Kiina

Kiinan keittiö kuuluu maailman vanhimpiin. Suuren maan eri osissa on omat ruokakulttuurinsa, joten Kiinan ruokalajit vaihtelevat paljon alueellisesti.

Juomasuositus
Kiina

Pekingin keittiön ruoat ovat usein raskaita ja melko suolaisia. Alueen makuihin kuuluvat soija, valkosipuli, etikka ja pähkinät. Eteläinen Kantonin keittiö taas on maailmalla tunnetuin. Sen ruoat ovat pehmeitä, keveitä ja raaka-aineiden makuja korostavia, usein myös hapanimeliä. 

Itäinen Shanghain keittiö on maultaan ehkä rikkain. Ruoka on maustettua, täyteläistä ja usein makeaa. Läntisen eli Sichuanin keittiön ruoat taas ovat usein tulisesti maustettuja.

Kiinalaisten ruokien juomaksi sopii hyvin olut, esimerkiksi kevyen raikkaat lager ja pils.

Valkoviineistä sopivat niin ikään kevyen raikkaat pirteät ja hedelmäiset, etenkin puolikuivat. Rypäleistä varsinkin Riesling on toimiva valinta, ja se voi edustaa myös muita makutyyppejä. Harkitsemisen arvoisia ovat myös aavistuksen mausteiset pinot gris- ja gewürztraminerviinit.

Samoin kuiva tai puolikuiva roseeviini toimii usein hyvin. Punaviineistä käyvät parhaiten marjaisat ja raikkaat, joissa ei ole liikaa täyteläisyyttä tai kovia tanniineja.

Hapanimelä porsas on hapanimelien ruokalajien klassikko. Sen seuraan sopii esimerkiksi kevyen mausteinen gewürztraminer- tai pinot gris -valkoviini tai oluista ryhdikäs pils. Punaviineistä voit harkita yleensä melko kevyttä pinot noiria.

Chop suey eli  suomeksi "kaikkea sekalaista" on Amerikassa kehitetty wokkiruoka, johon tulee porsasta tai kanaa, purjoa ja paprikaa. Mausteina on inkivääriä, soijaa, chiliä ja siirappia. Juomaksi sopii esimerkiksi lager.

Kantonilainen munakukkakeitto on kiinalaisravintoloiden yleinen alkuruoka, jossa kevätsipulin ja soijan maustamaan kanaliemeen valutetaan kananmunarihmoja. Sen seuraan käy esimerkiksi kuiva sherry, jonka aromimaailma sopii keiton makuihin.

Kevätkääryleet ovat friteerattuja taikinapötköjä, joiden täytteenä on esimerkiksi kasviksia tai katkarapujen ja possun seosta. Niiden raikkaaksi pariksi sopii lager, pirteä ja hedelmäinen valkoviini tai kuiva kuohuviini, jopa samppanja. Samanlaiset juomat sopivat myös dim sum- ja wontonnyyteille.

Pekingin ankka on kiinalainen klassikko, jossa ankka on paahdettu rapeaksi. Sen kanssa lasiin sopii punaviini, esimerkiksi kevyehkö pinot noir tai hedelmäinen barbera. Valkoviineistä etenkin kevyen mausteinen pinot gris käy mainiosti. Se on erityisesti paikallaan, jos ruoka tarjotaan tulisenmakean hoisin-kastikkeen kanssa. Oluena toimivat esimerkiksi ryhdikkäät pils ja india pale ale.

Naudanlihaa osterikastikkeessa ja naudanlihaa mustapapukastikkeessa ovat maukkaan mausteisia ruokia, joiden kanssa toimii myös runsas punaviini. Valitse mehevä ja hilloinen viini, joka on tehty esimerkiksi Merlot- tai Zinfandel-lajikkeesta.