
Juotava jälkiruoka
Jälkiruoaksi sopivat juomat tunnistaa etiketeistä, joissa mainitaan mutakakku, tiramisu tai muu tuttu leivonnainen. Likööreistä nämä löytyvät usein mauste- ja kermaliköörihyllystä ja oluissa tummista stouteista ja porttereista.
Pastry stout onkin jo muodostunut käsitteeksi kuvaamaan jälkiruokamaista olutta. Tummien oluiden lisäksi raikkaampia ja hedelmäisiä ”pastry-tyylisiä” makumaailmoja löytyy aleista ja hapanoluista, joissa maistuu esimerkiksi mango-melonipirtelö tai sitruunainen juustokakku. Herkuista ammentava olut on jälkiruoka jo itsessään, ja siihen tartutaan yleensä silloin, kun halutaan hemmottelua tai jonkin uuden kokeilua.
Timo Vallo, panimotuotteiden tuotepäällikkö
Teksti Katja Tarnanen, ohje Alkon drinkkiasiantuntija Santeri Saarinen, kuva Kristiina Kurronen