Näin yhdistät onnistuneesti juuston ja viinin

Hyvä juusto maistuu paremmalta viinin kanssa. Kaikki viinit eivät kuitenkaan parane juuston seurassa, koska voimakas juusto saattaa latistaa viinin vivahteet.

Hyviä viinin ja juuston yhdistelmiä syntyy, kun valitaan tasavahvoja pareja. Kevyen makuisen viinin kanssa otetaan mietoa ja voimakkaan, runsasmakuisen viinin kanssa voimakasta juustoa.

Jälkiruokaviinin kanssa maistuvat voimakkaat juustot

Jos kotona odottaa pullo hyvää makeaa jälkiruokaviiniä, varma valinta on suolainen, rasvainen sinihomejuusto tai kova, voimakas kypsytetty juusto. Voimakkaankaan juuston aromi ei peitä viinin makua, mutta juuston suolaisuus on raikas kontrasti viinin makeudelle.

Myös väkevöidyt viinit ovat hyvä kumppani voimakkaan juuston kanssa

Väkevöityjen viinien kuten portviinin, muskat-viinien, makean sherryn tai madeiran makeus ja runsas alkoholipitoisuus tekevät niistä tasavahvan kumppanin voimakkaille juustoille. Kuten makeat jälkiruokaviinit, nämäkin maistuvat sinihomejuustojen tai kovien kypsytettyjen juustojen kanssa. 

  • Portviini ja stilton-juusto on klassinen yhdistelmä.

Keskitäyteläiset punaviinit sopivat juustotarjottimen kanssa

Yleisviinejä monipuolisen juustotarjottimen kanssa ovat pehmeät, keskitäyteläiset nuoret punaviinit kuten pinot noir, tai uuden maailman merlot. Hyviä seuralaisia näille viineille ovat esimerkiksi port salut, tilsit, camembert, emmental ja kypsytetty edam.

Täyteläiset punaviinit sointuvat kovien juustojen kumppanina

Täyteläisen punaviinin kaveriksi paras valinta on kova, kypsytetty juusto, kuten gruyère, parmesan tai gouda. 

  • Amaronen kanssa voi kokeilla jopa sinihomejuustoa kuten gorgonzolaa, mutta parhaiten sekin sopii kovien juustojen kanssa.
  • Barolon ja muiden Nebbiolo-rypäleestä tehtyjen viinien kanssa hyvää on esimerkiksi pecorino
  • Täyteläisten espanjalaisten tempranillo-viinien kanssa maistuu manchego.

Valitse valkoviineistä pirteitä ja hedelmäisiä viinejä

Valkoviineistä yleisviineiksi sopivia ovat pirteän hedelmäiset viinit, esimerkiksi kuiva tai jonkin verran jäännössokeria sisältävä riesling tai kuiva chardonnay. Paahteisen tammisia valkoviinejä kannattaa juustojen kanssa välttää.

  • Aromikkaista rypäleistä tehdyt valkoviinit kuten gewürtztraminer sopivat voimakasaromisten juustojen kuten munsterin kanssa.
  • Kuiva sauvignon blanc sopii puolestaan vuohenjuuston kanssa. 
  • Aromeiltaan pehmeä viini, esimerkiksi italialainen soave tai pinot grigio sopii mozzarellan kanssa.
  • Ryhdikäs chablis maistuu pehmeiden ja puolipehmeiden juustojen, vaikkapa edamin ja valkohomejuustojen kanssa.

Roseeviinin raikkaus sopii juustoille

Roseeviinin hedelmäisyys ja raikkaus sopii juustoille. Roseen seuraan sopivat erityisesti miedot, pehmeän makuiset juustot, kuten tuorejuustot.

Kuohuviini maistuu rasvaisten juustojen kanssa

Kuohuviinin ja samppanjan raikkaus ja hapokkuus keventävät juustojen rasvaisuutta, ja ne sopivat esimerkiksi tuorejuustojen tai brien kanssa. Runsasmakuiset kuohuviinit maistuvat myös luonnonkuoristen maalaisjuustojen kanssa.