Mitä viiniä lahjaksi?

Hyvä lahja on sekä saajansa että antajansa näköinen. Lahjan saajan mieltymykset kannattaa huomioida valinnassa, mutta toisaalta klassikoilla menee harvoin vikaan.

Viinilahjan suunnittelu alkaa yleensä budjetista. Sen perusteella voi napata oikean hintaryhmän tuotteen tai miksei kahden tai kolmen pullon kokonaisuuden.

Kun hintahaarukka on selvillä, tarkkaa valintaa voi lähestyä saajan suosikkien perusteella tai valitsemalla lahjapakkaukseen jonkin klassikkoalueen tuotteen, esimerkiksi samppanjan.

Mistä viinityypistä saaja pitää erityisesti?

Lahjansaajan maku kannattaa aina huomioida valinnassa. Onko hän punaviinin ystävä vai suosiiko saaja kenties valkoviinejä? Jos hän pitää molemmista, yksi idea on valita samasta maasta, samalta viinialueelta tai samalta tuottajalta sekä puna- että valkoviini. Lahjana toimii tietysti myös roseeviini tai kuohuviini, joko yksin tai yhdessä muiden viinityyppien kanssa.

Kokenut viininharrastaja saattaa pitää täyteläisestä ja tanniinisesta punaviinistä, joka edustaa esimerkiksi Alkon makutyyppiä roteva ja voimakas tai vivahteikas ja kehittynyt. Valkoviinien puolella harrastaja saattaa ilahtua vaikka hapokkaasta vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin valkoviinistä, miksei myös runsaasta ja paahteisesta.

Nuorelle tai vähän viinejä harrastaneelle sopivat usein paremmin kevyemmät, pehmeämmät ja ehkä jäännössokerin pyöristämät maut. Esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen -makutyypin valkoviini tai mehevä ja hilloinen punaviini saattaa toimia. Samoin puolikuiva tai makeampikin kuohuviini on usein hyvä vaihtoehto.

Klassikkoviinit palkitsevat ruokapöydässä

Klassisten viinialueiden viinit ovat luotettavia valintoja. Vaikka viinin tyyli ei olisi yksi yhteen lahjansaajan maun kanssa, klassikkoviinit palkitsevat ruokapöydässä.

Vaihtoehtoja on paljon. Perinteisiä punaisia lahjaviinejä tulee muiden muassa Ranskan Bordeaux’sta, Espanjan Riojasta ja Italian Toscanasta. Valkoviineissä yksi luottoalueista on Ranskan Chablis, ja myös esimerkiksi laadukkaat Saksan Moselin ja Rheingaun viinit ovat meillä klassikon asemassa.

Samppanja on aina varma lahjaviini

Laadukas samppanja on aina juhlava lahja, jonka saaja voi avata jonain erityisenä hetkenä. Se voi olla pienempikin pullo, tai budjetin salliessa miksei jopa 1,5-litran magnum tai vielä isompi pullokokoVaaleanpunainen roseesamppanja sopii lahjaviiniksi erityisen hyvin esimerkiksi puolisolle tai ystävälle.

Trenditietoinen valinta on Englantilainen kuohuviini. Englannin viinitarhojen olosuhteet muistuttavat Ranskan Champagnea ja maassa tuotetaankin samppanjan tasoisia elegantteja kuohuvia.

Kaunis pakkaus viimeistelee lahjan

Näyttävä lahjapakkaus ja kortti antavat viinilahjalle viimeisen silauksen. Mukaan voi sujauttaa lahjan henkeen sopivan juomatarvikkeen, joka jää muistoksi viinin nauttimisen jälkeen.


Teksti ja juomasuositukset Lasse Pakarinen

Lahjapaketti kaulaliinasta – katso ohjeet

Tarvitset:

  • 2 lahjapulloa (videolla pullojen koko 0,7 l)

  • 75 cm x 75cm huivin

Näin paketoit:

  1. Levitä huivi pöydälle.

  2. Aseta pullot ensin pystyasennossa huivin keskikohtaan. Näin löydät sopivan kohdan pullojen kaatamista varten.

  3. Kaada pullot osoittamaan keskeltä huviin vastakkaisia kulmia kohden.

  4. Ota kiinni itseäsi lähinnä olevasta "vapaasta" huivin kulmasta. Kiepauta huivi pullojen ympärille ja kääri paketti rullaksi.

  5. Tartu rullan molemmista kulmista ja nosta paketti ylös. Solmi kulmat kauniisti rusetille.