Naudanlihapihvit

Naudasta saadaan monia herkullisia pihvipaloja, jotka valmistetaan paistamalla tai grillaamalla. Vahvanmakuisen pihvin juoma saa olla täyteläinen. Jos pihvi jätetään sisältä punaiseksi, sille valittavan punaviinin kannattaa olla myös tanniininen. Yhdistelmästä tulee toimiva, sillä kovalta maistuvat tanniinit ja lihan raa'at proteiinit tasapainottavat suussa toisiaan.

Chateaubriand on härän sisäfileestä leikattu paksu pihvi, joka valmistettiin ensimmäistä kertaa 1800-luvun alussa Lontoossa Ranskan suurlähettiläänä toimineelle varakreivi François-René de Chateaubriandille. Pihvi paistetaan nopeasti kuumalla pannulla, ja lisänä tarjotaan bearnaisekastiketta tai persiljavoita.

Porterhouse steak on chateaubriandin amerikkalainen luullinen versio. Se on iso, paistettu tai grillattu kyljys. Nimeä käytetään joskus myös paksusta T-luupihvistä.

Entrecôte on ulkofileen ja etuselän välisestä lihasta leikattu pihvi, joka saatetaan tehdä myös ulkofileestä. Siinä on mukana rasvaa, joten se sopii erityisen hyvin grillattavaksi.

Pippuripihvi on runsaalla pippurilla maustettu sisäfileepihvi. Joskus lisänä on pippurinen kermakastike.

Sipulipihvi on sisä- tai ulkofileepihvi, jonka seurana tarjotaan kuullotettuja sipuleita tai niiden kanssa haudutettua kermakastiketta.

T-luupihvi on sisäfileen keskikohdasta tehty pihvi, jossa on keskellä t-kirjaimen muotoinen luu. Se sopii erinomaisesti grillattavaksi.

Tournedos on pienehkö, korkea sisäfileepihvi.

Tournedos rossini on ruokalaji, jossa tournedos saa seurakseen tryffeliä, paistettua hanhenmaksaa ja madeirakastiketta. Voit kokeilla sen kanssa alla mainittuja juomia tai yllätyksellisesti kuivaa roseesamppanjaa, jonka vivahteikkuus seuraa ruokalajin ylellistä makua. Rosee on samppanjaksi täyteläinen, ja kuohuviinin kuplat antavat yhdistelmän toimivuutta edistävää ryhtiä.

Juomasuositus
Juomasuositus
Pihvien seuraan sopivat monenlaiset punaviinit eri puolilta maailmaa. Pääasia on, että viini on tarpeeksi täyteläinen.

Klassiset pihvipunaviinit ovat ennen kaikkea rotevia ja voimakkaita. Valitse esimerkiksi viini, johon on käytetty usein runsaan tanniinisia Cabernet Sauvignon-, Malbec-, Shiraz- tai Syrah-lajikkeita.

Perinteisiä pihvien punaviinejä tulee esimerkiksi Ranskan Bordeaux'sta ja Rhônesta, Espanjan Riojasta ja Ribera del Duerosta sekä Portugalista.

Voit valita viinin myös Euroopan ulkopuolelta. Ota täyteläinen tai erittäin täyteläinen viini, jonka makutyyppi on joko roteva ja voimakas tai halutessasi sitä aavistuksen pehmeämpi mehevä ja hilloinen. Viini voi tulla esimerkiksi Australiasta, Argentiinasta, Chilestä, Etelä-Afrikasta tai Yhdysvalloista.

Pihvioluiksi sopivat esimerkiksi varsin täyteläisen makuiset tumma lager, vahva lager, ale ja stout tai porter.