Vietnam

Vietnamin keittiötä sanotaan Kaakkois-Aasian hienostuneimmaksi. Sen maut ovat raikkaita ja tuoreita, ja mausteisuus on usein hillitympää kuin esimerkiksi Thaimaan ruoissa.

Tyypillisiä Vietnamin raaka-aineita ovat riisi, kalakastike, soijakastike, katkaraputahna, yrtit ja chili. Maassa käytetään paljon tuoreita kasviksia, joita syödään myös kypsentämättöminä. Maussa korostuu tuoreus, ja rasvaa käytetään vain vähän.

Juomasuositus
Vietnam

Koska vietnamilaiset ruoat ovat kevyemmin maustettuja kuin naapurimaissa, niihin on helpompi yhdistää viinejä. Parhaiten makumaailmaan käyvät pirteät ja hedelmäiset sekä vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit. Esimerkiksi Sauvignon Blanc- ja Riesling-lajikkeista tehdyt tuoreen aromikkaat viinit toimivat usein hyvin.

Samoin kuiva kuohuviini sopii, valitse esimerkiksi samppanja. Myös kuiva tai puolikuiva roseeviini on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. 

Jos haluat vietnamilaisten liharuokien kanssa punaviiniä, harkitse esimerkiksi kevyitä marjaisa ja raikas -makutyypin viinejä, esimerkiksi Pinot Noir -rypäleestä tehtyjä.  

Kuten muiden Kaakkois-Aasian ruokien kanssa, vaalea lager on mainio olutvalinta. Sen raikkaus on paikallaan etenkin runsaan tulisten makujen parina.

Pho-keitto on vietnamilainen pitkään haudutettu liemi, johon lisätään nuudeleita sekä oman maun mukaan yrttejä, chiliä, ituja ja esimerkiksi kanaa, naudanlihaa tai äyriäisiä. Sen aromikkaaseen makuun sopii vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, esimerkiksi sauvignon blanc.

Vietnamilaiset rullat tunnetaan myös nimillä kesärullat, kevätrullat, riisipaperirullat ja gỏi cuốn. Ne ovat ohuesta riisipaperista rullattuja kylmiä pötkylöitä, jotka saavat sisäänsä salaattia, muita kasviksia, yrttejä, riisinuudeleita ja usein esimerkiksi äyriäisiä. Mietoon makuun sopii pirteä ja hedelmäinen valkoviini, esimerkiksi makutyypin riesling. Voit harkita myös kuivaa kuohuviiniä, valitse esimerkiksi hedelmäinen prosecco.