Kasviskeitot

Kasviskeittojen maku on yleensä melko kevyt, joten myös juomat saavat seurata samaa linjaa. Avainsanoja ovat raikkaus ja hedelmäisyys, jotka toistavat kasvisten makuja.

Juomasuositus
Juomasuositus

Kasviskeitoille sopivat etenkin pirteät ja hedelmäiset valkoviinit, jotka ovat yleensä raikkaita ja melko kevyitä. Myös astetta runsaammat vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit sopivat silloin, kun keiton maussa on runsasta aromikkuutta.

Myös olut saa olla vastaavan kevyt, raikas ja vaalea. Lager ja pils ovat yleispäteviä valintoja.

AVOKADOKEITTO tarjotaan yleensä kylmänä. Maku on mieto ja avokadon koostumuksen ansiosta kermainen. Se viihtyy melko kevyen mutta keiton makuun sopivasti raikkaan pirteän ja hedelmäisen valkoviinin kanssa. Valitse esimerkiksi Chardonnay-lajikkeen viini vaikka Chilestä.

Jos annoksessa on mukana tulisuutta, voit kokeilla aromaattista, aavistuksen mausteista Pinot Gris -lajikkeen valkoviiniä.

BORSSI on venäläinen punajuurikeitto, jonka juomaksi sopii etenkin olut. Valitse esimerkiksi pils, jossa on maukkaalle keitolle sopivaa runsautta ja raikastavaa ryhdikkyyttä. Lasiin käy myös kevyehkö ja raikas pirteä ja hedelmäinen -makutyypin viini. Kevyt marjaisa ja raikas -makutyypin punaviini on yllättävämpi valinta. Se sopii etenkin viilennettynä, jolloin viinin maku kevenee ja sen hapokkuus nousee esiin.

CRÈME NINON on ranskalainen hernesosekeitto, jonka ainesosiin kuuluu samppanja tai kuohuviini. Sen voi tarjota kuumana tai kylmänä. Kuiva samppanja sopii crème ninonin kanssa myös lasiin. Vaihtoehtoisesti voit tarjota esimerkiksi ranskalaista crémantkuohuviiniä tai espanjalaista cavaa. Viinin kupliva raikkaus ja aromikkuus toimii samettisen hernekeiton parina. Valkoviineistä käyvät esimerkiksi vastaavan aromikkaat ja ryhdikkäät Alsacen riesling ja Itävallan grüner veltliner.

FENKOLIKEITON maku vivahtaa hieman anikseen. Sille kannattaa valita melko kevyt mutta yrttisen aromikas valkoviini, esimerkiksi Italiasta frascati tai verdicchio. Myös Italian tai muun viinimaailman pinot grigio on mainio valinta.

GAZPACHO on kylmä espanjalainen tomaatti-kasviskeitto, joka tulee alkujaan Andalusiasta. Valitse raikkaan aromikkaan keiton seuraan vastaava viini, esimerkiksi espanjalainen kuiva Verdejo- tai Albariño-lajikkeen viini. Myös Sauvignon Blanc -lajikkeen yrttisiä viinejä kannattaa harkita, ota viini esimerkiksi Chilestä. Samoin raikas kuohuviini sopii, valitse esimerkiksi cava.

KURPITSAKEITON maku on makeahko, pehmeä ja usein hieman paahteinen. Voit valita viiniksi raikastavan vastaparin, esimerkiksi kuivan vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin rieslingin. Jos keiton maku on erityisen pehmeä ja kermainen, voit valita myös runsaan ja paahteisen valkoviinin. Runsasmakuisen keiton olueksi sopii ale, valitse esimerkiksi golden ale.

LINSSEISTÄ ja PAVUISTA valmistetut keitot ovat yleisiä Välimeren maissa. Mukana on usein tomaattia, joskus myös sardellia tai pekonia. Valitse tuhdin linssikeiton viiniksi kuiva roseeviini, jossa on sen seuraan sopivaa aromikkuutta ja raikasta hedelmäisyyttä. Myös esimerkiksi italialainen vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini sopii keiton raikastavaksi pariksi.

MAA-ARTISOKKAKEITTO on herkkuruoka, jonka maku on sosekeitoista hienoimpia. Samettisen, maukkaan keiton pariksi sopii raikas, hapokas ja aromikas viini. Voit valita juhlavasti kuivan kuohuviinin, esimerkiksi samppanjan. Myös valkoviini sopii, valitse esimerkiksi aromikas Grüner Veltliner -lajikkeen viini. Myös monet vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin viinit toimivat hyvin.

MINESTRONE on italialainen tomaatti-papukeitto, jossa saattaa olla mukana myös pastaa. Maukkaan keiton pariksi sopii valkoviinin ohella kevyehkö punaviini, esimerkiksi Italiasta barbera tai chianti  Vaihtoehtoisesti voit ottaa myös marjaisa ja raikas -makutyypin punaviinin.

NOKKOSKEITTO on keväinen, mieto ruoka, jonka voi hyvin syödä sellaisenaan. Jos tarjoat viiniä tai olutta, valitse kevyt ja raikas juoma. Rypälelajikkeista esimerkiksi tuoreen yrttinen Sauvignon Blanc sopii aromimaailmaan. Voit kokeilla myös kuivaa, raikasta kuohuviiniä.

PARSAKEITTO on aromikas ruoka, joka viihtyy raikkaan, aromikkaan ja ryhdikkään juoman kanssa. Valitse vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, esimerkiksi makutyypin sauvignon blanc tai riesling. Myös pehmeästä ja aromaattisen kukkeasta Muscat-lajikkeesta tehty viini on mielenkiintoinen vaihtoehto.

PISTOU on basilikalla maustettu Provencen kasviskeitto. Tarjoa sen kanssa eteläranskalaiseen tyyliin esimerkiksi kuivaa roseeviiniä, joka on keiton raikas ja hedelmäinen kumppani.

PINAATTIKEITTO on Suomessa kotiruoka. Italiassa pinaattikeitto saa lisämakua kasvisliemestä ja pavuista, jolloin seuraan voi harkita kevyttä viiniä tai olutta. Valitse esimerkiksi italialainen soave tai verdicchio. Myös Pinot Grigio -rypäleen viinit käyvät hyvin.

PORKKANASOSEKEITTO on maultaan pehmeä ja hieman makea. Pirteä ja hedelmäinen -makutyypin kuivat viinit sopivat sen raikastavaksi pariksi, mutta myös kuiva siideri on mielenkiintoinen vaihtoehto.

RIBOLLITA on toscanalainen valkopapu-mustakaalikeitto, jossa on mukana tomaattia, varsiselleriä ja sipulia. Sen runsasmakuiseen seuraan sopii valkoviinin ohella kevyehkö mutta aromikas punaviini, esimerkiksi chianti tai kevyt tai keskitäyteläinen Valpolicellan alueen viini.

SIENIKEITTO on hienonmakuinen ja mukautuva ruoka, joka maistuu monenlaisten juomien parina. Halutessasi voit tarjota alkukeiton parina pääruoan juomaa. Väkevöidyistä viineistä sienikeiton klassisia kumppaneita ovat kuiva sherry ja kuiva madeira. Valkoviiniksi voit valita kermaista keittoa raikastavan parin, esimerkiksi vivahteikkaan ja ryhdikkään viinin. Voit harkita myös esimerkiksi Chardonnay-lajikkeen viinejä, jopa runsaita ja paahteisia, jos keitto on erityisen täyteläinen.

SIPULIKEITTO valmistetaan Ranskassa vahvaan liemeen ja gratinoidaan uunissa juuston kanssa. Sen runsaaseen makuun sopivat siksi aromikkaat juomat, etenkin vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit. Klassisia valintoja ovat esimerkiksi kuivat Bordeaux'n tai Loiren alueen valkoviinit. Myös kevyehkö punaviini toimii, valitse esimerkiksi Beaujolais'n alueen punaviini tai marjaisa ja raikas -makutyypin viini. Samoin olut saa olla runsas ja aromikas, valitse esimerkiksi ale vaikka Belgiasta.

VICHYSOISSE eli PURJO-PERUNASOSEKEITTO on alkujaan ranskalainen ruokalaji. Se on klassinen alkukeitto, jonka voi tarjota niin kylmänä kuin kuumana. Pehmeän maukas keitto viihtyy raikkaan vivahteikkaassa viiniseurassa, joten valitse lasiin vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini. Esimerkiksi Loiren alueen sauvignon blanc on hyvä valinta.