Ideoita ystävänpäivään

Ystävänpäivä antaa hyvän syyn hemmotella läheisiä joko pienellä lahjalla tai maukkaalla aterialla. 

Ystävänpäivä rantautui Suomeen 1980-luvulla Amerikasta, missä se on ollut iso juhla jo vuosikymmeniä. Romanttisen rakkauden Valentine’s Day muuttui meillä ystävien juhlaksi, jona ilahdutetaan muitakin läheisiä kuin kumppania.

Paketti ystävälle

Lahjat eivät ole ystävänpäivässä se tärkein juttu, mutta kumppani tai ystävä varmasti ilahtuu pienestä muistamisesta. Klassisesti läheisille ojennetaan etenkin kukkia tai suklaata.

Myös samppanja tai muu kuohuviini varmasti ilahduttaa saajaansa. Ele on tärkein, joten kuohujuomapullon ei tarvitse olla iso – pienemmätkin pullokoot kannattaa siksi pitää mielessä.

Lahjajuoma voi hyvin olla myös alkoholiton. Kääräise pakettiin esimerkiksi alkoholiton kuohuviini, vaikka kotimainen.

Hemmottelua kahden kesken

Erityistä läheistä voi helliä ystävänpäivänä myös itse valmistetulla aterialla.

Päivän henkeen sopii raikas ja helposti laitettava menu, jonka kevyet maut viihtyvät läpi aterian kuivan samppanjan tai muun kuivan kuohuviinin seurassa.

Paista alkuun minivartaat, joissa kampasimpukat yhdistyvät laadukkaaseen raakamakkaraan. Kuohuviinillä ryyditetty crème ninon -hernesosekeitto on toinen hyvä vaihtoehto.

Pääruokana maistuvat herkulliset kuharullat. Vaihtoehtoisesti voit pyöräyttää helppotekoisen italialaistyylisen uunikalan.

Jälkiruoaksi sopii raikas marenki lemon curdin kanssa. Samoin sitruksinen crème brûlée päättää illan kauniisti.

Reseptit ovat neljälle, joten ne kannattaa puolittaa kahden hengen aterialla.

Jos tarjoat kuohuvan sijaan mieluummin valkoviiniä, valitse vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin viini, esimerkiksi sauvignon blanc, riesling tai grüner veltliner.

Teksti Lasse Pakarinen Kuva Otavamedia

Ystävänpäivän ruokaherkkuja