Viinejä kätevästi myös pienissä pulloissa

Tavallista pienempi viinipullo on käytännöllinen monessa tilanteessa. Pikkupullojen valikoima on Alkossa runsas sekä eri kokojen että viinityylien puolesta.

Alkon hyllyissä ja verkkokaupassa on laaja valikoima viinipulloja, jotka ovat pienempiä kuin tavanomaiset 0,75-litran pullot.

Vaihtoehtoja riittää niin 0,187-, 0,2- tai 0,25-litran pikkupulloissa kuin 0,375-litran puolikkaissa pulloissa. Valikoimassa on lisäksi hieman tavallista pienempiä 0,5-litran pulloja.

Puolikkaita 0,375-litran ja sitä pienempiä pulloja on tarjolla kaikissa viinityypeissä. Voitkin poimia tarpeen mukaan:

Pienen pullokoon viinejä on saatavilla monipuolisesti eri hintaisina ja tyylisinä. Toimivia vaihtoehtoja on siis niin rentoon illan viettoon kuin tarkkaan viritetylle juhla-aterialle.

Pikkupullosta malja kahdelle

Pieni pullokoko on käytännöllinen silloin, kun merkkipäivää juhlistetaan kahden kesken. Siitä voi kaataa maljan esimerkiksi syntymäpäivien, vuosipäivien tai miksei vaikka itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Jo 0,2-litran pullosta riittää lasillinen kahdelle, 0,375-litran pullosta hieman täydennystäkin ensimmäisen kaadon jälkeen. Pieni pullo on myös hyvä tapa tutustua hiukan arvokkaampiinkin viineihin tai kuohuviin, kuten samppanjaan.

Pienen pullon etuna on sekin, että se viilenee isoa pulloa nopeammin.

Pikkupullo ilahduttaa lahjana

Pienillä pulloilla on paikkansa, kun muistat vaikka ystävää tai kollegaa.

Ajatus on tärkein, joten jo pieni pullo kuohuvaa tai muuta saajan suosikkiviiniä riittää ilahduttamiseen, esimerkiksi kauniin kortin kanssa. Tiesitkö, että voit tilata Alkon verkkokaupasta tuotteita lahjaksi mihin tahansa Alkoon toisen vastaanottajan noudettavaksi, maksutta? Lue lisää lahjatilauksesta.

Pikkupullosta sopiva määrä aterialle

Pienet pullot ovat tietysti käytännöllisiä myös ruokaviiniä valittaessa. Ne kannattaa pitää mielessä, kun ruoan kanssa nautitaan vain yksi lasillinen, tai kun pienelle seurueelle halutaan eri viinit alku- ja pääruoalle.

Isot pullot saattaisivat nostaa viinin määrän liian suureksi. Pienistä sen sijaan riittää pullon koosta ja henkilömäärästä riippuen juuri sopivasti desi tai perinteinen 12 cl kullekin ruokailijalle.

Pienten pullojen avulla viinivaihtoehtoja voi olla enemmänkin. Ne mahdollistavat haluttaessa kotipruuvin – miksei pöydässä voisi tarjota tavallista useampia viinejä mutta pienempinä maisteluannoksina? 

Pikkupullosta riittää sopivasti jälkiruoan seuraksi

Pienet pullokoot helpottavat myös jälkiruokaviinien tarjoilua. Aterian kohokohta ansaitsee oman sointuvan juomansa, mutta usein jo pieni määrä makeaa riittää.

Puolikkaat 0,375-litran tai sitä pienemmät pullokoot kannattaakin muistaa jälkiruokaviiniä, portviiniä, madeiraa ja muita väkeviä viinejä valittaessa. Myös sherryjä, niin kuivia kuin makeita, on pienissä pulloissa.

Järkevä valinta ruokaan lorautettavaksi

Pienet pullot toimivat myös silloin, kun resepti vaatii viinitilkkaa. Ruokaan on turha lisätä kovin kallista arvoviiniä, joten pienempi pullo edullista viiniä on paikallaan, kun haluat säästää arvokkaammat juomat ruoan seurana nautittaviksi. Lue lisää alkoholin käytöstä ruoanvalmistuksessa.

Muista pikkupullot myös juhlaan tai piknikille

Pieniä pulloja voi kattaa tarjolle hiukan isommankin porukan juhlissa.

Esimerkiksi jäillä täytetty iso viininjäähdytin tai pesusoikko on juhlien näyttävä somiste, josta vieraat voivat valita mieleisensä valko- tai kuohuviinin. Samaan saaviin sopivat tietysti tarjolle myös oluet ja alkoholittomat vaihtoehdot.

Pienet pullokoot sopivat myös vappuun ja muille piknikeille. Pihalle tai laiturinnokkaan on turha raahata isompia pakkauksia, pienet pullot kulkevat kätevästi eväskorissa.

Teksti Lasse Pakarinen kuva Otavamedia