Parsa

Parsa kuuluu arvostetuimpiin kasviksiin. Sen persoonallista makua on pidetty viinin kannalta vaikeana, mutta todellisuudessa parsalle löytyy valkoviineistä hyviä kumppaneita. Myös vaalea ja raikas olut on hyvä juomavalinta.

Parsa tarvitsee viinin kanssa lisukkeen

Parsan ilmestyminen kauppoihin on varma kevään merkki. Keitetty vihreä tai valkoinen parsa ovat arvostettuja herkkuja, mutta perinteisesti niiden yhdistämistä viiniin pidetään hankalana. Parsa sellaisenaan saa viinin tuntumaan metalliselta. Lisukkeet, kuten voikastike beurre blanc ja hollandaisekastike, voisula, oliiviöljy ja sitruuna, muuttavat kokonaisuuden sointuvammaksi viinien kumppaniksi.

Juomasuositus
Parsa

Keitetylle parsalle käyvät ennen kaikkea vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit, joiden raikkaus ja aromikkuus kantaa ruoan parina.

Oluista valinta kannattaa kohdistaa vaaleisiin ja vastaavan raikkaisiin lageriin, pilsiin tai vehnäolueen.

Sauvignon Blanc -rypäleen viinit ovat hyvä valinta, ja niistä etenkin sancerre on klassinen parsaviini. Viinin aromikkuus ja yrttisyys sopii hyvin parsan makuun. Myös Riesling-lajikkeen viinit toimivat erinomaisesti, myös puolikuivat. Grüner Veltliner on kolmas harkitsemisen arvoinen, aromaattinen ja raikas rypälevaihtoehto.

Jos haluat pehmeämmän viinin, Muscat-lajikkeen viini on klassinen valinta. Sen kukkea aromi sopii parsan makuun.

Varsinkin voisulan tai hollandaisekastikkeen kera tarjotulle parsalle sopii myös vivahteikas ja ryhdikäs chardonnay, jossa on usein kevyen voisia vivahteita. Samoin Pinot Blanc -lajikkeen viinejä kannattaa harkita.

Jos parsa on grillattu tai paahdettu, voit tarjota sen kanssa myös kuivaa roseeviiniä. Viinin kesäinen hedelmäisyys tukee yhdistelmää. 

Myös samppanja tai muu kuiva kuohuviini on toimiva, raikas ja aromikas vaihtoehto.