Pizza ja calzone

Napolin leipurien keksimä vaatimaton lätty muuttui jo aikaa sitten runsaspäällysteiseksi pizzaksi. Ruoan alkuperää voi kunnioittaa valitsemalla italialaisen viinin, mutta mikään ei estä valitsemasta viiniä tai olutta mistä tahansa päin maailmaa.

Juomasuositus
Pizza ja calzone

Kuten muiden ruokien kohdalla, myös pizzan seuraan kannattaa valita juoma, jonka täyteläisyys on ruoan kanssa samalla asteella.

Klassisen italialaisen pizzan seuraan sopii italialainen kevyt tai keskitäyteläinen punaviini. Se voi tulla esimerkiksi SisiliastaApuliasta tai Toscanasta.

Oluista perinteisin valinta on lager.

Nykypäivän tuhdille pizzalle sopii myös täyteläinen punaviini. Valitse esimerkiksi mehevä ja hilloinen punaviini, joka voi hyvin tulla vaikka Australiasta tai Yhdysvalloista. Myös oluissa voit harkita aromikasta juomaa, joten ota esimerkiksi ryhdikäs ja maukas india pale ale.

Margheritan eli tomaatti-juustopizzan kanssa sopii pirteä ja hedelmäinen valkoviini esimerkiksi Italiasta. Kevyt ja raikas viini säestää hyvin perinteisen peruspizzan kevyehköä makua.

Frutti di mare -äyriäispizzan kanssa sopii myös Italian vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, jossa on merenherkkujen seuraan sopivaa aromikkuutta.

Kinkku- ja makkarapizzat viihtyvät punaviinien kanssa, valitse italialaisittain esimerkiksi chianti

Calzone on pizzan versio, jossa täyte on puolikuuksi taitellun pizzan sisällä. Sille käyvät samat juomat kuin muille pizzoille.