Jälkiruoat

Jälkiruoan ja viinin yhdistämisen yleissääntö on, että viinin kannattaa olla astetta ruokaa makeampi. Muuten viinin maku ei pääse esiin ja se maistuu hyvin hapokkaalta.

Juomasuositus
Jälkiruoat

Yleisesti ottaen miedot jälkiruokaviinit sopivat parhaiten tuoreen marjaisten, hedelmäisten ja kermaisten jälkiruokien seuraan. Näissä viineissä on jälkiruoan seuraan riittävää makeutta sekä ruoan tuoreita aromeja toistavaa hedelmäisyyttä.

Makeat väkevöidyt viinit kuten portviini, makea madeira ja marsala toimivat tummempien makujen, esimerkiksi suklaan ja kuivakakkujen kanssa.

Väkevöity moscatel- tai muscatviini on monipuolinen yleisviini, joka sopii lähes kaikille jälkiruoille. Siinä on sopivaa makeutta, hedelmäisyyttä ja täyteläisyyttä.

Jälkiruokaviini voi olla myös kuohuva. Makea kuohuviini sopii todella monipuolisesti erilaisten makujen pariksi, ja esimerkiksi Astin makeat muskattikuohuviinit ovat yleispätevä valinta. Viinin kuplat raikastavat kokonaisuutta, jos jälkiruoka on raskas.

Ranskalaisittain jälkiruoalle voi valita myös muun kuohuviinin, esimerkiksi samppanjan, joka sopii kuivanakin ruoan raikkaaksi vastapariksi.     

Oluet ovat erinomaisia ruokajuomia, mutta jälkiruokien seuraan niistä ei löydy yhtä paljon täsmäpareja kuin viineistä. Hedelmillä maustetut oluet kuten kriek sopivat kuitenkin moneen. Lisäksi maultaan paahteiset stout ja porter ovat erinomaisia tumman suklaan ja suklaakakkujen seuralaisia.