Kolme vinkkiä viinin ja suklaan yhdistämiseen

Se, mikä kenellekin maistuu parhaiten, riippuu jokaisen maistajan herkkyydestä ja mieltymyksistä. Alla on kolme yhdistelmää, jotka selättävät onnistuneesti suklaan ja viiniin liittoon sisältyvät haasteet.

1. Hedelmäinen, hapokas tumma suklaa ja pirskahteleva moscato

Madagaskarilaisesta kaakaosta valmistetulle tummalle suklaalle ominainen villi marjaisuus ja hapokkuus kesyyntyvät yllättävästi makean ja vähän alkoholia sisältävän moscato-jälkiruokaviinin syleilyssä. Suklaan karvaus on tiessään ja kuplat tuovat suutuntumaan säpinää.

2. Paahteinen tumma suklaa ja punainen väkevöity viini

Tanniinit eivät tässä yhdistelmässä keräänny häiritseväksi karvaudeksi, jos niitä on pehmentämässä esimerkiksi ranskalaisen banyulsin (tilausvalikoima) samettisuus. Muitakin väkeviä viinejä, kuten portviiniä tai madeiraa, kannattaa kokeilla.

3. Pikimusta suklaa ja voimakas amarone

85-prosenttisen tumman suklaan kuiva ja kitkerän karvas maku taittuu miellyttävän jänteväksi, kun pehmeähappoisen ja runsashedelmäisen amaronen alkoholipitoisuus antaa parille potkua.

Maistamisen anatomia

  • Suklaan maistaminen sujuu mainiosti huoneenlämmössä, mutta sitä tulisi säilyttää noin 18 asteessa. Enimmillään suklaata kannattaa säilyttää kuusi kuukautta.
  • Suklaan maistaminen etenee samoin kuin viinin: katso ensin, haista sitten, analysoi maku ja tuntoaistimukset. Huomaa, että myös suklaan maistamisessa ulkonäkö voi johdattaa makuhavaintoja. On siis paras maistaa sokkona.
  • Tuoksut irtoavat suklaasta parhaiten, kun sitä pyöritellään sormissa kunnes se hieman sulaa. Sen jälkeen suklaapala puraistaan rikki, annetaan sen sulaa suussa, pyöräytetään hieman ja annetaan jälkimaun tuntua. Siemaus viiniä kannattaa ottaa ennen kuin kaikki suklaa on hävinnyt suusta.