Kovat ja puolikovat kypsytetyt juustot

Kovat ja puolikovat kypsytetyt juustot viihtyvät hyvin punaviinien seurassa. Ne ovat kuitenkin melko mukautuvia, joten voit harkita myös aromikasta valkoviiniä, portviiniä tai maukasta olutta, esimerkiksi alea.

Juomasuositus
Kovat ja puolikovat kypsytetyt juustot
Useimpien kovien ja kypsytettyjen juustojen pariksi sopii vivahteikas ja kehittynyt punaviini, joka saattelee hyvin juuston kehittyneitä ja pähkinäisiä aromeja.

Jos haluat valkoviinin, valitse esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs, jossa on tarpeeksi aromikkuutta. Myös makean täyteläinen portviini on yleispätevä vaihtoehto.

Monen kovan ja kypsän juuston kanssa toimii yllättävän hyvin myös aromikas kuiva kuohuviini, esimerkiksi samppanja.

Olutlasiin sopii maukas juoma, esimerkiksi ale vaikka Belgiasta. 

Appenzeller on sveitsiläinen, puolikova, lehmämaidosta valmistettu juusto. Sitä myydään eri pituisia aikoja kypsytettynä. Nuoremmille sopii kevyehkö marjaisa ja raikas -makutyypin punaviini, esimerkiksi pinot noir, tai vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, esimerkiksi pinot gris. Pitkään kypsytetyn appenzellerin kanssa maistuu vivahteikas ja kehittynyt punaviini.

Cheddar on brittiläinen kova, kypsytetty lehmänmaitojuusto. Maku on melko hapan ja nuorena mieto, mutta kypsässä cheddarissa on täyteläisyyttä ja pähkinäisyyttä. Viiniksi sopii vivahteikas ja kehittynyt punaviini esimerkiksi Bordeaux'sta. Myös portviiniä kannattaa harkita. Oluista cheddarille sopii esimerkiksi englantilainen ale.

Comté on ranskalainen kypsytetty lehmänmaitojuusto, jonka maku on runsas, maukas ja pähkinäinen. Sen kanssa sopii etenkin vivahteikas ja kehittynyt punaviini.

Edam on alun perin hollantilainen puolikova ja miedonmakuinen lehmänmaitojuusto. Nuori edam on kevyt aamupalajuusto, mutta kypsytetty sopii myös juustotarjottimelle. Valitse kevyenmakuisen juuston viiniksi esimerkiksi marjaisa ja raikas punaviini kuten pinot noir tai vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini. Oluista sopii vaalea vehnäolut.  

Emmental on alun perin sveitsiläinen kypsytetty lehmänmaitojuusto. Nuorena maku on makeahko ja lievästi pähkinäinen, pitkään kypsytettynä voimakas ja aromikas. Nuorelle emmentalille sopii marjaisa ja raikas punaviini, esimerkiksi pinot noir, tai vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, joka on tehty esimerkiksi Chardonnay-lajikkeesta. Kypsä emmental viihtyy vivahteikkaan ja kehittyneen punaviinin tai portviinin kanssa. Oluista kokeile vaikka belgialaista alea tai trappistia.

Gouda on alun perin hollantilainen puolikova tai kova lehmänmaitojuusto, jonka maku on pähkinäinen. Pitkään kypsytetty gouda on hyvin aromikasta ja voimakkaasti suolaista. Nuorelle goudalle sopii marjaisa ja raikas punaviini, kypsälle vivahteikas ja kehittynyt. Erittäin kypsän ja suolaisen goudan makeaksi vastapariksi sopii myös jälkiruokaviini tai portviini. Oluista kypsän goudan parina kannattaa maistaa strong alea.

Gruyère on alun perin sveitsiläinen kova ja kypsytetty lehmänmaitojuusto. Etenkin kypsässä juustossa on pähkinäinen maku. Valitse lasiin vivahteikas ja kehittynyt punaviini tai vaikka belgialainen ale.

Manchego on espanjalainen kova ja usein pitkään kypsytetty juusto, jonka maku on pähkinäinen mutta suhteellisen mieto. Lasiin sopii esimerkiksi Espanjan Riojan vivahteikas ja kehittynyt punaviini. Myös vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini on hyvä vaihtoehto, valitse sekin halutessasi Espanjasta. Etenkin tapaksena tarjotun juuston pariksi käy myös kuiva sherry.

Morbier on ranskalainen puolikova lehmänmaitojuusto. Sen tunnistaa keskellä olevasta harmaasta raidasta, joka oli ennen tuhkaa. Maku on nuorena mieto, mutta se muuttuu kypsytyksen myötä runsaammaksi. Lasiin sopii suhteellisen kevyt punaviini, esimerkiksi marjaisa ja raikas pinot noir.

Parmigiano reggiano eli parmesaani on italialainen lehmänmaidosta valmistettu kova, tiivis ja suolainen juusto. Se sopii aperitiivina tarjottavan kuivan kuohuviinin pariksi, valitse lasiin esimerkiksi franciacorta tai samppanja. Myös esimerkiksi Italialainen vivahteikas ja kehittynyt punaviini on hyvä valinta. Samat viinit käyvät myös grana padanolle.

Pecorino on italialaisten lampaanmaitojuustojen yleisnimi. Ne ovat yleensä puolikovia tai kovia juustoja, joissa on kypsinä voimakas maku. Lasiin sopii italialainen vivahteikas ja kehittynyt punaviini tai vaihtoehtoisesti raikas italialainen vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini.

Saint-nectaire ja saint-paulin ovat ranskalaisia puolikovia ja melko miedonmakuisia lehmänmaitojuustoja. Niiden kanssa lasiin sopii esimerkiksi vivahteikas ja kehittynyt Bordeaux'n punaviini.

Tilsit on lehmänmaidosta valmistettu puolikova juusto, jonka maku on kirpeän voimakas ja aavistuksen hedelmäinen. Joskus mausteena on kuminaa. Nimensä juusto on saanut entisessä Itä-Preussissa ja nykyisellä Venäjällä sijaitsevalta Tilsitin kaupungilta. Myös se pitää vivahteikkaasta ja kehittyneestä punaviinistä tai alesta.