Pehmeät lehmänmaitojuustot

Pehmeät lehmänmaitojuustot ovat usein maultaan lempeitä ja korkeintaan keskitäyteläisiä. Niiden seuraan sopii yleensä kevyempi juoma kuin esimerkiksi kovien ja kypsien juustojen pariksi. Poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön, joten pehmeisiin juustoihin mahtuu myös täyteläisiä lajeja.

Juomasuositus
Juomasuositus
Vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini sopii hyvin pehmeiden ja vaaleiden juustojen raikkaaksi pariksi. Myös punaviinivalinta voi olla kevyehkö, joten ota lasiin esimerkiksi marjaisa ja raikas punaviini.

Oluista näiden juustojen pariksi sopii usein mainiosti vehnäolut, joka on raikkaan aromikas mutta suhteellisen miedonmakuinen oluttyyppi. 

Bel paese eli "kaunis maa" on italialainen puolipehmeä lehmänmaitojuusto. Sen maussa on happamuutta. Pariksi sopii esimerkiksi marjaisa ja raikas pinot noir tai vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, joka on tehty esimerkiksi Chardonnay-lajikkeesta.

Limburger on belgialainen, melko pehmeä lehmänmaitojuusto. Tuoksu on voimakas ja maku keskitäyteläinen. Lasiin sopii belgialainen ale tai vaikka marjaisa ja raikas punaviini, esimerkiksi pinot noir.

Livarot on ranskalainen pehmeä lehmänmaitojuusto, jonka tuoksu ja maku ovat persoonallisen voimakkaat. Sen kehittyneeseen makuun sopii marjaisan ja raikkaan punaviinin ohella vivahteikas ja kehittynyt punaviini. Halutessasi voit valita myös ranskalaisen siiderin tai vehnäoluen.

Mascarpone on italialainen lehmänmaidosta valmistettu mieto, levitettävän pehmeä tuorejuusto. Yleensä sitä käytetään jälkiruokien valmistuksessa, jolloin lasiin sopii makea jälkiruokaviini.

Mozzarella on italialainen pehmeä juusto, joka valmistetaan perinteisesti puhvelinmaidosta, nykyisin myös lehmänmaidosta. Sitä käytetään ruoanlaitossa ja salaateissa, joiden seuraan sopii esimerkiksi italialainen pirteä ja hedelmäinen valkoviini tai kuiva roseeviini.

Munster on Ranskan Alsacesta tuleva pehmeä juusto, jonka hieno tuoksu ja maku ovat hyvin voimakkaat. Lasiin sopii esimerkiksi Alsacen vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini tai Gewürztraminer-rypäleen valkoviini. Myös marjaisa ja raikas pinot noir toimii hyvin. Samat viinit käyvät myös muiden punakittijuustojen, esimerkiksi epoissesin, seuraan.

Pont-l'évêque on ranskalainen pehmeä lehmänmaitojuusto, jossa on kypsyneenä voimakkaan aromaattinen maku. Sen seuraan sopii esimerkiksi aromikas Gewürztraminer-rypäleen valkoviini, kevyehkö marjaisa ja raikas punaviini, ranskalainen siideri tai belgialainen ale.

Port salut on alun perin ranskalainen pehmeä lehmänmaitojuusto. Sen maku on mieto ja melko hapokas. Lasiin sopii esimerkiksi marjaisa ja raikas punaviini tai belgialainen ale.

Reblochon on ranskalainen puolipehmeä lehmänmaitojuusto, jonka maku on aromikas ja pähkinäinen. Sen kanssa sopii esimerkiksi marjaisa ja raikas pinot noir tai vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini.