Pizza

Napolin leipurien keksimä vaatimaton lätty muuttui jo aikaa sitten runsaspäällysteiseksi pizzaksi. Ruoan alkuperää voi kunnioittaa valitsemalla italialaisen viinin, mutta mikään ei estä valitsemasta viiniä tai olutta mistä tahansa päin maailmaa.

Juomasuositus
Pizza ❤ Italia: Yleisvinkit pizzan ja juoman liittoon

Kuten muiden ruokien kohdalla, myös pizzan seuraan kannattaa valita juoma, jonka täyteläisyys on ruoan kanssa samalla asteella.

Klassisen italialaisen pizzan seuraan sopii italialainen kevyt tai keskitäyteläinen punaviini. Se voi tulla esimerkiksi SisiliastaApuliasta tai Toscanasta. Oluista perinteisin valinta on lager. Myös alkoholittomista juomista löytyy erinomaisia vaihtoehtoja pizzalle.

Nykypäivän tuhdille pizzalle sopii myös täyteläinen punaviini. Valitse esimerkiksi mehevä ja hilloinen punaviini, joka voi hyvin tulla vaikka Australiasta tai Yhdysvalloista. Myös oluissa voit harkita aromikasta juomaa, joten ota esimerkiksi ryhdikäs ja maukas india pale ale

Vinkki! Punaviini kannattaa nauttia aina hieman viilennettynä, 30 minuuttia jääkaapissa yleensä riittää. Liian lämmin punaviini maistuu helposti turhan voimakkaalta. Viilentäminen tuo esiin viinin hapokkuutta ja keventää makua pizzaan sopivaksi.

Minkälaiset viinit sopivat erilaisille pizzoille?

Katso 8 viinisuositusta suosikkipizzoille

Italialaiset klassikkopizzat & viini

  1. Margheritan eli tomaatti-juustopizzan kanssa sopii pirteä ja hedelmäinen valkoviini esimerkiksi Italiasta. Kevyt ja raikas viini säestää hyvin perinteisen peruspizzan kevyehköä makua.
  2. Frutti di mare -äyriäispizzan kanssa sopii Italian vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, jossa on merenherkkujen seuraan sopivaa aromikkuutta.
  3. Quattro stagioni sisältää tonnikalaa, katkarapuja, kinkkua ja herkkusieniä. Täytteiden kumppaniksi käy marjaisa ja raikas toscanalainen sangiovese punaviini. Sangiovese tarjoaa tomaattipohjaiselle pizzalle riittävästi luonnetta ja happoja. Myös Toscanan alueen kevyemmät Chiantit rakastavat tätä pizzaa.
  4. Quattro formaggi on herkullinen italialainen neljän juuston pizza. Juustojen täyteläisen kombon kruunaa mehevä ja hilloinen viini. Voit valita juustoille sopivan muhevan viinin Italian Apuliasta, mutta myös Veneton keskitäyteläiset punaiset ovat omiaan juustoisen pizzan kumppaneina. Jos uskaltaa kurkata laajemmalle viinimaailmaan, myös australialainen mehevä shiraz-pohjainen viini toimii pizzan kumppanina.
  5. Prosciutto e funghi, eli ilmakuivatun kinkun ja sienien täyttämä pizza on todellinen punaviininystävä. Valitse herkulle makupariksi vaikkapa punaviini Italian Piemontesta barbera-rypäleestä. Myös pinot noirista valmistetut punaviinit muodostavat erinomaisen makuparin pizzan kanssa. 

    Nykyaikaiset suursuosikit & viini

  6. Barbequepizzassa korostuvat bbq-kastikkeen makeus ja mausteisuus ja myös täytteet voivat olla tuhteja. Mehevät ja hilloiset zinfandelit Yhdysvalloista ovat omiaan tälle makean mausteiselle pizzalle. Kokeilunhaluiset valitsevat laseihinsa zinfandel rosén
  7. Smetanapizzat muistuttavat Ranskan Alsacen herkullista Tarte flambéeta tai Saksan Flammkuchenia. Juomasuositukset tulevatkin tällä kertaa Ranskasta ja Saksasta. Kokeile smetanapizzalle rohkeasti gewürztraminer -rypäleestä valmistettua runsaan hedelmäistä valkoviiniä. Voit myös valita saksalaisen punaviinin, kepeän spätburgunderin.
  8. Americano ja muut ananasta sisältävät pizzat ovat monen suomalaisen suursuosikkeja vuodesta toiseen. Yhdistä ananasta sisältävään pizzaan hieman jäännössokeria sisältävä punaviini. Pehmeä ja hedelmäinen makutyyppi solmii liiton ananaksen kera ja viinin pyöreys taittaa pizzan suolaisia makuja. Italian Apuliasta löydät sopivia viinejä ja rohkeimmat kokeilevat hieman pirskahtelevaa punaista Lambruscoa, hyvin viilennettynä. Myös alkoholittomista punaviineistä löydät hyviä kumppaneita ananaspizzalle.

Katso myös herkulliset pizzareseptit

Tulinen kinkkupizza

Tulinen kinkkupizza vie kielen mennessään! Sahramilla maustetusta pohjasta syntyy kaksi pizzaa: hedelmäinen juustopizza valkoisella kastikkeella ja tulinen kinkkupizza itsetehdyllä tomaattikastikkeella.

Katso resepti >