Japani

Japanilaiset ruoat ovat yleensä mietoja, vähärasvaisia ja selkeitä. Koristelu ja tarjoilu ovat tärkeässä roolissa, ja ruoanlaiton loppusilaus tapahtuu usein vasta pöydässä. Saarivaltiossa syödään etenkin meren antimia, liha sen sijaan on harvinaisempaa. Japanilaisesta ruoasta etenkin sushi on monen suosikkeja.

Juomasuositus
Japani

Japanilaiset nauttivat ruoan kanssa vihreää teetä sekä mahdollisesti sakea.

Oluista sopivat etenkin kevyet ja vaaleat lager ja pils.

Viinin voi yhdistää Japanin miedonmakuisiin ruokiin samoilla periaatteilla, joita tämän oppaan muissa luvuissa on esitelty.

Yleispäteviä valkoviinejä ovat etenkin pirteät ja hedelmäiset. Rypäleistä varsinkin Riesling on toimiva valinta. Japanilaisen ruoan hienostuneisiin makuihin sopii myös kuiva kuohuviini, etenkin samppanja.

Samoin kuiva tai puolikuiva roseeviini toimii usein hyvin. Punaviineistä käyvät parhaiten kevyehköt marjaisat ja raikkaat, esimerkiksi pinot noir.

Sushi

Sushin mietoon, usein merelliseen makuun sopivat valkoviineistä etenkin vivahteikkaat ja ryhdikkäät. Valitse esimerkiksi makutyypin riesling tai grüner veltliner, joissa on sushin seuraan sopivaa aromikkuutta ja hapokkuutta. Myös samppanja toimii erinomaisesti, tai voit valita yllätyksellisemmin kuivan sherryn. Oluista käyvät etenkin vaaleat ja raikkaat lager, pils ja vehnäolut.

Sashimin kanssa sopivat samat juomat kuin sushinkin.

Shabu-shabu on japanilainen versio lihafonduesta. Siinä ohuet lihaviipaleet, tofu ja kasvikset kypsennetään pöydässä liemessä. Kypsät palat syödään soija- ja dippikastikkeiden maustamina, ja lopuksi liemi  nautitaan keittona nuudeleiden kanssa. Melko miedonmakuisen ruoan kanssa lasiin sopivat esimerkiksi raikkaan kevyet lager ja pils sekä viineistä etenkin kevyehköt marjaisat ja raikkaat punaviinit, esimerkiksi pinot noir.

Sukiyaki on shabu-shabun tapainen illanistujaisruoka. Siinä liha- ja kasvispalat kypsennetään pöydässä makeahkossa sukiyaki-kastikkeessa ja dipataan sen jälkeen raakaan kananmunaan. Sukiyakin kanssa sopivat samat juomat kuin shabu-shabunkin.

Tempura on japanilainen versio friteeratuista äyriäisistä, kalasta ja kasviksista. Niiden raikastavaksi pariksi sopii pirteä ja hedelmäinen valkoviini, joka on tehty esimerkiksi Sauvignon Blanc -lajikkeesta. Myös kuiva kuohuviini, esimerkiksi samppanja, toimii hyvin. Samoin vaaleat, kevyen raikkaat lager ja pils käyvät mainiosti.

Yakitori on sakesta ja soijakastikkeesta valmistetussa kastikkeessa marinoitu varras, jossa on usein kanaa. Sen raikkaaksi pariksi sopii lager tai pils. Yllätyksellisemmin voit tarjota kuivaa sherryä, jonka aromimaailma yhdistyy hyvin yakitorikastikkeen makuihin.