Carpaccio

Carpaccio tehdään leikkaamalla kohmeisesta naudan- tai vasikanfileestä seitinohuita viipaleita, jotka tarjotaan yleensä rucolan ja parmesaanilastujen saattelemana. Kylmän ja raa'an lihan seuraan sopii raikkaan hapokas ja melko kevyt juoma.

Carpaccion kehitti Venetsian Harry's Bar -ravintolassa keittiömestari Giuseppe Cipriani. Nimensä ruokalaji sai renessanssimaalari Vittore Carpacciolta, joka käytti töissään lihanpunaisia värejä.

Juomasuositus
Juomasuositus
Carpaccion viiniksi sopii suhteellisen kevyt marjaisa ja raikas punaviini tai hapokkaan aromikas vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini.

Voit valita punaviiniksi italialaiseen tyyliin myös vaikka keskitäyteläisen Veneton alueen punaviinin tai chiantin. Pääasia on, että punaviini ei ole kovin täyteläinen. Raikkaaksi valkoviinipariksi käyvät esimerkiksi soave, gavi tai Arneis- tai Pinot Grigio -lajikkeen viinit.

Myös kuiva kuohuviini on hyvä valita. Valitse esimerkiksi samppanja tai italialainen kuiva kuohuviini.

Samoin kuiva roseeviini toimii carpaccion raikkaana parina.

Olueksi sopii parhaiten raikas, vaalea ja melko kevyt juoma. Valitse esimerkiksi pils tai lager.

Samanlaiset juomat sopivat myös carne crudo -ruokalajille, joka on Piemonten maakunnan versio tartarista.

Myös pohjoismainen riimihärkä viihtyy näiden juomien seurassa.