Raclette

Raclette on illanistujaisruoka, jota nautitaan Alpeilla niin Sveitsissä, Ranskassa kuin Itävallassakin. Lisänä tarjotaan esimerkiksi kasviksia, perunaa, etikkasäilykkeitä, kinkkua ja leipää. Rasvainen raclettejuusto kaipaa parikseen raikasta juomaa.

Ennen raclettejuusto sai sulaa takkatulen loimussa, mutta nykyisin ruoanlaitto tapahtuu pöydässä sähkökäyttöisellä raclette-pöytägrillillä. Racletten valmistus on jo itsessään hauska ohjelmanumero. Lisukkeina tarjotaan perunan ja leivän lisäksi esimerkiksi hillosipuleja, oliiveja, herkkusieniä ja kinkkuja.

Juomasuositus
Juomasuositus

Raclette tykötarpeineen viihtyy raikkaan valkoviinin kanssa, valitse esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini. Lasiin käy vaikka makutyypin riesling tai vaihtoehtoisesti Grüner Veltliner -lajikkeen valkoviini.  Alppitunnelmaan sopii tietysti myös sveitsiläinen valkoviini.

Jos haluat punaviinin, kevyehkö marjaisa ja raikas on varmin valinta. Jos pöydässä paistetaan juuston pariksi myös lihaa, voit harkita laseihin myös mehevää ja hilloista punaviiniä esimerkiksi Italiasta

Olutlasiin sopii vastaavan kevyt ja raikasarominen juoma, valitse esimerkiksi pils tai vehnäolut.