaistille. Perinteistä menua voi uudistaa myös kalkkunarullalla. Pähkinät ja inkivääri tuovat persoonaa perinteisiin laatikoihin. 

Jälkiruokana kermaisen silkkinen créme brûlée saattelee aterian lempeästi päätökseen. Aasialaisesta keittiöstä tuttu sitruunaruoho tuo perinteiseen kermavanukkaaseen aavistuksen rohkeaa leikkisyyttä. Sen kanssa toimii italialainen moscato d’asti tai muscat-kuohuviini.

Makean jälkiruoan lisäksi juustolautanen sopii jouluun. Siihen saa twistiä esimerkiksi ananashillolla. Vuohenjuustopilvi ja pannupiparit soveltuvat paremmin kuin hyvin joulupöytään. Mausteinen ja aromikas luostariolut tai vaalea portviini on juustopöydän ykkösjuoma. Jos olet samppanjan ystävä, voit myös nauttia jouluaterialla kuohuvaa läpi aterian.