
Hedelmät
Hedelmiä voi nauttia jälkiruokana sellaisenaan, minkä lisäksi niitä käytetään monen reseptin raaka-aineena. Pääsääntöisesti hedelmien pariksi sopivat suhteellisen kevyet juomat, jotka toistavat niiden raikkaan hedelmäisiä ja makeita makuja.
Monien hedelmien makuun sopii mieto jälkiruokaviini. Myös makea kuohuviini esimerkiksi Astista sekä helmeilevä moscato d'asti toimivat hyvin.
Väkevistä viineistä parhaita kumppaneita ovat moscatel- ja muscatviinit. Niissä on mietojen jälkiruokaviinien tapaan selkeää hedelmäistä aromia.
Oluista hedelmien parina kannattaa kokeilla hedelmäoluita.
Ananas on tuoreena niin hapokasta, että se on viinille hieman hankala pari. Sen kanssa voi kuitenkin kokeilla makeaa jälkiruokaviiniä tai vaikka helmeilevää moscato d'astia. Myös väkevöity moscatel- tai muscatviini toimii.
Appelsiinista valmistettujen jälkiruokien makuun sopii väkevöity moscatel- tai muscatviini, jossa on samantapaista aromia. Myös mieto ja helmeilevä moscato d'asti on kokeilemisen arvoinen.
Aprikoosin miedon mehukkaaseen makuun sopii mieto jälkiruokaviini, esimerkiksi beerenauslese, trockenbeerenauslese tai sauternes. Aprikoositortun kanssa kannattaa harkita myös hieman tuhdimpaa, väkevöityä moscatel- tai muscatviiniä.
Banaanista valmistettujen jälkiruokien makuun sopii esimerkiksi Astin makea kuohuviini tai moscato d'asti. Etenkin paistettujen banaanien kanssa kannattaa maistaa myös tokajia.
Greippi sopii ennemmin salaattiin tai aamupalaksi, mutta siitä saa myös jälkiruoan esimerkiksi hunajan kanssa grillaamalla. Lasiin sopii silloin väkevöity moscatel- tai muscatviini.
Hedelmäsalaatti viihtyy esimerkiksi miedon jälkiruokaviinin, moscato d'astin tai väkevöidyn moscatel- tai muscatviinin kanssa.
Litsi on Etelä-Kiinasta lähtöisin oleva herkullinen ja aromikas hedelmä. Sen makuun sopii makea jälkiruokaviini.
Luumu sopii monenlaisiin jälkiruokiin. Väkevöity moscatel- tai muscatviini on usein hyvä juomavalinta. Punaviinissä keitettyjen luumujen makuun sopivat myös punaiset ja täyteläiset portviini ja banyuls. Jouluiset luumuhyytelö, luumujäädyke ja joulutortut viihtyvät hyvin myös makean madeiran kanssa.
Mangon makeaan ja eksoottisen hedelmäiseen makuun sopii makea jälkiruokaviini vaikka Chilestä tai Australiasta.
Melonin raikkaaseen makuun sopii esimerkiksi makea jälkiruokaviini tai moscato d'asti.
Omena sopii hyvin leivonnaisiin. Uuniomenat ja omenatortut viihtyvät makean jälkiruokaviinin, esimerkiksi maultaan hieman rustiikkisen tokajin kanssa. Myös väkevöity moscatel- tai muscatviini on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.
Passionhedelmän hapokkaaseen ja eksoottisen makeaan makuun sopii esimerkiksi makea jälkiruokaviini vaikka Chilestä, Australiasta tai Itävallasta.
Persikka ja nektariini viihtyvät Astin makean kuohuviinin tai makean jälkiruokaviinin, kuten beerenauslesen, trockenbeerenauslesen tai sauternesin kanssa. Leivonnaisten kanssa kannattaa harkita myös astetta tukevampaa, väkevöityä moscatel- tai muscatviiniä. Punaviinipersikoille sopivat myös esimerkiksi punaiset recioto della valpolicella ja marsala.
Päärynä käy hyvin keitettäväksi. Makuun sopii makea jälkiruokaviini. Punaviinissä keitetyille päärynöille sopivat myös punaiset portviini ja banyuls. Jäätelön ja suklaakastikkeen kanssa tarjotuille kauniin Helenan päärynöille sopii väkevöity moscatel- tai muscatviini. Sinihomejuustolla kuorrutettujen päärynöiden kanssa voit kokeilla myös kuivaa, hillomaisen täyteläistä amarone-punaviiniä.
Sitruuna ja lime sopivat esimerkiksi vaahtoihin ja kohokkaisiin, joille käy makea jälkiruokaviini. Sitruunatorttu ja muut leivonnaiset viihtyvät myös astetta tukevamman, väkevöidyn moscatel- tai muscatviinin kanssa.
Viikunat maistuvat tuoreena makean jälkiruokaviinin, esimerkiksi vin santon kanssa. Punaviinissä keitetyille viikunoille sopivat esimerkiksi punaiset portviini ja banyuls. Kuivattujen viikunoiden makuun käy esimerkiksi makea sherry, jossa on usein samankaltaisia aromeja.