Juoma- ja ruokavinkit pääsiäiseen, kevään isoon ruokajuhlaan

Pääsiäispyhät antavat aikaa ja aihetta herkuttelulle. Lammas on pääsiäispöydän perinteinen kruunu, mutta ruoissa voi irrotella myös uusilla ideoilla. Kokosimme pääsiäisen juoma- ja ruokavinkkejä niin perinteisen kuin modernin ruoan ystäville.

Pääsiäisen perinteisiin kuuluvat monilla rairuoho, narsissit, pajunkissat ja pääsiäismunat – sekä tietyt juhlapyhien ruoat.

Koska pääsiäisen ruokiin ei kuitenkaan liity yhtä vahvoja traditioita kuin esimerkiksi joulupöytään, niitä voi rohkeasti varioida oman maun mukaan. Myös juhla-aterian ajankohta vaihtelee. Monelle pitkäperjantai on hiljentymisen aikaa, ja varsinainen juhla ajoittuu useimmin pääsiäissunnuntaille.

Lampaan kanssa maistuu punaviini

Lammas on vakiinnuttanut asemansa pääsiäispöytiemme tähtenä, vaikka sen perinne ulottuu Suomessa laajassa mittakaavassa vasta muutaman vuosikymmenen taakse. Maailmalla lammas tai karitsa on kuulunut pääsiäiseen jo vuosisatojen ajan.

Koska pääsiäinen on keskeinen ruokajuhla, myös juomiin on luontevaa panostaa. Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna luottaa pääsiäislampaan viineissä klassikoihin.

Espanjan Riojan ja Ranskan Bordeaux’n punaviinit ovat turvallisia valintoja, sillä niissä on lampaan seuraan sopivaa ryhtiä ja täyteläisyyttä. Myös täyteläinen australialainen shiraz on viinityyppinä klassikko ja perinteinen lampaan kumppani. Samoin Toscanan laatupunaviinit kannattaa pitää mielessä, niitä ovat esimerkiksi vino nobile di montepulcianot ja brunello di montalcinot”, Vilkuna suosittelee.

Lampaan valmistustapa ja lisukkeet kannattaa huomioida viinivalinnassa.

”Jos lampaanviulun parina on minttuhyytelöä, aussi-shiraz’ssa yleinen mintun aromi voi muodostaa makusillan ruoan kanssa. Tuhti shiraz toimii myös, kun lammas on palvattu ja siinä on savun aromia”, Vilkuna valottaa.

Jos ruoan maku on kevyt, herkempi viini voi olla paikallaan. Vilkuna vinkkaa, että sisältä roseeksi jätetty karitsankare, jossa lihan maku on pääosassa, viihtyy mainiosti kuivan roseesamppanjan kyljessä.

Oluissa Vilkuna suosii pääsiäislampaan parina tummia ja voimakkaita makuja. Stoutit ja portterit ovat erinomainen valinta, mutta hieman kevyemmän oluen ystävä voi poimia tumman lagerin.

Pääsiäisen jälkiruokien kanssa maistuvat makeat viinit

Venäläisestä pashasta on tullut Suomessakin pääsiäisen vakioherkku. Myös ortodoksiperinteeseen kuuluvan makean kulitsa-leivän suosio on nousussa.

Pasha on tuhti jälkiruoka, jonka makeassa viinikumppanissa saa Vilkunan mukaan siksi olla raikastavaa hapokkuutta. Tokaji on monelle tuttu ja perinteinen valinta. Vin santo eli italialaisten ’pyhä viini’ sopii jo nimensä puolesta pääsiäiseen, ja myös Saksan ja Itävallan jälkiruokaviinit, etenkin beerenausleset ja trockenbeerenausleset, kannattaa pitää mielessä.

Mämmi on koko Suomen perinneherkku, jota on syöty pääsiäisen kunniaksi jo pitkään. Mämmiä syödään perinteisesti kerman ja sokerin kera, mutta sitä voi hyödyntää raaka-aineena eri ruoissa ja jälkiruoissa. Mämmin tai mämmijälkiruokien pariksi Vilkuna suosittelee kolmen m-kirjaimella alkavan väkevöidyn viinin sikermää: malagaa, madeiraa tai marsalaa. Niiden maussa on mämmin maltaisen maun kanssa pärjäävää runsautta ja kypsää hedelmäisyyttä. Ne sopivat myös pääsiäissuklaan kylkeen.

Mämmin olutkaverina taas toimii stout tai portteri. Ne sointuvat niin ikään pääsiäisen tummiin suklaaviettelyksiin.

Klassinen pääsiäismenu

Vaikka lammas on perinteisen pääsiäisaterian itseoikeutettu kohokohta, ruokalajeissa on valinnanvaraa. Etenkään pääsiäisen alkuruoissa ei ole sitovia perinteitä Suomessa.

Blinit ovat talvinen herkku, jotka sopivat mainiosti pääsiäismenun alkuun. Mädin kanssa tarjottavat perunaletut ovat toinen hyvä vaihtoehto. Molempien juomana maistuu kuiva kuohuviini tai juhlavasti samppanja.

Lampaanviulu on perinteisin valinta pääruoaksi. Vaihtoehtoisesti pöytään voi nostaa vaikka grillattuja lampaankyljyksiä tai lampaankaretta. Lasiin käy laadukas punaviini, esimerkiksi vivahteikas ja kehittynyt riojalainen.

Pasha on hyvin perinteinen jälkiruoka, ja kevennettyjä sen voi tarjota pashajäätelön muodossa. Kokeile pashajäätelön kanssa kulitsaa. Viimeisen silauksen antaa pashan seuraan sopiva tilkka tokajia tai vin santoa. Myös pääsiäisen juustokakku kruunaa aterian.

Pääsiäispöydän moderni menu

Pääsiäisenä tarjoiltavat ruoat voivat olla myös moderneja ja kasvispainotteisia.

Lammas sopii heti aterian alkuun, kun sen tarjoaa karitsatartarin muodossa. Roseesamppanja on ruokalajin mainio saattelija.

Koska pääsiäinen ajoittuu kevään kynnykselle, alkuruoaksi sopivat myös raikkaan aurinkoiset maut, kuten nektariini-bresaolasalaatti. Hedelmäisen salaatin kanssa maistuu esimerkiksi italialainen vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini.

Ateria saa raikkautta ja keveyttä myös, jos pääruokalammas tarjotaan vaihteeksi sitruksisen salaatin kanssa. Timjamikaritsa, joka saa seurakseen raikkaan granaattiomena-pomelo-fetasalaatin, on hyvä vaihtoehto. Lasiin käy silloin australialainen, mehevä ja hilloinen shiraz.

Pääruoka voi vallan hyvin olla muutakin kuin lammasta. Ankanrinta on juhlava valinta, joka maistuu laadukkaan Pinot Noir -lajikkeen punaviinin saattelemana. Viini voi tulla esimerkiksi Uudesta-Seelannista, Yhdysvalloista tai Ranskasta.

Kasvisruoan ystävä ilahtuu esimerkiksi sienikastikkeen kera tarjottavista kasvispelmeneistä. Niidenkin kanssa sopii pinot noir tai vaihtoehtoisesti marjaisa ja raikas toscanalainen punaviini.

Jälkiruoaksi voi valmistaa sitruunakohokasta, vegaanista klementiini-kookosjäädykettä tai höyhenenkevyitä pikkupavlovia, joiden kanssa voi tarjota mitä tahansa hedelmiä tai marjoja. Ne kaikki voi nauttia kevyesti kuplivan moscato d’astin tai Astin kuohuviinin kanssa.

Teksti ja juomasuositukset Lasse Pakarinen, kuva Otavamedia

Katso myös