Bagna cauda

Bagna cauda on kasvisten dippaukseen tarkoitettu lämmin kastike, joka valmistetaan sardellista, valkosipulista ja oliiviöljystä. Ruokalaji on suosittu Etelä-Ranskassa ja Pohjois-Italiassa.

Tyypillisiä bagna caudaan dipattavia kasviksia ovat varsiselleri, fenkoli, paprika, porkkana, endiivi, parsakaali ja retiisi.

Juomasuositus
Bagna cauda

Dippikastikkeen maku on runsas, joten myös viini voi olla kasvisviiniksi täyteläinen. Valitse esimerkiksi kuiva roseeviini tai viilennettynä tarjottava marjaisa ja raikas punaviini esimerkiksi Italiasta.

Myös hedelmäiset ja raikkaat valkoviinit käyvät, etenkin kuivat pirteät ja hedelmäiset. Valitse viiniksi esimerkiksi pohjoisitalialainen kevyen aromaattinen Arneis- tai Cortese-lajikkeen viini tai vaikka soave

Olueksi voit ottaa esimerkiksi raikkaan lagerin tai vaalean vehnäoluen. Melko kevyinä ne yhdistyvät hyvin kasviksiin ja toimivat dippikastikkeen raikastavana parina.