Marjat

Marjoja voi nauttia niin sellaisenaan, kylmissä jälkiruoissa kuin leivonnaisissakin. Yleensä lasiin käyvät parhaiten suhteellisen kevyet ja hedelmäiset juomat, jotka sopivat marjojen tuoreen kesäisiin makuihin.

Juomasuositus
Marjat

Marjojen makuun sopii yleensä parhaiten mieto jälkiruokaviini. Myös makea kuohuviini esimerkiksi Astista sekä helmeilevä moscato d'asti toimivat hyvin.

Väkevistä viineistä parhaita kumppaneita ovat moscatel- ja muscatviinit, joiden aromeissa on mukana hedelmäisyyttä.

Oluista marjojen parina kannattaa kokeilla hedelmäoluita.

Karpalot ovat hapokkaita ja melko voimakkaan makuisia marjoja, jotka voidaan tarjota esimerkiksi kinuskikastikkeen kanssa, vaahtona tai hyytelössä. Lasiin sopii mukautuva väkevöity moscatel- tai muscatviini tai Astin makea kuohuviini.

Karviainen on hapokas marja, joka sopii hyvin torttuihin ja paistoksiin. Niiden makuun sopii yleensä makea jälkiruokaviini, esimerkiksi beerenauslese, trockenbeerenauslese tai sauternes. Karviaiskiisselin kevyehköön makuun sopii esimerkiksi raikas Astin makea kuohuviini.

Kirsikka kuuluu esimerkiksi klassiseen Schwarzwaldintorttuun, jonka seuraan sopii mieto jälkiruokaviini, esimerkiksi beerenauslese, trockenbeerenauslese tai sauternes. Clafoutis puolestaan on ranskalainen kirsikkapannukakku, jonka runsaaseen makuun sopivat myös punaiset portviini ja banyuls. Myös kriek eli kirsikkaolut sopii tietysti hyvin.

Lakka on hienonmakuinen marja, joka viihtyy hedelmäisen miedon jälkiruokaviinin kuten beerenauslesen, trockenbeerenauslesen tai sauternesin kanssa.

Mansikat kermavaahdon kanssa sekä muut mansikkajälkiruoat sopivat makean jälkiruokaviinin, esimerkiksi sauternesin seuraan. Myös kuohuviini, esimerkiksi samppanja, on perinteinen valinta.

Mustaherukka on maultaan voimakas ja hapokas, joten sellaisenaan se on melko vaikea yhdistää viiniin. Mustaherukkatortun ja -vaahdon seuraan sopii kuitenkin esimerkiksi makea jälkiruokaviini, moscato d'asti tai Astin makea kuohuviini.

Mustikkapiirakan ja muiden mustikkajälkiruokien seuraan sopii makea jälkiruokaviini, esimerkiksi maultaan usein hieman rustiikkinen tokaji.

Puolukka on usein viinille liian vaikea pala, mutta puolukkavaahdon tai puolukkajäädykkeen makuun sopii esimerkiksi erittäin mukautuva, väkevöity moscatel- tai muscatviini.

Tyrnimarjan maku on voimakas. Siitä valmistettujen jälkiruokien makuun sopii niin ikään väkevöity moscatel- tai muscatviini.

Vadelmat tarjotaan usein erilaisissa kermaisissa jälkiruoissa, kakuissa tai tortuissa. Makuun sopii silloin hedelmäinen ja makea jälkiruokaviini, esimerkiksi beerenauslese, trockenbeerenauslese tai sauternes.