Jälkiruoat

Jälkiruoan ja viinin yhdistämisen yleissääntö on, että viinin kannattaa olla astetta ruokaa makeampi. Muuten viinin maku ei pääse esiin ja se maistuu hyvin hapokkaalta.

Juomasuositus
Jälkiruoat

Yleisesti ottaen miedot jälkiruokaviinit sopivat parhaiten tuoreen marjaisten, hedelmäisten ja kermaisten jälkiruokien seuraan. Näissä viineissä on jälkiruoan seuraan riittävää makeutta sekä ruoan tuoreita aromeja toistavaa hedelmäisyyttä.

Makeat väkevöidyt viinit kuten portviini, makea madeira ja marsala toimivat tummempien makujen, esimerkiksi suklaan ja kuivakakkujen kanssa.

Väkevöity moscatel- tai muscatviini on monipuolinen yleisviini, joka sopii lähes kaikille jälkiruoille. Siinä on sopivaa makeutta, hedelmäisyyttä ja täyteläisyyttä.

Jälkiruokaviini voi olla myös kuohuva. Makea kuohuviini sopii todella monipuolisesti erilaisten makujen pariksi, ja esimerkiksi Astin makeat muskattikuohuviinit ovat yleispätevä valinta. Viinin kuplat raikastavat kokonaisuutta, jos jälkiruoka on raskas.

Ranskalaisittain jälkiruoalle voi valita myös muun kuohuviinin, esimerkiksi samppanjan, joka sopii kuivanakin ruoan raikkaaksi vastapariksi.     

Oluet ovat erinomaisia ruokajuomia, mutta jälkiruokien seuraan niistä ei löydy yhtä paljon täsmäpareja kuin viineistä. Hedelmillä maustetut oluet kuten kriek sopivat kuitenkin moneen. Lisäksi maultaan paahteiset stout ja porter ovat erinomaisia tumman suklaan ja suklaakakkujen seuralaisia.

Miksi makean jälkiruuan kanssa suositellaan makeaa viiniä?

Kuiva viini makean suupalan kanssa vaikuttaa kovalta. Makea viini taas maistuu makean ruuan seurassa tasapainoiselta. Toisaalta myös makean viinin ja suolaisen suupalan yhdistelmä voi olla mainio: esimerkiksi voimakkaiden juustojen kanssa kannattaa rohkeasti kokeilla makeita viinejä. Lue lisää juuston ja viinin yhdistämisestä.

Mitä valitsen viiniksi, kun tarjoan jälkiruokakakkua tai makeaa piirakkaa?

Juustokakut, erilaiset leivokset ja piiraat ovat makeita ja rasvaisia. Niiden seuraan sopivat makeat viinit, joiden hapokkuus keventää rasvaisuuden tuntua. Monissa makeissa jälkiruokaviineissä hapokkuutta onkin. Tällaisia ovat esimerkiksi eisweinit ja rieslingistä tehdyt makeat auslese- tai beerenauslese-viinit Saksasta tai Itävallasta, samoin tokaji ja sauternes.

Jälkiruokana on tarjolla marjakimara kotimaisista marjoista. Sopiiko sen kanssa viini?

Raikkaat marjat saattavat maistua parhailta sellaisinaan. Kotimaiset makeat marjaviinit ja makeat kuohuviinit voivat sopia marjojen oheen, samoin makea riesling.

Mikä viini sopisi suklaajälkiruokien kuten tumman suklaakakun kanssa?

Tummassa suklaassa ja kaakaossa on karvautta. Väkevöidyn viinin alkoholi tasapainottaa tätä karvautta, joten hyviä makuyhdistelmiä suklaajälkiruoasta saa esimerkiksi portviinin, marsalan, makean madeiran tai banyulsin kanssa. Myös italialaista Valpolicellan alueen reciotoa voi kokeilla.

Jälkiruuassa on kypsennettyä päärynää, banaania, omenaa tai muita hedelmiä. Mikä viini sille sopii?

Uuden maailman late harvest -viinit ja makeat viinit esimerkiksi AlsacestaItävallasta ja Saksasta saattavat sopia. Esimerkiksi makean rieslingin, sauvignon blancin ja gewürztraminerin aromit sointuvat hedelmäjälkiruokien kanssa.

Mikä on hyvä yhdistelmä makeiden pikkuleipien kanssa?

Pikkuleipien kanssa maistuvat monet hunajaisen makeat viinit, kuten vin santo tai muscat-rypäleestä tehdyt passito di pantelleria ja täyteläinen Samoksen viini.

Onko makeissa viineissä vaihtoehtoja, jotka sopivat monenlaisen ruoan kanssa?

Tällaisia ovat makeat kuohuvat viinit, esimerkiksi asti ja moscato d’asti. Makeiden kuohuviinien hapokkuus raikastaa jälkiruokaa, ja aterian lopussa keveät kuplat tuntuvat virkistäviltä. Makeat kuohuviinit ovat hyviä marjoilla täytettyjen ohukaisten sekä kuohkeiden marenkijälkiruokien, kuten pavlovan, kanssa. Keveinä ja hapokkaina myös rieslingit ovat monikäyttöisiä jälkiruokaviinejä.