Näin yhdistät juuston & viinin

Juusto ja siihen sointuva viini muodostavat parhaimmillaan makuelämyksen, joka on enemmän kuin osiensa summa. Kullekin juustotyypille on omat parhaat kumppaninsa.

Juustoissa on eroja, joten niin on myös niiden parhaissa viiniyhdistelmissä. Punaviini saattaa olla ensimmäinen mieleen tuleva juustoviini, mutta myös muita vaihtoehtoja kannattaa harkita.

Herkkuja notkuvan juustotarjottimen sijaan tarjolle voi valita yksi tai kaksi juustoa, joille avataan niihin parhaiten sopiva juoma. Helppo ohjenuora on yhdistää kevyt juusto kevyen viinin kanssa, täyteläinen täyteläisen. Siltaa voi hakea myös samankaltaisista makumaailmoista tai vastakohdista.

Mikä yleisviini, kun juustoja on laidasta laitaan?

Perinteinen juustotarjotin koostetaan usein yhdistämällä 3–5 keskenään eri tyylistä juustoa, joiden kylkeen sopivat vaikka hilloke ja pähkinät. Punainen portviini on sen mainio yleisjuoma, sillä port käy lähes kaikkien juustojen kylkeen ainakin kohtuullisen hyvin. Melko pehmeä, kehittynyt punaviini on toinen valinta.

Yllättävämmin juustojen yleisviiniksi voi valita myös samppanjan tai muun perinteisen menetelmän kuohuviinin. Vivahteikkuus ja raikastava hapokkuus edistävät yhdistelmää.

Mikä viini kovien juustojen kanssa?

Kovat kypsytetyt juustot, kuten manchego ja gruyère ovat punaviinin­ystävän luottovalintoja. Kevyemmän pään juustojen kanssa sopii keskitäyteläinen kehittynyt punaviini, esimerkiksi Espanjan Riojasta tai runsas punaviini Ranskan Bordeaux'sta. Voimakkaampien juustojen pari saa olla täyteläisempi, ja siinä voi olla enemmän tanniinisuuttakin. Lasiin sopii tällöin myös runsasarominen makea viini, kuten port tai joku muu punainen ja makea herkku, vaikka recioto tai banyuls.

Kovat ja puolikovat kypsytetyt juustot vaihtelevat maun voimakkuuden puolesta. Näiden juustojen kehittyneisiin, usein pähkinäisiin vivahteisiin sopivat vastaavat viinin aromit. Hyvä makupari syntyy esimerkiksi pinot noirista ja emmentalista. 

Mikä viini on valkohomejuuston paras kumppani?

Valkohomejuustot sopivat niin ikään makeiden valkoviinien seuraan. Myös kuiva valkoviini käy, kun siinä on aromikkuutta, esimerkkeinä Pinot Gris -lajikkeen viini tai kevyesti tammitettu chardonnay. Punaviinilasiin sopii suhteellisen kevyt mutta vivahteikas viini, esimerkiksi pinot noir.

Millainen viini sinihomejuustolle?

Sinihomejuustot vaativat juomalta täyteläisyyttä, ja juoman mahdollinen makeus taittaa vastakohtana juuston voimakasta suolaisuutta. Portviini ja makea jälkiruokavalkoviini ovat klassisia valintoja – jälkimmäisessä apuna on myös viinin hapokkuus, joka taittaa juuston rasvaisuutta. Punaviinin ystävä voi kokeilla rotevaa, runsaan hedelmäistä viiniä.


Mitä viiniä vuohenjuustolle?

Vuohenjuuston hapokkuuden raikastamaan makuun sopii vastaava viini. Ranskalainen Sauvignon Blanc -rypäleen valkoviini on klassikko, mutta myös esimerkiksi vastaavan aromikkaita grüner veltlinereitä ja albariñoja kannattaa harkita. Raikkaat valkoviinit sopivat myös tuorejuustojen ja muiden mietoaromisten juustojen kanssa.

Asiantuntijana Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Susanna Hildén.