Pääsiäisen viinit perinteisiin ja moderneihin pääsiäisruokiin

Lammas on pääsiäispöydän perinteinen kruunu, mutta ruoissa voi irrotella myös uusilla ideoilla. Master of Wine, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkunan juomavinkit pääsiäispöydän ruoille. Katso suosikkisi myymäläsaatavuus verkkokaupan tuotekortilta.

Pääsiäisen perinteisiin kuuluvat monilla rairuoho, narsissit, pajunkissat ja pääsiäismunat – sekä tietyt juhlapyhien ruoat.

Pääsiäislampaan kanssa maistuu punaviini

Lammas on vakiinnuttanut asemansa pääsiäispöytiemme tähtenä, vaikka sen perinne ulottuu Suomessa laajassa mittakaavassa vasta muutaman vuosikymmenen taakse. 

Koska pääsiäinen on keskeinen ruokajuhla, myös juomiin on luontevaa panostaa. Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna luottaa pääsiäisen pääsiäislampaan viineissä klassikoihin.

”Valitsisin lammasviiniksi keskitäyteläisen tai täyteläisen punaviinin. Erinomaisia lammasviinejä löytyy Euroopan klassikkoalueilta: Espanjan RiojanRanskan Bordeaux’n ja Italian Toscanan punaviineissä on lammasherkuille sopivaa ryhtiä ja runsautta. Uuden maailman punaviinien ystävä ei voi mennä vikaan mehevällä Argentiinan malbecilla tai mausteisella australialaisella shirazilla”, Vilkuna suosittelee.

Roseesamppanja imartelee lampaan makua

Jos ruoan maku on kevyt, herkempi viini voi olla paikallaan. Vilkuna vinkkaa, että sisältä roseeksi jätetty karitsankare tai karitsatartar, jossa lihan maku on pääosassa, viihtyy mainiosti kuivan roseesamppanjan kyljessä.

Tumma olut pääsiäislampaalle

Oluissa Vilkuna suosii pääsiäislampaan parina runsaita makuja. Täyteläiset ja vivahteikkaat luostarioluet ja trappistit ovat erinomainen valinta, mutta hieman kevyemmän oluen ystävä voi poimia lampaan kaveriksi tumman lagerin. Myös lämmittävät bockit ja hapokkaat saisonit toimivat hienosti.

Lue lisää pääsiäispöytään sopivista oluista.

Alkoholittomat vaihtoehdot pääsiäispöytään

Alkoholittomat vaihtoehdot toimivat erinomaisesti pääsiäisherkkujen kanssa. Viininystävä yhdistää pääsiäispöydän antimien kanssa vivahteikas & ryhdikäs tai pirteä & hedelmäinen makutyypin valkoviinin. Lampaan kaverina toimii mehevä & hilloinen makutyypin keskitäyteläinen alkoholiton punaviini. Vinkki: alkoholittomat viinit kannattaa viilentää hyvin ennen tarjoilua. 

Makeat viinit täydentävät pääsiäisjälkiruokien makua

”Mikä kaveriksi mämmille, kysytään pääsiäisviikolla myymälöissämme. Tässä on hyvä muistaa kolme m:ää: malagaa, madeira ja marsalaa. Näiden klassisten makeiden viinien luumuiset ja viikunaiset aromit taittuvat hyvin mämmin maltaisuuden kanssa”, Vilkuna vinkkaa.

Venäläisestä pashasta on tullut Suomessakin pääsiäisen vakioherkku. Myös ortodoksiperinteeseen kuuluvan makean kulitsa-leivän suosio on nousussa.

Pasha on tuhti jälkiruoka, jonka makeassa viinikumppanissa saa Vilkunan mukaan siksi olla raikastavaa hapokkuutta. Tokaji on monelle tuttu ja perinteinen valinta. Vin santo eli italialaisten ’pyhä viini’ sopii jo nimensä puolesta pääsiäiseen, ja myös Saksan ja Itävallan jälkiruokaviinit, etenkin beerenausleset ja trockenbeerenausleset, kannattaa pitää mielessä. Alkoholiton kuohuviini on myös oivallinen seuralainen hedelmäiselle pashalle.

Pääsiäisviinissä voi huomioida myös vihreät valinnat

Pääsiäisenä panostetaan ruokien suunnitteluun. Moni miettii kauppalistaa ruoan alkuperän ja puhtauden kannalta, ja samoin tuotteiden hiilijalanjälki kiinnostaa yhä useampia. Ympäristöystävällisyyden voi huomioida myös pääsiäisen juomavalinnoissa.

”Nämä asiat kiinnostavat nyt ihan tavallisia asiakkaita. Juomien ympäristövastuullisuus on lyönyt läpi muuallakin kuin vain isoissa kaupungeissa tai edelläkävijöiden keskuudessa”, Vilkuna arvioi.

Alko on merkinnyt myymälöihin ja verkkokauppaan Vihreä valinta -symboleita, jotka kertovat tuotteiden eettisyydestä ympäristön kannalta.

Luomu on vakiinnuttanut asemansa, joten luomutuotteita kysytään Vilkunan mukaan tasaisesti ja Alkon hyllyillä on jo yli 1000 luomusertifioitua juomaa. Pääsiäislampaalle sopivia luomupunaviinejä tulee esimerkiksi Ranskan Rhônesta ja Bordeaux’sta, Italian ToscanastaEspanjasta sekä vaikka Australiasta.

Biodynaamiset tuotteet täyttävät luomutuotannon säännöt, mutta niillä on omia vieläkin tiukempia kriteereitä esimerkiksi kemikaalien käytön suhteen. Myös biodynaamisista löytyy lampaalle sopivia punaviinejä.

Alkuviinit ovat historiallisilla menetelmillä tehtyjä viinejä, joiden suosio on vahvassa nousussa. Niiden valmistuksessa vältetään kaikkia kemikaaleja, mukaan lukien muissa viineissä säilyvyyttä lisäävää rikkiä. Pääsiäispöytään alkuviinit tuovat uusia, kiehtovia makuja.

Vegaaniset eli täysin ilman eläinperäisiä apuaineita valmistetut juomat ovat toinen ryhmä, joka kiinnostaa yhä useampia.

Kestävän kehityksen sertifikaatti kertoo, että viini täyttää omalla alkuperäalueellaan määritellyt kestävän kehityksen raamit.

Ympäristövastuullinen pakkaus puolestaan viestii tuotteen pienemmästä hiilijalanjäljestä. Mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä ympäristöystävällisempi se on.

Lue lisää Vihreä valinta -symboleista.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva Otavamedia

Taina Vilkuna
Alkon tuoteviestintäpäällikkö ja Master of Wine Taina Vilkuna tietää viineistä lähes kaiken mahdollisen. Taina on ollut Alkossa töissä yli 30 vuotta ja nykyistä tuoteviestintäpäällikön pestiä hän on hoitanut vuodesta 2006 lähtien. Taina on erittäin kysytty ja pidetty asiantuntija niin Alkossa kuin Alkon ulkopuolella. Suurimmat innostuksen väristykset hänelle antaa samppanja ja sen rikas makumaailma.

Katso myös