Juotava jälkiruoka

Klassisista jälkiruoista, kakuista, leivonnaisista ja jäätelöistä tutut makumaailmat ovat hypänneet liköörien lisäksi myös panimotuotteisiin.

Jälkiruoaksi sopivat juomat tunnistaa etiketeistä, joissa mainitaan mutakakku, tiramisu tai muu tuttu leivonnainen. Likööreistä nämä löytyvät usein mauste- ja kermaliköörihyllystä ja oluissa tummista stouteista ja porttereista.

Pastry stout onkin jo muodostunut käsitteeksi kuvaamaan jälkiruokamaista olutta. Tummien oluiden lisäksi raikkaampia ja hedelmäisiä ”pastry-tyylisiä” makumaailmoja löytyy aleista ja hapanoluista, joissa maistuu esimerkiksi mango-melonipirtelö tai sitruunainen juustokakku. Herkuista ammentava olut on jälkiruoka jo itsessään, ja siihen tartutaan yleensä silloin, kun halutaan hemmottelua tai jonkin uuden kokeilua.

Kokeile! Järjestä sokkopruuvi kolmella jälkiruokamaisella oluella. Kuka maistaa parhaiten, mistä klassikkojälkkäristä oluet ovat saaneet innoituksensa?
Timo Vallo, panimotuotteiden tuotepäällikkö


Teksti Katja Tarnanen, ohje Alkon drinkkiasiantuntija Santeri Saarinen, kuva Kristiina Kurronen