Thaimaa

Thaimaalaiset maut ovat usein tuoreen yrttisiä ja hapokkaita. Ruoka saattaa olla samaan aikaan suolaista, makeaa, hapanta, kirpeää ja tulista. Koska thaimaalainen ruoka on usein erittäin tulista, sen seurana toimii parhaiten kevyt olut.

Thaimaalaisessa ruoassa voi yhdistyä esimerkiksi hapan lime, suolainen kalakastike, tulinen chili ja makea kookosmaito. Tärkeitä ainesosia ovat myös osterikastike, soijakastike, korianteri, thaibasilika, inkivääri, valkosipuli, sitruunaruoho ja erilaiset maustetahnat.

Juomasuositus
Thaimaa

Koska thaimaalainen ruoka on usein tulista, sen vastaparina toimii kevyt ja raikas lagerolut esimerkiksi Thaimaasta.

Viiniksi sopivat etenkin pirteät ja hedelmäiset valkoviinit, jotka ovat niin ikään mausteisen ruoan kevyitä ja raikkaita vastapareja. Lasiin käy usein myös lempeä ja makea -makutyypin valkoviini, jonka pehmeys ja makeus taltuttaa ruoan tulisuutta. Valitse vaikka viini, johon on käytetty aromeiltaan mausteista Gewürztraminer-lajiketta.

Halutessasi voit harkita myös runsaampia ja hapokkaampia vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin valkoviinejä. Hyviä rypälevaihtoehtoja ovat esimerkiksi aromikkaat Sauvignon Blanc, Riesling ja Pinot Gris.

Kai phenang eli kana pähkinäisessä kookoskastikkeessa viihtyy esimerkiksi raikasaromisen vivahteikkaan ja ryhdikkään valkoviinin kanssa. Valitse vaikka makutyypin chardonnay.

Kanacurryn kanssa voit harkita esimerkiksi vivahteikasta ja ryhdikästä valkoviiniä, vaikka makutyypin chileläistä sauvignon blancia.

Naudanlihasta valmistetun thaicurryn kanssa voi toimia myös punaviini, kunhan se on melko pehmeä. Tulisuus ei näet pidä kovista tanniineista. Valitse esimerkiksi mehevä ja hilloinen carmenère Chilestä.

Pad thai eli paistetut nuudelit viihtyy esimerkiksi puolikuivan rieslingin kanssa. Viinin pieni sokerimäärä taittaa ruoan mausteisuutta.

Thaimaalaisten rapukakkujen raikkaana parina toimii esimerkiksi Chilen sauvignon blanc.

Tom ka kai ja tom yam ovat thaimaalaisia keittoja, joista ensimmäiseen tulee kanaa. Ne ovat usein niin tulisia, että lager on turvallisin juomavalinta. Jos haluat viiniä, kokeile raikastavana parina esimerkiksi sauvignon blancia tai puolikuivaa rieslingiä.